Semnal de alarmă

Faleza Nord s-ar putea prăbuși în mai puțin de cinci ani

3109
Faleza Nord s-ar putea prăbuși în mai puțin de cinci ani - falezanord85-1315146850.jpg

Articole de la același autor

Plajele din Constanța au pierdut zeci de metri de nisip în ultimii ani, marea înaintând încet dar sigur către uscat. Eroziunea costieră macină de ani buni plajele litoralului românesc, dar autoritățile au început destul de recent să se îngrijoreze, când situația este aproape de a fi scăpată de sub control. Fenomenul este prezent pe toată coasta Mării Negre, dar, în unele zone, valurile bat la porțile oamenilor, iar din plajele întinse de odinioară nu au mai rămas decât 2-3 metri de nisip.
Administrația Bazinală de Apă Dobro-gea Litoral (ABADL) a realizat mai multe studii și a construit un proiect de reabilitare a tuturor plajelor.
"Protecțiile existente la Constanța Nord sunt în prezent într-o stare ce variază de la acceptabil la foarte deteriorat și este de așteptat să cedeze în maximum cinci ani. O politică de menținere a liniei țărmului ar putea însemna o reabilitare a structurilor existente, sau construirea unora noi sau a unor plaje artificiale", explică purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.

Diguri de stabilizare, în larg
Potrivit studiilor, în această zonă, unele protecții sunt într-o stare mai bună decât altele, prin urmare, ar fi mai probabilă o combinație între măsurile de menținere și îmbunătățire, pentru a oferi o protecție continuă împotriva eroziunii.
"Această variantă ar face posibilă protejarea unor importante active socio-economice din zonă, inclusiv facilități turistice. De aceea este recomandată o combinație cu opțiune ușoară, cum ar fi plaje menținute prin diguri de stabilizare sau alte construcții. Aceasta ar oferi o apărare mai durabilă decât structurile grele care cauzează reflectarea valurilor și eroziunea țărmului și ar ajuta la menținerea sau îmbunătățirea valorii turistice și atractivității acestei zone", adaugă Cătălin Anton.

Și plajele din sudul Constanței cedează în zece ani
În ceea ce privește zona Constanța Sud, sistemele de apărare existente sunt în prezent în stare de la bună la slabă și se așteaptă să cedeze în zece ani. Potrivit specialiștilor, pentru zona aflată la nord de Portul Tomis, ar fi de recomandat o combinație de opțiuni ușoare, cum ar fi înnisiparea artificială, cu diguri de stabilizare a plajei și sau epiuri pentru frontul din nord al Portului Tomis. "Aceasta ar asigura o protecție mai durabilă decât sistemele de apărare grele care cauzează reflectarea valurilor și eroziunea țărmului. Însă nu ar fi potrivit între Porturile Tomis și Constanța unde este recomandată modernizarea și reconstrucția sistemelor de apărare deja existente", precizează reprezentantul ABDL.
Investițiile propuse de Administrația Bazinală a fi realizate în prima fază a lucrărilor de combatere a eroziunii costiere se vor realiza cu fonduri care vor proveni de la Uniunea Europeană, prin POS Mediu, Axa Prioritară 5.

Reînnisiparea este o soluție de apărare costieră "ușoară" și are avantajul restabilirii unei plaje "naturale", care constituie cea mai eficientă formă de apărare marină. Însă nu stopează definitiv eroziunea costieră, de aceea în viitor vor fi necesare alte realimentări cu nisip.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Iulie 2011
Stire din Social : Rămânem fără plaje
Miercuri, 23 Februarie 2011
Stire din Social : Marea ne înghite plajele
Pagina a fost generata in 0.4312 secunde