Șezlongurile cuceresc plajele. Chiriașii nu mai au restricții să facă bani de pe porțiunile înnisipate

10152
Șezlongurile cuceresc plajele. Chiriașii nu mai au restricții să facă bani de pe porțiunile înnisipate - fotofondplaje1-1528731880.jpg

Articole de la același autor

A început sezonul estival, vremea este perfectă, nisipul este perfect, marea s-a încălzit, dar plajele… plajele s-au umplut de șezlonguri. În cazul în care vreți să stați cu prosopul, nu vă mai puteți așeza la mal nici măcar pe plajele proaspăt reabilitate, căci, anul acesta, cei care au închiriat sectoarele respective au obținut dreptul de a-și pune șezlongurile unde poftesc, chiar și la mal.


Dacă anul trecut, condițiile pentru reabilitarea plajelor cu bani europeni impuneau ca pe porțiunile înnisipate să nu se poată face activități economice sau prestări de servicii generatoare de profit, în 2018 prevederea a fost anulată așa că firmele care au închiriat plajele nu mai au nicio reținere în a-și pune șezlongurile la mal și a-i trimite pe cei care nu vor să stea pe un pat, în partea opusă, la chiar mai mult de 50 de metri de firul apei.


"Vestea bună" a fost dată chiar de către directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, care a declarat, cu prilejul vizitei la Constanța a ministrului Apelor și Pădurilor, pentru deschiderea sezonului estival, că s-a rezolvat această problemă și că plajele vor putea fi amenajate după bunul plac al celor care le-au închiriat. 


"Anul acesta o să-și poată pune șezlonguri. Vor fi exploatate civilizat, cu șezlonguri, cu tot ce înseamnă plajă amenajată. A fost o etapă care s-a depășit. Am obținut aprobare de la Comisia Europeană că putem să închiriem și acele plaje. În Mamaia, au fost câteva inadvertențe, a fost un conflict major cu o societate, care a blocat activitatea, cu un proces, dar s-a rezolvat și acum vor fi șezlonguri peste tot!", a precizat, la finele lunii aprilie, șeful ABADL.


30% din plajă, pentru cearșafuri


Conform legislației în vigoare, administratorii de plaje trebuie să păstreze o treime din suprafața acestora, inclusiv zona țărmului, pentru cei care nu vor să închirieze un șezlong și vor să stea direct pe nisip. Însă puțini sunt cei care respectă această prevedere și, de cele mai multe ori, porțiunea dedicată cearșafurilor este cea dinspre promenadă, nicidecum la firul apei.


Practic, o mămică venită cu un copil la plajă doar pentru două ore, pentru că expunerea prelungită la soare îl poate îmbolnăvi pe cel mic, va trebui fie să plătească pentru a sta aproape de apă, fie să se așeze pe locurile pentru cearșaf, departe de mal, cu riscul de a-l pierde din ochi pe copil sau de a fi lăsată fără bagaje în timp ce îl supraveghează, la mal. Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, în contractele de închiriere cu cei care administrează plajele este prevăzut faptul că ei nu au voie să pună șezlonguri la mai puțin de cinci metri de la malul apei. Astfel, nu trebuie îngrădit accesul utilajelor pentru igienizarea plajelor, pe timpul nopții.


"Nu mi se pare corect ca să fiu obligată să închiriez un șezlong. Este o discriminare de cea mai joasă speță ca, noi cei care vrem să stăm direct pe nisip, să fim trimiși la zeci de metri distanță de mal. Din păcate, nu ia nimeni nicio măsură. Așa a fost ani la rând, așa va fi și de acum încolo", ni s-a plâns o constănțeancă.


Persoanele nemulțumite se pot adresa Protecției Consumatorilor, instituție care are atribuții de verificare a agenților economici care prestează servicii pe plajă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5199 secunde