Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Social

Există cazuri similare cu cel al Tezaurului BNR evacuat la Moscova? (I)

Ştire online publicată Miercuri, 12 Iunie 2019
de Ion TIȚA-CĂLIN

Într-un discurs susținut la Simpozionul de istorie și civilizație bancară, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că există cazuri similare cu cel al tezaurului României, evacuat la Moscova. Vorbitorul a prezentat mai multe cazuri în care tezaure naționale din diferite țări europene au fost evacuate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Aurul Imperiului țarist 

În 1915, rezerva de aur a Rusiei, de la Petrograd, a fost evacuată la Kazan, de teamă că orașul ar fi putut fi ocupat de trupele Puterilor Centrale. Acolo a ajuns și aurul păstrat în sucursalele băncii centrale a Rusiei din Moscova, Samara și Tambov. 
În vara lui 1918, mai mult de jumătate din rezerva de aur a Rusiei era în subsolurile Băncii de Stat din Kazan. Bolșevicii au reușit să mute în zonele controlate de ei mai puțin de 2% din această rezervă, înainte de cucerirea orașului de către „albi”. 
La începutul lunii august 1918, orașul Kazan a fost ocupat de unități ale Legiunii Cehoslovace, constituită din foștii prizonieri de origine cehă din armata austro-ungară și din unități ale „albilor“. Aurul a fost dus la Omsk și apoi a ajuns să fie cunoscut drept „aurul lui Kolceak“, unul dintre generalii care luptau contra puterii bolșevice. Valoarea lui a fost evaluată la circa 630 milioane ruble. 

După înfrângerea lui Kolceak, cea mai mare parte a rezervei de aur, în valoare de circa 400 milioane de ruble, a ajuns în mâinile bolșevicilor, fiind dus înapoi la Kazan. Soarta restului rezervei, în valoare de peste 230 milioane ruble, a rămas neclară. S-a afirmat fie că l-au furat cehoslovacii, fie japonezii care luptau contra trupelor bolșevice în Extremul Orient. 
Pe acest subiect s-au scris romane și s-au turnat filme. Unele informații indică faptul că aurul ar fi fost folosit pentru a garanta unele împrumuturi făcute de emigranții alb-gardiști. Dar, atunci când sovieticii au ocupat Praga, în 1945, și au avut acces la documente ale emigrației ruse, nu au descoperit nimic concret. 

Un cercetător rus, Oleg Budnitskii, a publicat în 2008, la Moscova, rezultatele cercetărilor sale în arhive occidentale. El preciza că soarta acestui aur este greu de reconstituit și pentru că cei care au operat cu el nu au fost foarte dornici să lase evidențe clare asupra operațiunilor efectuate. Potrivit lui Budnitskii, emigrația albă ar fi scos din Rusia o cantitate echivalentă cu 195 milioane, din aurul în valoare de peste 230 milioane de ruble. Cea mai mare parte a aurului scos din Rusia de către emigrația albă ar fi fost depusă în bănci japoneze, britanice și americane. Restul se pare că a fost folosit ca garanție pentru împrumuturi. Tot din acest aur, s-ar fi garantat un credit pentru cumpărarea de armament din SUA. În final, o parte a aurului ar fi fost vândută pentru a acoperi împrumuturile. 

Ultima tranzacție cunoscută datează din primăvara anului 1921, când se pare că ceea ce mai rămăsese din aurul luat de emigrația albă a fost vândut către o bancă japoneză, pentru 500.000 dolari. Banii erau destinați unui guvern care ar fi putut să vină la putere în Rusia după căderea bolșevicilor. Ca să ferească acești bani de creditorii care vânau orice sumă, au fost investiți în acțiuni emise de o bancă engleză cu capital rusesc, capital provenit de la antreprenori ruși, ajunși în emigrație după 1917. 
Diplomații ruși, care au format Consiliul foștilor ambasadori ai Rusiei țariste de la Paris, s-au ocupat de administrarea a ceea ce rămăsese din „aurul lui Kolceak“. Resursele s-au diminuat treptat, dar au ajuns până în anii ’50. Oleg Budnitskii le-a putut trasa urmele până la moartea ultimului membru al Consiliului, Maklakov, în 1957. Cartea sa „demontează“ în bună măsură speculațiile privind furtul aurului rusesc de către japonezi sau cehoslovaci, la finele Primului Război Mondial și în vremea războiului civil ce i-a urmat. 

Aurul belgian 

Înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, rezerva de aur a Belgiei era de aproximativ 600 tone de aur. Chiar înainte de declanșarea luptelor, o treime a fost depozitată la Londra, altă treime trimisă în Statele Unite și Canada. La începutul anului 1940, 198 tone de aur au fost trimise în sudul Franței. În momentul invadării Belgiei, doar o mică parte din aur se mai găsea în subsolul Băncii Belgiei. Aurul trimis în Franța a fost evacuat împreună cu cel polonez, spre același loc, fortul Kayes, din Dakar (Senegal). 
După capitularea Franței, germanii au impus noului guvern să le predea aurul belgian. Operațiunea a durat până în mai 1942, când au ajuns la Marsilia ultimele lăzi. De acolo a fost mutat la Banca Reichului. Din dispoziția lui Göring, a fost topit și marcat din nou cu anii 1936 și 1937, pentru a i se pierde urma. După război, Banca Franței și Banca Belgiei au ajuns la un acord și francezii au plătit o compensație integrală.
Ulterior s-a constituit o rezervă atât din aurul descoperit de trupele americane în 1945, într-o mină de sare din Germania (inclusiv documente din care rezulta ce s-a întâmplat cu aurul belgian), cât și din aurul furat de naziști și ajuns în bănci elvețiene. 
Comisia Tripartită a Aurului - constituită la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru returnarea aurului monetar și alcătuită din reprezentanți ai SUA, Marii Britanii și Franței - urma să gestioneze repartizarea acestui aur celor care emiteau pretenții. Banca Belgiei a înaintat o cerere în numele Băncii Franței și în final aceasta a recuperat 130 tone de aur, adică două treimi din compensația plătită Băncii Belgiei. 

Aurul norvegian 

În 1940, rezerva de aur a Norvegiei era de 50 tone. Autoritățile au luat din vreme măsuri pentru a-l putea evacua cât mai repede, ambalându-l în lăzi și butoaie ce puteau fi mânuite ușor. La primele ore ale zilei de 9 aprilie 1941, când s-a aflat vestea că nave germane se apropiau de Oslo, aurul a fost expediat la Lillehammer. Încercarea parașutiștilor germani de a ataca Lillehammer, unde se refugiase și familia regală, s-a lovit de rezistența dârză a norvegienilor, care a permis evacuarea aurului mai departe, cu un tren, către o localitate de pe coasta Mării Nordului, unde debarcaseră deja trupe britanice. 
Britanicii au acceptat să ajute la evacuarea aurului, care urma să fie încărcat pe trei nave de război. Prima, crucișătorul „Galatea“, a reușit să plece înainte de sosirea germanilor. Restul aurului a fost transportat în alt port. O altă cantitate a fost încărcată la bordul crucișătorului „Glasgow“, dar căpitanul acestuia a decis să plece înainte ca întreaga cantitate să fie urcată la bord. Ce a rămas a pornit mai departe cu un vas de coastă, urmând ca în portul Tromsö să fie urcată la bordul lui „Glasgow“. 
Nava costieră a fost atacată de aviația germană și obligată să eșueze. Aurul a fost transferat la bordul a cinci vase de pescuit. După mai multe aventuri, a ajuns la bordul crucișătorului „Enterprise“ și apoi în Marea Britanie. 
S-au pierdut pe drum doar 297 de monede (adică mai puțin de 10 kg), din cele 50 tone de aur. Ulterior, aurul a fost plasat în Statele Unite și din el s-au finanțat cheltuielile guvernului norvegian în exil. După război, rezerva de aur rămasă a fost repatriată treptat, ultimele 10 tone reîntorcându-se în Norvegia în 1987. 

Aurul olandez 

La izbucnirea războiului, rezerva de aur a Olandei se găsea împărțită la Amsterdam și Rotterdam. Cantitatea de aur din Amsterdam a fost evacuată în Anglia fără probleme. La Rotterdam, comandoul englez a reușit să preia aurul când germanii ajunseseră la 200 m de locul unde fusese depozitat. Dar nava pe care a fost încărcat a sărit în aer și s-a scufundat. 
În 1942, nemții au descoperit locul unde se găsea și au recuperat o parte din aur. Altă parte a fost recuperată de scafandri olandezi după război. 
(Va urma) 

PUBLICITATE
Citeşte şi
Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a declarat, astăzi: „De mulți ani, ca urmare a cadrului juridic lax, un număr foarte mare de societăți comerciale ...
Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) s-a întrunit în ședință ordinară, informează Ministerul Finanțelor ...
Banca Națională a României (BNR) a fost ținta unor atacuri ”jalnice” în ultima perioadă, iar acuzațiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase ...
Alte ştiri din sectiunea Social
Legea care prevede majorarea punctului de pensie și care ar trebui să fie aplicată de la 1 septembrie a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaților. Au fost 197 voturi "pentru" ...
Curtea Constituțională a României a dezbătut, miercuri, sesizarea PNL și USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii ...
Toate agențiile meteo sunt în stare de alertă și anunță un val de caniculă fără precedent. Pentru prima dată în 2019, specialiștii de la stațiile de ...
Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, a început lucrările de frezare a carosabilului pe strada Baba Novac, tronsonul cuprins între străzile I.L ...
Astăzi este Zilei Drapelului Național și, la sediile celor două unități de jandarmi din municipiul Constanța, sunt organizate, în această perioadă, mai multe activități care să ...
Pentru remedierea unei avarii survenite astăzi - 26 iunie 2019, la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de pe strada Ion Lahovari, din municipiul Constanța ...
Dacă aveți drum spre Slobozia în perioada următoare, trebuie să știți că traficul este restricționat pe o porțiune și este posibil să fie întârzieri.Direcția Regională de Drumuri ...
În 2019, toți distribuitorii de energie electrică din România se vor implica în protejarea berzelor albe, cu ajutorul aplicației de telefon mobil - „Uite ...
Timp de două zile, 26 și 27 iunie, toți constănțenii racordați la RADET vor rămâne fără apă caldă. În acest sens, Electrocentrale Constanța SA (CET Palas) ...
Săptămâna viitoare debutează, la Constanța, festivalul Neversea 2019.  Fanii festivalului pot să își realizeze deja check-in-ul și top-up online, accesând site-ul ...
Încet-încet, ne apropiem de sfârșitul lunii iunie și litigiul dintre Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, care ține de Muzeul de Artă din Constanța, și ...
RAJA SA încurajează clienții să aleagă factura electronică în locul celei imprimate pe hârtie pentru că este o opțiune mai rapidă, mai sigură, mai eficientă, dar, cel ...
Pentru lucrările anuale de reparații și întreținere instalații și rețele electrice, precum și posturi de transformare, SC E- Distribuție Dobrogea SA - Zona MT-JT Constanța anunță ...
Medicii sanitar-veterinari împânzesc stațiunile de pe litoral. Timp de nouă săptămâni, aceștia vor acționa în cadrul Comandamentului Estival 2019, deschis de Autoritatea Națională ...
Marcajele rutiere din oraș  continuă să fie refăcute sub direcțiunea Primăriei Constanța, prin S.C. Confort Urban SRL. Angajații administratorului tramei ...
Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit într-un container sosit în Portul Constanța Sud Agigea din China, mii de căști ...
Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, începe reabilitarea carosabilului pe strada Baba Novac, tronsonul cuprins între străzile I.L. Caragiale și ...
Ridesharing-ul intră de astăzi în legalitate. Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență care reglementează activitățile de pe platformele de tip ridesharing. Săptămâna trecută ...
Ecotaxa pentru pungi din plastic se majorează de la 10 bani la 15 bani pe bucată, a decis marți Executivul, care a aprobat la propunerea Ministerului Mediului un proiect de ...
Electrocentrale Constanța S.A. (CET Palas) informează că în perioada 26-27 iunie va efectua revizia anuală a instalației de producere a energiei termice, cu oprire totală ...
Social Politică Sănătate
Eveniment Sport Cultură-Educație
Economie Actual Monden
Fun Auto Tehnologie
Arhiva