Elevii din Constanța vor burse mai mari. "Atitudinea primarului Făgădău este sfidătoare"

552
1
Elevii din Constanța vor burse mai mari.

Articole de la același autor

Consilierii locali din municipiul Constanța ar trebui să aprobe, vineri, 23 martie, numărul și cuantumul burselor aferente anului școlar 2017 – 2018. Proiectul nu este însă pe placul reprezentanților elevilor, care îl acuză pe primarul Decebal Făgădău de încălcarea legii, dar și de o atitudine sfidătoare la adresa școlarilor.


"Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă acțiunile recente ale primarului municipiului Constanței, Decebal Făgădău, și anume elaborarea proiectului privind numărul și cuantumul burselor școlare pentru semestrul al II-lea fără consultarea beneficiarilor și cu încălcarea cadrului legal privind transparența decizională. În cadrul dezbaterii publice pentru bugetul pe anul 2018, acesta a declarat că orice decizie cu privire la burse va fi luată în urma consultării cu elevii, promisiune încălcată. De asemenea, proiectul nu a fost pus în dezbatere, așa cum cer exigențele Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, AEC intrând în posesia acestuia de la consilierii locali", explică președintele AEC, Andrei Mihai Tănase.


Mai mult decât atât, elevii sunt supărați pentru că autoritățile locale nu au mărit nici măcar cu un leu cuantumul burselor față de anul trecut. "Considerăm atitudinea primarului Decebal Făgădău drept sfidătoare la adresa elevilor din municipiul Constanța, în proiectul de hotărâre cuantumurile burselor rămânând neschimbate: 50 lei - bursa de merit, 300 lei - bursa de performanță, 200 lei - bursa de studiu și 200 lei - bursa de ajutor social. În acest sens, solicităm primarului Constanței și consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și până la ședința de vineri a Consiliului Local să amendeze proiectul în sensul majorării sumelor, conform solicitărilor AEC", mai spune președintele elevilor constănțeni.


Bursă de merit de 95 de lei pe lună


AEC a solicitat majorarea fondului destinat burselor încă din timpul discuțiilor pe marginea bugetului pe anul 2018. În urma demersurilor AEC, anul trecut suma alocată a crescut de la patru la opt milioane de lei, cea mai mare de când se acordă burse școlare în municipiul Constanța. 


"Pentru anul în curs solicităm un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursa de performanță - 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie); bursa de merit - 95 lei/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu - 285 lei/lună (15% din salariul minim pe economie) și bursa socială - 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie)", adaugă Andrei Mihai Tănase.


"Primarul și-a încălcat promisiunile!"


Acesta subliniază faptul că acordarea burselor fără adaptarea cuantumurilor la condițiile socio-economice și nevoile reale ale elevilor este fără rezultat. 


"Spre exemplu, în municipiul Cluj-Napoca bursa de merit este de 90 lei/lună, în Arad 75 lei/lună, iar în Timișoara 70 de lei. Iar ca rezultat al acestei politici de acordare a burselor la cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, municipiile mai sus amintite se află mereu în topul rezultatelor la examenele naționale. Reamintim faptul că primarul Decebal Făgădău și-a încălcat promisiunea făcută constănțenilor în timpul campaniei electorale, conform căreia acesta urma să majoreze cuantumurile burselor semestrial, iar AEC nu se va arăta pasivă acestui tip de acțiuni. Dorim să asigurăm toți elevii din municipiul Constanța că nu vom renunța, iar demersurile pentru majorarea burselor vor continua până când acestea vor coincide cu nevoile reale ale elevilor, în vederea îndeplinirii adevăratului lor scop, și anume de a sprijini activitatea școlară a elevilor", completează președintele AEC.


Comentează știrea

Zoro
20 martie 2018
Aceasta este realitatea și planul adevărat

Un asistat social primește mai mulți bani pentru lene decât un elev silitor care are șansa să ajungă cineva în viața. Sunt necesare mase mari de oameni ușor de manipulat nu oameni care au ceva in cap și gândesc pentru ei. Vorba aceea cu multi și prosti are ecou și în aceste vremuri.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6968 secunde