Drum mai scurt spre adopție! Mai puține formulare și proceduri mai rapide

874
Drum mai scurt spre adopție! Mai puține formulare și proceduri mai rapide - fotofondadoptii-1471534948.jpg
La finele lunii iunie 2016, 57.581 de copii români se aflau în sistemul de protecție socială. Din aceștia, doar 3.250 sunt declarați adoptabili. Printre ei, se află 698 de copii cu diferite grade de handicap și 863 de frați adoptabili împreună. 


Cu toate acestea, mii de cupluri așteaptă de ani de zile să ia acasă un copil căruia să-i împlinească viața și să-i dăruiască o familie. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale a reușit, în sfârșit, să modifice legea și să simplifice procesul de adopție, cu speranța că va crește numărul copiilor adoptați. Prin noul act normativ, a fost redus la jumătate numărul formularelor utilizate în procedura adopției, mai precis 12 au fost eliminate și patru au fost simplificate. 


Șapte zile pentru a selecta un părinte adoptiv 
Mai mult, au fost eliminate etapele administrative intermediare, respectiv corespondența pe suport de hârtie între direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) referitoare la completarea Registrului Național pentru Adopții (RNA). 


Introducerea în registru a datelor referitoare la copil și la familie se va realiza de acum încolo direct la nivelul DGASPC, adică la nivelul primar la care aceste date sunt colectate și/sau produse. De asemenea, a fost flexibilizată procedura de potrivire inițială între copiii adoptabili și familiile atestate. 


Potrivit unui tabel publicat de Mi-nisterul Muncii, după obținerea ates-tatului, pentru care se depune cererea și toată documentația la DGASPC, se face evaluare socială și psihologică, și după ce se face înscrierea în Regis-trul Național pentru Adopții, termenul pentru selectarea adoptatorului este de șapte zile. 


Monitorizare permanentă 
Ulterior, se va face potrivirea prac-tică, ce presupune minimum patru întâlniri între familie și copil, pentru acomodarea copilului. Mai departe, instanța jude-cătorească este cea care încredințează copilul pentru minimum trei luni. După acest termen, tot instanța realizează încuviințarea copilului, moment în care adoptatorul devine în mod legal părintele copilului. 


DGASPC va oferi informare și consiliere în vederea desfășurării procesului de adopție, cursuri pentru dezvoltarea de abilități parentale, precum și asistență de specialitate specifică. Pe perioada încredințării copilului, repre-zentanții DGASPC vor monitoriza familia de două ori pe lună.


După adopție, monitorizarea se mai face doar trimestrial, timp de minimum doi ani. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0016 secunde