Drama bătrânilor singuri. Căminul pentru vârstnici din Constanța încă mai are locuri libere

980
Drama bătrânilor singuri. Căminul pentru vârstnici din Constanța încă mai are locuri libere - fotofondcaminuldebatrani1-1580944708.jpg

Articole de la același autor

Bătrânețea este, pentru toți, o povară extrem de grea. Rămași singuri, fără posibilități materiale și fără sprijin, mulți bătrâni din Constanța, care nu mai sunt în puteri, trăiesc în propriile locuințe, în condiții greu de imaginat. Nu se mai pot gospodări, se spală cu chiu cu vai și de-abia reușesc să își încropească ceva de mâncare. Totuși, peste toate acestea, singurătatea este cel mai greu de suportat.


În lipsa copiilor sau a unor rude care să-i ajute la menaj, să le gătească și să le poarte de grijă, mulți vârstnici văd azilul de bătrâni ca o șansă la supraviețuire. În Constanța, căminul pentru persoane vârstnice este casă și masă pentru 270 de bătrâni. Și încă mai sunt locuri neocupate.


"După reabilitare, căminul are o capacitate de 298 de beneficiari și, în prezent, avem 28 de locuri libere. Oricine dorește poate să vină oricând să se înscrie și, în funcție de venit, se face o analiză financiară", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihaela Scutariu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Public de Asistență Socială Constanța, care administrează căminul de pe strada Unirii.


Vârstnicii plătesc o contribuție lunară de 60% din pensie, însă și aparținătorilor lor le revine o sumă de plată pentru a acoperi costul mediu de întreținere, de aproximativ 2.500 de lei. Consilierii locali au aprobat, săptămâna trecută, costul mediu lunar de întreținere pentru beneficiarii Căminului pentru persoane vârstnice Constanța, pe anul 2020, în funcție de gradul de dependență al persoanei vârstnice. Astfel, pentru persoanele independente, costul mediu este de 2.495,44 lei, pentru persoanele semi-dependente este de 2.571,71 de lei, iar pentru persoanele dependente, 2.641,09 lei.


Plătește și pensionarul, plătește și familia sa
Conform hotărârii de Consiliu Local, persoanele vârstnice care au venituri și sunt îngrijite în cămin datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a depăși costul mediu lunar de întreținere. 
Diferența pentru a acoperi valoarea integrală a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali al persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie, în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit conform legii. Susținătorii legali sunt persoanele obligate la întreținere, potrivit Codului civil, șoț și soție, rudele în linie dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege. Pentru stabilirea veniturilor persoanelor vârstnice îngrijite în cămin precum și a venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali, calculul se face scăzând din veniturile nete lunare ale susținătorilor legali eventualele obligații de întreținere, aflate în executare. Suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care susținătorii legali îi au efectiv în întreținere. De asemenea, susținătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuția lunară integrală printr-un angajament de plată. Persoanele vârstnice care nu au venituri și nici susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local, în limita costului mediu lunar de întreținere.


Servicii complete și condiții decente
Căminul de pe strada Unirii oferă condiții de cazare, dar și asistență medicală permanentă, servicii de infirmierie, menaj, spălătorie, frizerie, fizioterapie. "Căminul dispune de 45 de garsoniere, pentru o persoană, 113 camere cu două locuri și nouă camere cu câte trei locuri. Persoanele care vor să se înscrie trebuie să întocmească dosarul cu toate documentele solicitate și ulterior se va da dispoziția de admitere", a mai precizat purtătorul de cuvânt al SPAS.


Pentru informații suplimentare, persoanele interesate se pot adresa conducerii căminului, la sediul de pe strada Unirii nr. 104, între orele 8.00 și 16.00, sau la numerele de telefon 0241/544.789 sau 0799/400.371 ori 0740/041.934.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2883 secunde