Dotare importantă la Spitalul Județean. Aparat unicat pentru bolnavi

839
Dotare importantă la Spitalul Județean. Aparat unicat pentru bolnavi - dotareimportanta1-1564336212.jpg

Articole de la același autor

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța s-a dotat, de curând, cu un electromiograf de ultimă generație, care ajută pacienții să aibă un diagnostic precis, într-un timp scurt. Potrivit dr. Daniela Mușat, medic primar în cadrul Departamentului de Explorări Funcționale, este vorba despre un electromiograf pe două canale, datorită căruia unitatea medicală devine unul dintre puținele centre din țară și singurul din Dobrogea în care există posibilitatea efectuării acestei investigații.


Specialistul a precizat că electromiografia (EMG) este o procedură neinvazivă, care permite evaluarea nervilor periferici și a activității musculare și care este utilă în stabilirea diagnosticului afecțiunilor neuromusculare. 


"Examenul electromiografic este compus din două părți. Nu este obligatoriu ca medicul să efectueze ambele investigații, necesitatea lor depinzând de afecțiunile pacientului. Ambele testări sunt bine tolerate de majoritatea pacienților, producând doar un disconfort mic, și nu au riscuri semnificative pentru starea de sănătate ulterioară. Prima parte a procedurii este electroneurografia, adică studiul conducerii nervoase. Presupune lipirea pe piele, în diverse zone de pe membrele superioare și inferioare a unor electrozi de suprafață și aplicarea unui stimul electric de diverse intensități pe traiectul nervului examinat. Pe ecranul aparatului se vor înregistra niște unde, care sunt măsurate și analizate de către medic. Aceste valori arată cât de bine funcționează acel nerv motor sau senzitiv. Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori. Aplicarea stimulului electric pe piele poate fii un pic dureroasă pentru pacient. A doua parte a procedurii este electromiografia cu ac, care se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire, de unică folosință, în anumiți mușchi. Deși examinarea este considerată invazivă, disconfortul creat prin înțepare este minim. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Acul este introdus în mușchiul relaxat și înregistrează activitatea musculară în repaus, apoi în contracție musculară", explicat medicul. 


Care sunt indicațiile electromiografiei


Această examinare durează, de obicei, între 30 și 90 de minute. Bolnavii trebuie să știe că nu există restricții alimentare înainte sau după test. Pacienți pot veni și pleca cu mașina și își pot continua activitatea normală, în restul zilei. Desigur, ei pot lua medicamentele care le sunt prescrise, cu câteva excepții, când trebuie să informeze medicul, înainte de procedură, dacă iau tratament anticoagulant, întrucât, în această situație examenul cu ac poate duce la sângerări în interiorul mușchilor sau dacă urmează tratament pentru Miastenia Gravis. 


Electromiografia este indicată în diferite afecțiuni, cum ar fi bolile musculare (distrofia musculară, polimiozita), bolile nervilor periferici, afecțiunile plăcii neuromusculare, bolile de neuron motor (scleroza laterală amiotrofică, atrofia musculară spinală, poliomielita). 


Pentru marea majoritate a acestor afecțiuni, electromiografia este singura metodă de diagnostic. De asemenea, aceasta cuantifică gradul de severitate al bolii și prognosticul.
Precizăm că stimularea electrică este contraindicată la pacienții cu defibrilatoare implantabile. De asemenea, persoanele care au stimulator cardiac (pacemaker) nu vor primi impulsuri în zona respectivă. Nici  pacienții cu infecții cutanate, edem sever la nivelul membrelor nu vor efectua examen cu ac la acel nivel.


În ceea ce-i privește pe cei care urmează tratament anticoagulant, aceștia trebuie să efectueze coagulograma cu 24 de ore înainte.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4023 secunde