Energia și Abatorul Constanța au căzut sub lama buldozerului

Doi "mastodonți" de pe vremea comunismului, rași de pe fața pământului!

5631
11

Articole de la același autor

Constanța anilor 70 dispare. În locul ei, se naște Constanța rezidențială, modernă și elegantă. Două simboluri ale economiei de altădată a orașului de la malul mării au devenit istorie. Doar câteva mormane de pietre mai stau mărturie la ce au fost, în vremea comunismului, complexul Energia și Abatorul Constanța. Ambele au fost rase de pe fața pământului, ștergând astfel pentru totdeauna urmele unor vremuri de mult apuse.

SC Energia SA și-a încetat activitatea în 2009, iar în 2011, a fost declarat falimentul și complexul a rămas de atunci în paragină. S-a furat tot ce se putea fura, tâmplărie, cărămizi, fier vechi. Utilajele au dispărut de mult, iar resturile zidurilor care mai erau în picioare au fost demolate în ultimele luni.

Terenul de peste nouă hectare al platformei industriale se află acum într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară. Foștii proprietari, SC Sterk Plast, au obținut în 2016, Certificatul de Urbanism nr. 1.680 din 13.05.2016 pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal în vederea reconfigurării și reconversiei funcționale a platformei industriale de pe strada Baba Novac nr. 165. Însă de atunci și până acum nu au întreprins nimic altceva în acest sens.

Se pare însă că, între timp, au vândut terenul, iar pe 6 octombrie 2017, SC Solid House SRL a obținut Autorizația de desființare nr. 77 pentru construcțiile industriale existente la adresa strada Baba Novac nr. 165. Este vorba despre 59 de resturi de corpuri de clădiri, C1 - C59, dar și de vechiul gard al fabricii.

Blocuri în loc de mizerie și câini vagabonzi

"În sfârșit, scăpăm de toată mizeria și dezastrul de aici. Ani de zile am trăit cu frica în sân, cu haite de câini hălăduind prin zonă, aciuate în fosta fabrică, cu hoți bătând și ciocănind toată noaptea, în căutare de fier vechi. Indiferent ce vor face, că vor fi case, blocuri, parc, tot este mai bine decât ce a fost până acum", ne-a mărturisit M.P., o locatară din zonă.

Alții mai nostalgici ai vremurilor comuniste spun că zona putea fi folosită pentru amenajarea unui parc industrial, atât de necesar Constanței.

"Ce-a făcut aici, Ceaușescu a făcut bine. A venit apoi privatizarea și s-a distrus tot. Oamenii au rămas fără locuri de muncă. Sunt și acum foști angajați ai Energia care se chinuiesc să își recupereze pensiile. Chiar dacă s-au construit multe blocuri în zonă, industria este aproape inexistentă la Constanța", spune un constănțean.

Deocamdată, nu este cunoscut proiectul noilor proprietari, însă, în mod cert, va schimba complet arhitectura zonei și ar putea uni cartierul Compozitorilor cu cartierul Baba Novac.

"Abatorul nu își mai avea locul aici!"

Și fostul Abator, situat pe Șoseaua Mangaliei nr. 74, colț cu strada Caraiman, acolo unde, pe vremea lui Ceaușescu, erau aduse animale din întreaga țară, sacrificate și exportate, mai are puțin și dispare complet.

Demolarea a început recent, chiar dacă SC Metachim SA a obținut Autorizația de Desființare pe 9 octombrie 2017. Potrivit documentului, vor fi desființate corpurile C1 - C9, cu regim de înălțime S+P+1etaj și parter, cu o suprafață totală de aproape 550 mp. Terenul este însă mult mai mare și are perspective imobiliare.

Deocamdată, nu se cunosc intențiile actualilor proprietari și nici nu au fost emise alte avize de construcție. Însă și aici constănțenii din zonă speră că vor scăpa de mizerie, câini și mirosuri pestilențiale.

"Trebuie să recunoaștem că tot ce-a fost aici nu mai are nicio legătură cu realitatea. Noi nici măcar nu mai exportăm animale decât într-o proporție mult mai mică. Importăm din ce în ce mai mult. Și nu putem să avem ditamai abatorul în mijlocul blocurilor. Pe vremuri, aici nu era o zonă locuită. Acum este și ce-ar mai fi să se plimbe mașinile cu animale prin mijlocul orașului? Foarte bine că l-au dărâmat!", este de părere Sandu R., locatar din zonă.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Mos Ion
12 aprilie 2018
Constanța anilor 70 dispare. În locul ei, se naște Constanța rezidențială, modernă și elegantă.

M-a bufnit rasul cand am citit primele randuri scrise de fatuca asta !

Dan
12 aprilie 2018
Pacat

Din pacate nu mai avem fabrici, uzine, nimic industrial. Avem blocuri construite pe genunchi, la foc automat, pline de apartamente ocupate de datornici pe viata la banci. Lucram la buticuri, la mall-uri, in baruri si cafenele. Toti licentiati in ceva...nefolositori societatii in care traim. Nu avem scoli profesionale, avem facultati, universitati, dar nu avem locuri de munca. Nu lacatusi, mecanici, electricieni. Avem ingineri, economisti, avocati cu duiumul si birouri notariale. Avem zeci de biserici si mii de farmacii. Avem un spital plin de tigani si asistati social. Unde credeti ca vom ajunge peste cativa ani in ritmul asta, votand cu ochii inchisi tot felul de personaje dubioase cu un istoric penal? Peste cativa ani vom fi o tara plina de pensionari care, nu vor primi pensii pentru ca Romania NU produce nimic folositor societatii, NIMIC. Daca nu va ganditi la voi, ganditi-va la copiii vostri...care mai aveti si care mai puteti sa faceti, pana nu ne tiganizam complet. Deja poate este prea tarziu...

Scimbarea clasei politice in totalitate !!!!!
12 aprilie 2018
Schimbarea clasei politice in totalitate

Trebuie imperios necesar SCHIMBATA in TOTALITATE clasa politica. TREBUIESC adusi si incurajati sa ia locul mizeriilor existente acum in parlament si guvern oameni noi, tineri, care vor shimbarea Romaniei in bine, care vor sa se ocupe si de oamenii de rand, nu numai de mafioti. Vrem oameni care sa lucreze pt romani, nu masoni tradatori care ne tin cu salarii ca in 90, dar toate facturile si costurile le-au aliniat cu UE inca din 89. Numai votam tradatorii si mafiofii

jj
12 aprilie 2018
jj

Constanta inghesuita, trafic mare, tiganizata, fara parcuri, fara industrie, fara locuri de munca, fara viitor. Dar cu creditaci care la urmatoarea criza vor pierde tot: si avansul si casa in care stau. Vor apare primii homelessi de lux. Bravo perhaita, iar ai nimerit-o. Not

gigi
12 aprilie 2018
constanta de kkt

o sa renasca prostia si jigodismul...ceva bun nu suntem in stare sa facem...

Am rasuflat usurat
12 aprilie 2018
S-a demolat un simbol comunist

Ne-au plecat copii in pribegie.Dar am ramas cu o Constanta "modernă și elegantă".Uite cum copii nostri stateau in calea fericirii noastre.Zilele trecute ma uitam la matura mea din casa apoi la cosul de gunoi.Ambele sunt din material plastic chinezesc "modern si elegant".Matura si farsul dar si cosul de gunoi puteai fi fabricate usor la vestita fabrica "Energia",mandria Constantei de altadata.Nu,nu..nu se poate ! ...Deh...la un măturoi e tehnologie inalta !... Stiu eu ! Cum dreaku poti sa fabrici tu o mătura numai cu un singur laser la Magurele, fara medici si fara IT-sti ? Numai la chinezi se poate fabrica o matura si un faras.....Mandru ca sunt roman ! ...Tot zilele trecute am dat peste o poza de-a fostului primar Mazare,primarul nepereche.Mandru de el,cu pieptul umflat,cu trabucul in dinti si cu pistolul la cingatoare ca Al Capone era aplaudat de pensionari si pensionare.Una a sarit sa-l pupe de drag ce-i era.Toti erau plini de importanta lor si de ispravile lor istorice.Toti se mandreau ca au falimentat fabrica "Energia" si Abatorul Constanta.

Ema
12 aprilie 2018
natul

Abatorul care pe vremea prea tarziu impuscatului... Du-te măi si ... Abatorul este de pe vremuri mai bune, de dinaintea impuscatului, de dinaintea lui deget.. Nici Energia nu ramasese unde a fost si tot asa... Doar ca au incaput pe mana unor terchea- berchea care nici inainte de '89 nu se pricepeau la ce faceau decat cu planul cincinal in mana, ca erau alesi sa conduca pe spranceana aia mai dobitoci. Mai rar unii care sa nu fie magari, aliniati politic si atat. Si aia de i-au inlocuit oportunistii emanatiei si-au vandut si izmenele in Turcia dupa 1990. Si au cumparat cratițe, nasturi si rame de ochelari.

Ego
12 aprilie 2018
Constanta

Cum n-are Constanta ,industrie..? Prin Tomis Nord e plin de CASE de PARIURI , CENTRE de AMANET,FARMACII si PUNCTE BANCARE. Asta nu-i industrie ?

europeanu
12 aprilie 2018
Hotii la parnaie !

in sfarsit ! Cu ajutorul hotului fagadau am pus laba pe terenuri valoroase.Si mai urmeaza.Nu va faceti griji,hotii nu dorm.Dorm in schimb procurorii si judecatorii spagari ordinari.

Mirea aka Balaurul
12 aprilie 2018
Cuget Liber vs Atitudinea

A fost de ajuns un telefon de la un tovaras cu munci de raspundere de prin primărie , si hop, a doua zi lingem unde am scuipat.Ieri "era tunul imobiliar de pe Sos.Mangaliei" azi o dam cu "Constanta modernă și rezidentiala".Bravos națiune! Dacă eram în locul lui Bosanceanu va concediam pe toti,radeam de pe suprafața pământului redacția Cuget Liber si puneam sare peste,așa cum făceau romanii pe vremuri (ex.Cartagina). A ajuns fostul valet al lui Mazăre, să vă cumpere pe daiboj si pe voi, cei de la Cuget Liber. PS. Doamna Perhaita, Cammora încă are pus premiu pe capul lui Roberto Saviano,iar omul acela încă are curajul sa scrie, să facă anchete jurnalistice si dezvăluiri senzaționale.Si este vorba de Cammora, mafia napoletana nu Mucea-Flaimucea din Altan Tepe care duce politica de teleormanizare a acestui oras.Poate intr-o zi o sa ne povestiți si noua cine a sunat la redacția CL.Cine v-a influentat atât de puternic în "domeniul imobiliarelor" .De azi in " Cuget liber" nu se mai macelaresc spatiile verzi , ci se inalta Constanta "moderna".Interesant,nu?

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 12 Martie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 01 Martie 2018
Stire din Economie : Mozaic economic
Joi, 08 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.1773 secunde