Dobrogenii, cei mai dezamăgiți români de facilitățile medicale

70772
2

Articole de la același autor

Statisticile arată că zona de sud-est a țării este deficitară când vine vorba de cadre medicale, dar și de aparatură medicală modernă și chiar dacă se lucrează la îmbunătățirea acestor aspecte, lucrurile se mișcă destul de greu., Se pare că această situație, a dus la o dezamăgire generală în rândul dobrogenilor, care aleg să se trateze în alte orașe sau chiar în alte țări.


Cele mai noi statistici arată că medicii au întărit rândurile celor care au ales să părăsească această țară, în ultimii ani. Foștii angajați ai sistemului medical de la noi au fost primiți în alte țări cu brațele deschise, dar asta a făcut ca spitalele românești să ducă lipsă de personal calificat, iar pacienții să caute ajutor peste hotare. 


În Dobrogea, lucrurile nu sunt tocmai pe făgașul normal, chiar la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța fiind recunoscut un deficit de aparatură medicală și de medici, chiar de conducerea instituției. 


Un lucru este clar! Constanța ocupă al șaptelea loc din coada clasamentului din România, la capitolul facilități medicale, conform celei mai noi statistici. Constănțenii spun că duc lipsă de spitale și cadre medicale pregătite să le trateze afecțiunile, în timp ce, la polul opus, băimărenii se pot lăuda cu medici și spitale suficiente pentru locuitorii reședinței de județ, ocupând locul cinci în țară. Cu peste 90 de cabinete private, zeci de farmacii și 16 spitale de stat și private, Oradea, reședința județului Bihor este cel mai norocos oraș din România, fiind desemnat de respondenții studiului drept centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din țară. Printre cei mai nemulțumiți de serviciile medicale sunt românii din Focșani, Tulcea, Constanța, Bacău și Vaslui. 


"Ne confruntăm cu o suprapopulare pe secțiile de Pediatrie, Neurologie, Cardiologie și UPU. Există decalaje între secții în ce privește modernizările și lucrările de reparații. Sunt probleme și pe partea de echipamente, dar și probleme care țin de condițiile de cazare a pacienților, mai ales că băile sunt destul de vechi. În ultimii ani, doar aproximativ 50% din spital a fost modernizat. Atât aparatura, cât și spatiile de internare din secțiile de neurochirurgie și oftalmologie sunt vechi și depășite", a explicat Cătălina Grasa, managerul SCJU Constanța. 


Unde aleg constănțenii să se trateze


Potrivit conducerii SCJU, nici personalul medical nu este suficient pentru a face față numărului mare de bolnavi. Acesta spune că, într-adevăr, capacitatea spitalului permite angajarea, însă, cu toate că posturile au fost scoase la concurs, medicii nu s-au prezentat. 


"Noi vom continua să le scoatem la concurs, în speranța că vom acoperi deficitul. Nu aș putea să spun de ce medicii nu se prezintă la concursul pentru ocuparea posturilor. Probabil se gândesc că au și alte posibilități și preferă să rămână într-un centru atractiv", a mai spus managerul SCJU. 


Așadar, acestea sunt câteva dintre motivele care au făcut ca dobrogenii să fie cei mai dezamăgiți români de sistemul de sănătate, urmați îndeaproape de moldoveni și munteni. Din cauza personalului medical specializat, dar și a aparaturii performante, în majoritatea cazurilor, constănțenii aleg să meargă în alte orașe, sau chiar în alte țări, mai bine dotate din punct de vedere medical, pentru a beneficia de îngrijire specializată și de intervenții cu aparatură modernă. 


Comentează știrea

Gogu
14 noiembrie 2017
Gestionare fonduri

Pai noi in loc să bagam banii cu precadere in dotari, renovari spitale si salarii personalului medical, la noi prioritate au avut bisericile si manastirile si ajutoarele sociale pt puturosi. Pardon, nevoiasi. Nu aveti unde sa va tratati de anumite afecțiuni s-au e prea scump sa mergeți la Bucuresti? Nici o problema. Mergeti la popă să va dea cu aghiazma si o sa va treaca

Gigi
14 noiembrie 2017
Doctor bun

Doctorul cel mai bun e drumul spre Bucuresti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5513 secunde