Doar trei cluburi din 13 din Constanța, autorizate de ISU Dobrogea

Distracție pe cont propriu! Ferește-ne, Doamne, de un nou Colectiv…

708
Distracție pe cont propriu! Ferește-ne, Doamne, de un nou Colectiv… - fotofonddistractiepebarbajpeg-1540918221.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu trei ani, pe vremea aceasta, România se trezea (teoretic) la realitate. Era dimineața de după tragedia de la Colectiv. Unii numărau răniții, alții morții, iar pentru peste 200 de tineri de-abia începea calvarul. Mulți nu mai sunt astăzi printre noi, s-au stins între timp, din cauza arsurilor. Imediat după incendiul din Capitală, autoritățile s-au pus pe controale. Localurile și cluburile din întreaga țară au fost luate la rând, verificate, amendate și redeschise. Însă, chiar și acum, multe dintre ele nu au încă autorizație de securitate la incendiu.

La Constanța, din cele 23 de cluburi și discoteci aflate în evidența Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, numai trei sunt în regulă.

Potrivit reprezentanților ISU, 10 localuri nu se încadrează în prevederile legale pentru a fi emis acest document. Totuși, din cele 13 rămase și funcționale, atât pe timpul verii, cât și în sezonul rece, doar trei au autorizație de securitate la incendiu. Asta înseamnă că, în celelalte, în cazul unui incendiu, fiecare scapă cum poate. În lipsa unei liste a cluburilor autorizate, pe care ISU nu ne-a pus-o la dispoziție, nu ne rămâne decât ca, atunci când ieșim în oraș, să ne interesăm singuri dacă localul unde vrem să ne distrăm este sigur din acest punct de vedere. Însă câți dintre noi facem lucrul acesta? Câtora dintre adolescenții și tinerii care ies în fiecare week-end la discotecă sau la club le pasă de autorizații și avize?

"Prin obținerea autorizației de securitate la incendiu, se certifică îndeplinirea cerinței fundamentale - securitate la incendiu, adică existența căilor de evacuare, a instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat și a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor. În ce privește construcțiile care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate reiterează necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcții și derulează permanent întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale. În ultimii trei ani, specialiștii IGSU au depus eforturi pentru revizuirea cadrului legislativ, fiind reglementate multe dintre aspectele care îngreunau procesul de avizare și autorizare a construcțiilor, cu costuri mari din partea beneficiarilor, fără a afecta, totuși, nivelul de securitate a cetățenilor. Măsurile adoptate de IGSU pentru eficientizarea procesului de avizare-autorizare a construcțiilor privind securitatea la incendiu au avut drept scop scăderea costurilor administrative, dar și scăderea numărului solicitărilor și a perioadei pentru eliberarea avizului/autorizației, fără ca toate aceste aspecte să diminueze nivelul de securitate", explică reprezentanții IGSU.

Conform legislației în vigoare, specialiștii în prevenire recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcționării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depășirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desființarea sau blocarea căilor de evacuare ori desființarea instalațiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare și avertizare.

Ieșiri de urgență blocate, improvizații la instalația electrică

În ultimii trei ani, au fost emise peste 8.400 de avize și autorizații la cluburi și alte obiective cu aflux de persoane. 117 obiective au fost închise de pompieri, iar alte aproape 350 și-au suspendat activitatea. Inspectorii de prevenire au derulat 32.844 de controale în baruri, cluburi, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unități turistice de cazare, precum și la acele de comerț și alimentație publică.

"În urma acțiunilor derulate în teren, au fost aplicate 22.607 amenzi, în cuantum de 76.162.500 de lei. O mare parte dintre controalele în cluburi și alte localuri publice s-au realizat inopinat, preponderent în timpul nopții, pentru a fi contestate și înlăturate neregulile care ar fi putut pune în pericol viața ocupanților. Principalele deficiențe identificate de specialiștii în domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în improvizații la instalația electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranță a căilor de evacuare și a hidranților interiori, deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizației de securitate la incendiu, neefectuarea lucrărilor de întreținere și de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor", mai spun cei de la ISU.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1927 secunde