Dezinteres la Bursa Locurilor de Muncă. Angajatorii se plâng că nu găsesc forță de muncă

2060
Dezinteres la Bursa Locurilor de Muncă. Angajatorii se plâng că nu găsesc forță de muncă - bursaprint-1539964542.jpg
Șomerii din județul Constanța nu s-au înghesuit deloc, vineri, să participe la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, organizată la campusul Universității "Ovidius". La prima oră, cel puțin, doar aproximativ 50 de persoane așteptau să intre la târgul de joburi, unde 50 de angajatori au venit cu o ofertă de 1.200 de locuri de muncă.

Deși bursa face posibilă interacțiunea directă dintre agenții economici și persoanele care doresc să se angajeze, prezența nu a fost mare. Mai grav este că sute de cetățeni ai acestui oraș se plâng mereu pe la colțuri că nu au unde lucra, dar atunci când vine vorba să se și angajeze, fiecare își găsește alte activități de făcut și stă acasă, în loc să-și negocieze un salariu, pentru a avea propriii bani în buzunare.

În plus, angajatorii s-au declarat dispuși să-i primească și fără pregătire, numai să vină și să își dea interesul. Ei au menționat că există posturi pentru care experiența în domeniu este obligatorie, dar că oamenii se pot forma pe parcurs.

Posturile oferite au fost de vânzători, cofetari, zidari, muncitori necalificați, ingineri, sudori, strungari, tubulatori navali, macaragii, contabili, graficieni calculator, confecționer textile, barmani, ospătari etc.

Per total, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Adelina Vlad, la ediția din acest an, au avut mai multe joburi pentru cei cu studii superioare, 86 față de 50 câte au înregistrat în 2017.

"Angajatorii caută absolvenți de studii economice, Drept și cei care au terminat specializări în domeniul ingineriei, inginerie navală, marketing, chimiști", a precizat ea.

Culmea, printre puținii constănțeni interesați de un loc de muncă s-au aflat și nigerieni, absolvenți ai Universității Maritime din Constanța, actualmente masteranzi și câțiva deținuți, aproape de data eliberării, însoțiți de ofițeri de la penitenciar.

Ca și anul trecut, oferta cea mai generoasă a venit din partea Șantierului Naval Constanța, care a pus la dispoziția celor aflați în căutarea unui loc de muncă, 475 de oferte. Cu această ocazie, Violeta Putinei, director la Compartimentul Resurse Umane, ne-a declarat că la ora actuală se înregistrează o criză fără precedent și că este foarte dificil să găsească oameni care să și vrea să muncească.

"Muncitorii cu vârste de 35 – 50 de ani sunt plecați din țară și nu ne mai putem baza pe ei, deci cei care ar trebui să reprezinte motorul societății sunt plecați. În aceste condiții, îi mai găsim doar pe cei de 25 de ani și peste 60 de ani", a subliniat directorul.

Nici confecționeri de textile nu se găsesc. Reprezentanții Romtextil ne-au declarat că în fiecare an le pleacă salariații și se duc să lucreze în alte țări.

"Nici măcar necalificați nu mai găsim. Este foarte greu să găsești oameni care să muncească în domeniul acesta în ziua de azi", au adăugat aceștia.

Per total, la sfârșit de zi, la eveniment au fost înregistrați 400 de participanți, din care 36 au fost încadrați pe loc, iar 121 selectați în vederea angajării.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Iunie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.3255 secunde