Detalii despre realizarea lucrărilor de cadastru și intabulare

677
Detalii despre realizarea lucrărilor de cadastru și intabulare - cadastrucertificatenergetic1-1549627312.jpg

Articole recomandate

Noțiunile de "intabulare" și "cadastru" au devenit destul de uzuale în cadrul mai multor activități cu care luăm contact. Cu toate acestea, atunci când ne lovim de astfel de concepte într-un context oficial, cei mai mulți dintre noi nu cunoaștem cu precizie la ce sunt utile și de ce este absolut indispensabil ca existența acestora să se găsească în dosarul cu actele proprietăților pe care le deținem sau intenționăm să le achiziționăm.

Ce este cadastrul?

Cadastrul cuprinde totalitatea lucrărilor de natură tehnica ce privesc determinarea exactă a unor proprietăți funciare, cu toate caracteristicile pe care le prezintă. Altfel spus, cadastrul se ocupă de realizarea identificării, măsurării, descrierii și înregistrării imobilelor în documentele cadastrale și reprezentarea acestora cu ajutorul hărților și planurilor cadastrale. Prin intermediul cadastrului se ține așadar evidența tuturor proprietăților.

Rolul cadastrului este unul mult mai util decât ar părea la prima vedere. În primul rând, te ajută să identifici amplasarea precisă a unui teren ori a unei construcții. În al doilea rând, contribuie la înregistrarea corectă a drepturilor de proprietate și constituie baza stabilirii taxelor de impozitare. În plan secund, cadastrul este important și pentru protejarea mediului înconjurător, fiind cel care contribuie la cunoașterea, amenajarea și exploatarea națională a pădurilor, precum și a celorlalte sectoare ale economiei naționale.

Ce este intabularea?

Pentru intabularea imobilului în cadrul Cărții Funciare este absolut necesar să se prezinte documentația cadastrală, ce poate fi realizată doar de către inginerul cadastral sau o firmă specializată în cadastru intabulare Constanta sau orice alt oraș mai apropiat.

Cadastrul constituie o operațiune tehnică, în timp ce intabularea este o operațiune juridică care se poate realiza doar pe baza măsurătorilor de cadastru. În momentul de față, cele doua operațiuni converg într-o singură documentație, fiind realizate și obținute de către același birou al unei firme autorizate ANCPI.

Când este necesară realizarea lucrărilor de cadastru?

Documentația cadastrală este necesară în mai multe situații: atunci când imobilul nu este înscris în cartea funciară, la construirea sau demolarea unei construcții, atunci când urmează să aibă loc anumite modificări ale limitelor imobilului sau când se va schimba suprafața imobilului sau a categoriei de folosință. De asemenea, se cere realizarea lucrărilor de cadastru și atunci când se urmărește înstrăinarea unui imobil, respectiv vânzare, donație sau moștenire, când este necesară instituirea unei ipoteci asupra imobilului sau la realizarea diverselor racorduri de utilități: apă, gaz, electricitate.

Care sunt documentele necesare realizării lucrării de cadastru?

Fiecare situație care întâmpină nevoia realizării acestui proces implică o serie de aspecte particulare, motiv pentru care și documentația specifică poate să presupună diverse adaptări. Cu toate acestea, indiferent de serviciul solicitat, sunt necesare următoarele documente principale: copii după actele de identitate ale proprietarilor, copii legalizate după actele de proprietate și alte documente deținute la momentul respectiv (ordinul prefectului, dovada achitării integrale a ratelor, raport de expertiză tehnică judiciară sau sentințe judecătorești, certificate de moștenitor), certificatul fiscal emis de către Primăria pe raza căreia se află proprietatea.

Care este durata realizării cadastrului și a intabularii?

Ambele procese presupun o serie de etape parcurse de firma de cadastru, dar și de instituțiile cu care colaborează. Durata acestor etape depinde de o serie de factori, iar fiecare caz este influențat de anumite particularități.

Este necesar ca înainte de materializarea acestui demers să fie contactată firma cu care dorești să colaborezi, în vederea stabilirii unei întâlniri. Cu ajutorul consultanței oferite de inginerul cadastral, se poate determina și o durată aproximativă a procesului, precum și a costurilor aferente.

Etapele esențiale ale procesului de cadastru și intabulare sunt următoarele:

À      Identificarea aplasamentului imobilului și documentarea tehnică;

À      Execuția măsurătorilor și lucrărilor efectuate pe teren;

À      Realizarea documentațiilor și pregătirea dosarului de cadastru;

À      Depunerea dosarului la OCPI în vederea avizării.

Pentru obținerea avizării documentației de cadastru și intabulare, trebuie ținut cont de toate etapele intermediare, la care se mai adaugă și timpii în plus care privesc obținerea actelor de proprietate suplimentare. În acest proces sunt implicate mai multe firme și instituții ale statului, fapt ce poate determina de multe ori o complexitate birocratică uriașă, conducând astfel la depășirea termenelor.

Uzual, majoritatea lucrărilor de realizare a cadastrului și a intabulării în care actele deținute de către proprietari sunt complete și corect întocmite au o durată de finalizare între 1-2 luni.

În schimb, dacă pe parcursul realizării operațiunii este necesar să se obțină acte suplimentare emise de către primării, trebuie ținut cont că, numai pentru a le obține, termenul inițial al întregului proces se prelungește cu minim 1 lună, ajungându-se la o durată totală de finalizare de 2-3 luni.

Firma STARTCAD ADVISOR SRL din Constanta oferă servicii de cadastru si intabulare, dar și certificat energetic. Acest pachet complet de servicii simplifică efortul clientului, care nu va mai fi nevoit să apeleze la mai multe firme diferite. Calitatea serviciilor oferite în cadrul acestei firme este una înaltă și extrem de apreciată, motiv pentru care este recomandată unui public cât mai larg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8474 secunde