"Depresia poate influența capacitatea pacientului de a adera la tratament"

178

Articole de la același autor

Tulburările psihice reprezintă un diagnostic foarte grav și o povară greu de dus dacă acestea afectează persoanele care suferă, deja, de alte boli, precum infecția cu HIV/SIDA, hepatitele cronice sau cancerul. Din acest motiv, este important ca acești bolnavi să primească deopotrivă servicii medicale și psihosociale pentru a-și gestiona cu succes starea. 


"Conform datelor OMS, în întreaga lume, 16% dintre copiii și adolescenții cu vârsta între zece și 19 ani prezintă tulburări psihice. Jumătate dintre bolile mintale se instalează în preajma vârstei de 14 ani, trei sferturi până la 25 de ani. Bolile psihice reprezintă principala cauză a dizabilității la tineri. Nediagnosticate și netratate, bolile psihice influențează grav dezvoltarea copiilor, realizările lor educaționale și potențialul acestora de a trăi viața deplină și productivă. Suferința psihică nu atrage simpatia și compasiunea semenilor. Boala psihică este, din păcate, însoțită de stigmat. Societatea îi izolează și îi tratează diferit pe cei care suferă de asemenea afecțiuni. Așa se explică și reținerea celor care ar putea să solicite sprijinul psihologilor și psihiatrilor", a declarat directorul executiv al Fundației "Baylor Marea Neagră", Ana-Maria Schweitzer. 


Aceasta a adăugat că diferența dintre nevoia de tratament și furnizarea acestuia este mare în întreaga lume. În prezent, în cazul persoanelor care beneficiază de serviciile lor, în județele Constanța și Tulcea, au fost integrate serviciile de sănătate mintală cu ajutorul unei echipe de psihologi, atât în cazul persoanelor cu HIV, cât și al celor cu hepatite B și C. 


În plus, pentru a înțelege mai bine nevoile pacienților, echipa de la Baylor a studiat simptomatologia pacienților cu HIV și hepatita C. Studiul, a precizat specialistul, a fost o necesitate, pentru că depresia are o influență determinantă asupra rezultatelor pe care pacienții cu boli infecțioase cronice, cum sunt HIV și hepatita C, le obțin. 


"Depresia poate influența capacitatea pacientului de a adera la tratament, la fel cum poate determina comportamente cu grad ridicat de risc. Din cauza impactului psihologic al bolii, apar manifestări ale depresiei. Echipa noastră monitorizează simptomatologia depresivă secundară impactului psihologic al bolii sau datorată schimbărilor biologice pe care le determină boala infecțioasă. Important este că putem folosi rezultatele studiului pentru a interveni la timp și a îndruma persoanele care au asemenea probleme să solicite îndrumare psihiatrică suplimentară și tratament", a precizat directorul. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5021 secunde