Delta Dunării, "Peisaj UNESCO"

153
Delta Dunării,

Articole de la același autor

Mircea Diaconu, vicepreședintele Comisiei pentru cultură a Parlamentului European, susține că Delta Dunării ar putea căpăta statutul de Peisaj cultural UNESCO. Diaconu și-a exprimat în același timp, îngrijorarea cu privire la posibilitatea pierderii identității culturale a zonei, potrivit Agerpres.


Europarlamentarul Mircea Diaconu a declarat în timpul unei vizite de lucru în Delta Dunării că Rezervația, zonă aflată în patrimoniul mondial UNESCO, poate căpăta statutul de Peisaj cultural UNESCO dacă localnicii doresc acest lucru. "Dacă doamna (Delta Dunării, nn) vrea să o trecem strada, o vom trece repede", a declarat joi, la Murighiol, europarlamentarul Mircea Diaconu. Diaconu crede că liderii comunităților locale trebuie să încurajeze populația să păstreze tradițiile și meșteșugurile. Diaconu a anunțat că dorește să-i susțină pe actorii culturali care vor să participe la Forumul cultural european ce se va desfățura în ultimul trimestru al anului.


Mircea Diaconu a afirmat: "România este aproape absentă la Forumul cultural european, un eveniment care se desfășoară o dată la doi ani, iar pentru ediția din acest an ne-am gândit să-i sprijinim pe operatorii culturali români care doresc să participe".Europarlamentarul a anunțat că pe pagina sa web, luna viitoare, va publica oportunitățile de finanțare pe care actorii culturali le pot accesa direct de la Comisia Europeană, precum și demararea proiectului on-line "Harta patrimoniului rănit" prin care se dorește promovarea siturilor importante. 


De asemenea, Mircea Diaconu și-a exprimat îngrijorarea că tradițiile și meșteșugurile specifice zonei se vor pierde. "Mă îngrijorează că în Deltă nu mai văd acoperișuri din stuf, case la nivel de artă plastică. Am văzut ieri (miercuri, nn), lângă Primăria din Crișan, o casă cu acoperiș din stuf, era de-a locului, dar era o casă părăsită. Mă sperie lucrul acesta, pentru că cineva va cumpăra locul acela și va face ceva cu termopane", a mai spus vicepreședintele Comisiei pentru cultură a PE. El și-a exprimat admirația față de modul în care locuitorii Deltei trăiesc în relația cu natura, dar și îngrijorarea cu privire la depopularea zonei. "Felul de a trăi al oamenilor din Deltă în relația cu natura care e puternică, excesivă, chiar violentă, care nu te iartă dispare odată cu ultimii bătrâni ai acestor locuri. Din păcate, tinerii nu vor continua să trăiască la fel. Ne vom uita la cărți poștale cu Delta, așa cum ne uităm la ilustratele cu Ada-Kaleh, distrusă pe motive de eficiență și modernizare. (...) Mi-e teamă de modernizările agresive", a mai spus deputatul Diaconu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5483 secunde