Delfini eșuați la Marea Neagră. Au murit din cauza plaselor pescarilor

347

Articole de la același autor

Echipa Mare Nostrum, alături de voluntari din cadrul rețelei Observatori pentru Salvarea delfinilor, a intensificat expedițiile terestre în ultima perioadă, pe măsură ce s-a îmbunătățit vremea. Tinerii nu au ezitat să iasă pe teren chiar și în condiții meteo extreme, de ploaie și vânt, pentru a-și duce misiunea la îndeplinire: monitorizarea coastei în vederea identificării cazurilor de delfini eșuați.

Din nefericire, expedițiile terestre au adus rezultate deloc îmbucurătoare: patru astfel de cazuri au fost înregistrate de la începutul anului și până acum. Mai exact, trei marsuini (Phocoena phocoena relicta) și un afalin (Tursiops truncatus ponticus) au fost găsiți morți. Marsuinii identificați erau pui, iar afalinul juvenil.

Potrivit echipei Mare Nostrum, cauzele eșuărilor sunt cât se poate de clare, trei dintre delfinii găsiți prezentând urme de prindere în plasă. Chiar mai mult, afalinul avea înotătoarea codală îndepărtată definitiv din cauza plaselor pescărești. Nu este pentru prima dată când echipa Mare Nostrum se confruntă cu astfel de cazuri, experiența expedițiilor terestre de monitori-zare fiind cât se poate de elocventă în acest sens.

"Ne-am dori ca toți constănțenii să știe că există un număr de telefon de urgență, unde ne pot contacta atunci când observă delfini eșuați pe plajă. Este foarte important să ajungem în timp util, pentru că uneori mai putem face ceva pentru a ameliora situația. Avem specialiștii și pregătirea necesară pentru a putea salva viața delfinilor, atunci când o permite situația. De asemenea, am vrea ca pescarii să înțeleagă cât de periculoase pot fi plasele pe care le întind. În 60 la sută din cazuri, delfinii mor prinși în aceste plase. Avem un număr de telefon de urgență, la care vă rugăm să sunați ori de câte ori vedeți un delfin eșuat. Acesta este 0763/255.731. La fel de important este să ajungem repede și la cazurile de delfini morți, tocmai în ideea de a preleva probe și de a descoperi mai multe informații despre bolile pe care le-au avut. Împreună cu voi, putem salva viața delfinilor și îi putem lăsa să înoate liniștiți în apele Mării Negre, acolo unde le este locul!", a declarat Marian Paiu, coordonatorul proiectului.

"Este o reală atrocitate să tai coada unui delfin!"

Nu numai cazurile de delfini eșuați sunt o problemă, ci și modul în care sunt scoși delfinii din plasele de pescuit: "Este o reală atrocitate să tai coada unui delfin pentru a-l putea scoate din plasele de pescuit. Nu este normal să faci asta. Realizăm că, din nefericire, indiferent de cât de multe campanii de informare avem pe această temă, problema legată de mentalitate și obișnuință rămâne", a completat Marian Paiu.

Activitățile sunt susținute de Secretariatul Acordului pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona contiguă a Atlanticului (#ACCOBAMS).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Decembrie 2016
Stire din Social : Mare Nostrum promovează Crăciunul Eco
Pagina a fost generata in 0.6692 secunde