De ce NU este bine să vopsești ouăle de Paște în Vinerea Mare

339
De ce NU este bine să vopsești ouăle de Paște în Vinerea Mare - 646x404-1556260227.jpg

Articole recomandate

În credința creștina, ouăle de Paște simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis în noaptea Învierii. Acesta este și motivul pentru care creștinii, atunci când se întâlnesc sau ciocnesc ouă roșii, folosesc expresiile: "Hristos a Înviat! Adevarat a Înviat!".

Din punct de vedere simbolic, ouale au fost mereu asociate cu renașterea, începuturile sau Învierea Domnului. Culoarea roșie se spune ca ar trimite la sânge, la viață și la jertfa făcută de Hristos pe cruce.

Vopsitul ouălor de Paște se realizează de obicei în joia sau sâmbăta din săptămâna de dinaintea Paștelui, niciodată în Vinerea Mare. Tradiția spune că în această zi nu se fac copturi și nici nu se înroșesc ouăle, fiind zi de

În prima zi de Paște, oul se ciocnește numai cap în cap (vârfurile ascuțite), această operație fiind făcută prima dată de bărbat, care este capul familiei. În mod obișnuit, ouăle se vopsesc într-o singură culoare, roșul, dar se folosesc și alte culori, fiecare cu semnificația specifică.

În mod tradițional, culorile folosite la vopsire sunt naturale. Roșu se obține din flori de sovârf, galbenul din coji de ceapă sau frunze de mesteacăn, iar verdele se obține din frunze de nuc. Principalul instrument cu care se ornamentează ouăle este chișița. Printre simbolurile folosite, cel mai frecvent este cel al crucii. Soarele, luna sau steaua ciobanului apar și ele, dar stilizate.

Sursa: realitatea.net 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9105 secunde