Cutremur de 7,5 grade pe scara Richter în România. Mobilizare națională, timp de cinci zile

273
Cutremur de 7,5 grade pe scara Richter în România. Mobilizare națională, timp de cinci zile - fotofondcutremurexercitiu2-1539525812.jpg

Articole de la același autor

Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a zguduit România sâmbătă dimineață. În urma dezastrului, echipele de intervenție s-au mobilizat pentru a acorda ajutor răniților. Este vorba despre cel mai amplu exercițiu de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Simularea se desfășoară pe parcursul a cinci zile și vizează mai multe orașe din țară, însă se presupune că zona cea mai afectată este Capitala.

Exercițiul vizează aplicarea Concepției naționale de răspuns postseism. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Au fost alertate toate unitățile subordonate ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar mai multe echipaje de pompieri din țară au plecat încă de sâmbătă dimineață, imediat după producerea "seismului", către București. În localitatea Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducerea a Intervenției. Scenariul presupune întreruperea temporară a căilor de comunicație, dar nu și a alimentării cu energie electrică și gaze, ceea ce se poate întâmpla în cazului unui seism real de o asemenea magnitudine.

De la Constanța, primele efective care au plecat la București sunt 26 de subofițeri și un ofițer, cu patru ambulanțe SMURD tip B, două autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare grea și o ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD C.

În dimineața celei de-a doua zile a exercițiului, duminică dimineață, o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu destinația Cluj Napoca, pentru evacuarea medicală a 15 răniți în urma seismului major, înregistrat sâmbătă dimineață. Scenariul exercițiului a prevăzut că dintre cei 15 răniți, șapte au fost transportați în stare intubată, trei dintre aceștia prezentând arsuri.

"Răniții" au fost însoțiți, pe timpul zborului, de medici, asistenți și paramedici militari din cadrul Forțelor Aeriene Române și echipelor SMURD ale Spitalului de Urgență "Floreasca".

Baza 90 Transport Aerian a asigurat suportul operațional pentru cei 168 de medici și asistenți medicali din Israel la sosirea pe aeroportul Otopeni, care acționează în incinta spitalului mobil de tip ROL 3, dislocat de armata israeliană în România pentru exercițiul Seism 2018.

De asemenea, Direcția Medicală a continuat instalarea spitalului de campanie al Ministerului Apărării Naționale (Modulul ROL 2 extins) în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din comuna Pantelimon, județul Ilfov, astfel încât unitatea medicală să atingă capacitatea operaționala maximă în cursul acestei zile, conform baremelor de instalare. Modulul ROL 2 extins va asigura toate facilitățile spitalicești necesare intervenției în situații de urgențe civile: triaj, laborator, radiologie, farmacie, sterilizare, modul operator A, modul operator B, postoperator A, postoperator B, module de recuperare, modul CIS (comunicații și informatică).

Paza și securitatea perimetrală a spitalului de campanie ROL sunt asigurate permanent de structurile de Poliție militară ale Statului Major al Forțelor Terestre.

Exercițiul va continua și astăzi și mâine și se va încheia miercuri. Ulterior, reprezentanți MAPN și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență vor realiza un raport despre cum s-a desfășurat intervenția și dacă este nevoie să se facă unele modificări în ceea ce privește organizarea și mobilizarea pentru astfel de situații de criză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Septembrie 2018
Stire din Social : A FOST CUTREMUR!
Vineri, 14 Septembrie 2018
Stire din Social : Cutremur noaptea trecută, în România
Duminică, 09 Septembrie 2018
Stire din Social : Cutremur PUTERNIC în zona Vrancea
Pagina a fost generata in 2.0749 secunde