Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Informații calde furnizate de ANM

445
Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Informații calde furnizate de ANM - vremetoamna-1570530654.jpg

Articole recomandate

Sfârșitul acestei săptămâni și primele zile din săptămâna viitoare vor aduce maxime caracteristice unei zile de vară, cu valori de 25 - 26 de grade Celsius, a declarat, marți, într-o dezbatere de specialitate, Elena Mateescu, director general al ANM.

"Pe termen scurt, avem câteva informații. Dacă astăzi vom mai vorbi în continuare de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, începând de mâine valorile de temperatură vor fi în creștere, astfel încât putem să vorbim într-adevăr la scara întregii țări de temperaturi între 14 și 21 de grade Celsius. Începând de joi, valorile termice vor chiar mai mari, astfel încât spre sfârșitul de săptămână - sâmbătă și duminică - să aducă valori apropiate de maxima unei zile de vară, de 25 - 26 de grade. Aspectul acesta termic se va păstra chiar și spre începutul săptămânii viitoare. Sigur că pentru fiecare dintre noi aceste vești sunt bune, dar din păcate precipitațiile absente vor accentua în continuare seceta pedologică. Vom aduce de fiecare dacă, așa cum facem, atât vești mai bune, cât și vești mai puțin bune din punct de vedere al datelor meteorologice", a afirmat Mateescu, conform Agerpres.

Cât privește prognoza pe următoarele patru săptămâni, Elena Mateescu menționat că estimările relevă faptul că vremea se va încălzi, iar deficitul de precipitații va fi prezent în mai multe zone din țară.

"Până la finele lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, estimările arată că, în săptămâna 7 - 14 octombrie, vom avea abateri termice ușoare pozitive, în special în partea sudică a țării. Din păcate, deficitul de precipitații va fi, în continuare, prezent. Pentru săptămâna 14 - 21 octombrie observăm o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, cu cele mai mari abateri, de această dată, în zona de sud, sud-est și est a țării și cu cantități deficitare de precipitații, din nou, în special în partea de vest. Această tendință de păstrează și pentru săptămâna 21 - 28 octombrie și, nu în ultimul rând, pentru perioada 28 octombrie - 4 noiembrie", a subliniat specialistul ANM.

Pe de altă parte, directorul general al ANM a punctat faptul că Organizația Mondială de Meteorologie a adus în prim plan ideea de a desemna perioada 2015 - 2019 drept cea mai călduroasă din ultimii 140 de ani.

"La nivel global, în 22 septembrie, Organizația Meteorologică Mondială aducea în atenția noastră faptul că perioada 2015 - 2019 este posibil să fie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice. Cu o creștere a temperaturii medii anuale cu 1,1 grade Celsius față de perioada preindustrială, anul 2016 reprezintă, în prezent, cel mai călduros an din ultimii 140 de ani, adică de când se fac măsurători meteorologice. Uniunea Europeană are ca obiectiv reducerea emisiilor drvfe gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030 și zero emisii nete până în 2050. Ca atare, și România trebuie să-și îndeplinească aceste ținte prin angajamentele pe care le are", a spus Mateescu.

Reprezentanți ai autorităților, academicieni și specialiști au participat, marți, la dezbaterea "Schimbările climatice și impactul în economie", organizată în incinta Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești" (ASAS).

Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4754 secunde