Cum sunt exploatați românii care muncesc peste hotare

655
1
Cum sunt exploatați românii care muncesc peste hotare - cumsuntexploatati1-1406309088.jpg

Articole de la același autor

"Am plecat din Italia pentru că acolo nu mai găseam deloc de lucru, iar din salariul soției, de menajeră, nu ne puteam întreține împreună cu copilul. În Germania, am găsit repede de lucru într-o firmă care prelucra fier forjat, dar la început îmi dădea doar 500 de euro. Mai erau doi români acolo, care mi-au spus că și la ei a fost la fel la început, apoi le-a mai crescut salariul. Am stat două luni, timp în care am trăit mai mult din ce mai aveam în cont, pentru că îmi vândusem mașina la plecarea din Italia. Apoi, într-o zi, m-am hotărât să îl rog pe patron să îmi mărească și mie salariul. Nu numai că nu a vrut, dar mi-a spus că, dacă nu îmi convine, sunt liber să plec. Știa că abia ne descurcam și că nu aș fi riscat să plec și să rămân din nou fără job", ne-a povestit Costin, un constănțean care a ales să-și câștige traiul în străinătate, de mai bine de zece ani de zile.

Astfel de povești sunt întâlnite foarte des în rândul conaționalilor noștri plecați la muncă peste hotare. Mulți ajung să lucreze pe câțiva bănuți doar pentru a nu muri de foame. Este, de fapt, o formă de exploatare pe care au început să o practice din ce în ce mai mult angajatorii din țările unde preferă românii să-și încerce norocul. Au înțeles că oamenii sunt disperați și nu au nicio remușcare în a face eco-nomii, dându-le salarii mizerabile.

Salariul minim, impus de Angela Merkel

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a întâlnit în cursul acestei săptămâni cu omologul său din Germania, Jorg Asmussen. Cei doi au discutat despre combaterea muncii nelegale, dar și despre exploatarea românilor care lucrează în Germania. "Dincolo de integrarea reușită a cetățenilor români pe piața muncii din Germania, există probleme în ceea ce privește mobilitatea cetățenilor sau lucrătorilor români spre Germania. De aceea, trebuie acordată o importanță mai mare protecției acestora și combaterii muncii fără forme legale", a explicat Rovana Plumb. Ministrul român a salutat, în acest context, inițiativa cancelarului german, Angela Merkel, de a introduce salariul minim în Germania, apreciindu-l drept o garanție a faptului că lucrătorii români care ajung pe teritoriul statului german, în căutarea unui loc de muncă, nu vor fi exploatați.

Astfel, salariul minim pe econo-mie în Germania, în prezent, este de 8,50 euro pe oră. Singura problemă este că, pentru a beneficia de acest salariu minim, de altfel foarte mare comparativ cu țara noastră, angajatul trebuie să lucreze cu contract de muncă. Iar majoritatea românilor care muncesc în Germania lucrează la negru.

Locuri de muncă sigure, prin rețeaua Eures

Dacă doriți totuși să nu aveți astfel de probleme, este bine să vă căutați de muncă prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Prin portalul Eures, AJOFM propune, săptămânal, zeci, chiar sute de joburi în Germania. Oferta este extrem de bogată, de la posturi de ingineri, medici sau asistenți medicali, până la bucătari, barmani și recepționeri. Salariile propuse pleacă de la 1.400 -2.200 de euro brut pe lună pentru un bucătar și pot ajunge la 4.000 de euro pentru ingineri. Se cer, în schimb, cunoștințe bune și foarte bune de limba engleză și germană, dar și experiență în domeniul pentru care aplică.

Persoanele interesate pot afla informații suplimentare pe adresa www.eures.anofm.ro sau de la consilierul Eures Elena Pană, din cadrul AJOFM Constanța, tel. 0241/481.553.

Comentează știrea

Vasile
26 iulie 2014
gazeta de perete

Titlul este parca din cele concepute la invatamantul politic de pe vrema lui cesca pentru gazeta de perete a sindicatului aluia mai galben decat sofranul. Romanii care muncesc peste hotare sunt exploatati ca si cei care muncesc in Romania, Nu toti, iar in ce priveste corectitudinea, in Romania este cu mult mai putina decat in Germania. Scrieti si un articol la care va puteti documenta pe toate drumurile, "cum sunt exploatati romanii caree muncesc in Romania si cum isi bat joc de ei Paralametul de 600 de golani si guvernul de habarnisti ai PSD" Ca sumt mult mai exploatati si mai prost platiti decat in Germania .. va incumetati?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Fun : Plan de urgență în fața șefului
Pagina a fost generata in 0.5052 secunde