Cum poți înregistra administrativ o persoană majoră fără certificat de naștere

514
Cum poți înregistra administrativ o persoană majoră fără certificat de naștere - cumpotiinregistra-1490886069.jpg

Articole de la același autor

În numai cinci luni, numărul persoanelor care au fost înregistrate tardiv în registrul nașterilor a crescut de zece ori față de anul trecut, în aceeași perioadă. Avalanșa de solicitări a apărut în urma modificărilor legislative privind înregistrarea nașterii prin procedură administrativă, care au intrat în vigoare în octombrie 2016. 


Potrivit reprezentanților Direcției Publice Județene de Evidență a Persoanelor Constanța, 230 de persoane din județul Constanța au fost înregistrate în registrele de nașteri, spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când doar un număr de 25 de persoane au fost înregistrate prin procedură judecătorească. 


"Noile reglementări legislative în materie de stare civilă reduc costurile și timpul în care o persoană este pusă în legalitate cu certificat de naștere și carte de identitate, având astfel asigurat accesul la serviciile medicale, învățământ și la măsurile de protecție socială", explică șeful Serviciului de Stare Civilă, Mirela - Cristina Grumăzescu. 


Astfel, oricine a luat la cunoștință de nașterea unei persoane poate solicita primarului înregistrarea nașterii acesteia în registrele de stare civilă. Înregistrarea tardivă a nașterii minorilor sau a persoanelor majore se solicită, în scris, primarului localității unde locuiesc ori au un domiciliu părinții, sau primarului localității unde s-a produs nașterea. 


Mama care nu deține carte de identitate și nici certificat de naștere poate declara nașterea copilului său după parcurgerea unei proceduri specifice la nivelul unității sanitare unde s-a produs nașterea. 


Pentru a solicita înregistrarea, este nevoie de certificatul medical constatator al nașterii, emis de unitatea sanitară unde s-a produs nașterea sau de către medicul de familie, actele de identitate ale părinților și certificatul de căsătorie al părinților, după caz.


"Direcția Publică Județeană de Evidență a Persoanelor Constanța urmărește și îndrumă activitatea de stare civilă desfășurată la nivelul primăriilor localităților din județul Constanța și acordă sprijin și recomandări persoanelor care nu au nașterea înregistrată, în vederea punerii în legalitate prin obținerea certificatului de naștere și a cărții de identitate", mai spune șeful Serviciului de Stare Civilă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Ianuarie 2016
Stire din Social : Cum se obține viza de flotant
Miercuri, 19 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : "Degeaba suntem  în era internetului!"
Pagina a fost generata in 1.0506 secunde