Cum poți afla rapid la ce fond de pensie privată contribui lună de lună

570
1
Cum poți afla rapid  la ce fond de pensie privată contribui lună de lună - fotofondcumpotiafla-1471881068.jpg

Articole de la același autor

Un procent consistent din contribuția la pensii care ne este reținută lună de lună se duce la fondul de pensie privată. Constănțenii care nu își mai amintesc unde au aplicat sau care au fost repartizați automat, pot afla acum mult mai rapid la ce fond se duc banii lor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat o aplicație, disponibilă pe www. asfromania.ro, prin intermediul căreia participanții în cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, în termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocați.

"Se scurtează timpul de soluționare a acestui tip de cereri, întregul proces fiind gestionat online. Aplicația poate fi accesată, în condiții de deplină siguranță, atât de pe dispozitive desktop, cât și de pe dispozitive mobile", explică reprezentanții ASF.

Aplicația, realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, are ca principală funcție colectarea online a datelor de identificare ale petentului, identificarea automată a participanților în Registrul participanților la fondurile de pensii administrate privat, dar și transmiterea de notificări către administratorii fondurilor sau către Autoritate după depunerea unei cereri, în funcție de rezultatul obținut după interogarea bazei de date. De asemenea, prin intermediul aplicației ASF este înștiințată asupra preluării sesizării de către administratorul fondului de pensii, gestionarea stadiului petițiilor, precum și supravegherea de către ASF a evoluției tuturor sesizărilor primite, astfel încât termenele de soluționare să fie respectate.

Vor să știe unde li se duc banii

Proiectul, implementat de către specialiștii ASF, vine în întâmpinarea participanților la Pilonul II, ale căror solicitări privind aflarea apartenenței la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90 la sută din obiectul petițiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de către ASF.

Mai mult, în anul 2015 a fost înregistrată pe acest segment o creștere cu aproape 40 la sută a numărului de petiții față de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate în principal de către participanții alocați prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii.

"Noua aplicație facilitează eliminarea acestor situații, punând în directă legătură consumatorii și administratorii fondurilor de pensii private care se ocupă de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participanților la sistem", mai spun reprezentanții ASF.

Potrivit legislației în vigoare, 5,1 la sută din cei 10,5 la sută pe care fiecare angajat îi plătește ca și contribuție la pensie, sunt transferați într-un cont separat, al unui fond de investiții. Până la pensionare, banii strânși în contul respectiv vor fi investiți, dar cu prudență, de către o companie specializată, autorizată de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii. Ulterior, la pensionare, suma cumulată va putea fi împărțită în rente lunare sau va putea fi ridicată întreagă.

Comentează știrea

Mihai V
23 august 2016
Fonduri de pensii

Toate fondurile private de pensii trebuie sa reziste peste ani !!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 19 Februarie 2016
Stire din Social : Cum afli rapid când te poți pensiona
Pagina a fost generata in 0.4672 secunde