Cum poate fi făcută înregistrarea tardivă a nașterii

184
Cum poate fi făcută înregistrarea tardivă a nașterii - nastereinregistrare-1568052486.jpg

Articole de la același autor

O întrebare pe care viitorii părinți o adresează în mod frecvent angajaților Direcției Generale de Evidență a Populației Constanța vizează dacă nașterea unui copil poate fi înregistrată și ulterior termenului prevăzut de lege. Având în vedere că în județul Constanța domiciliază numeroși navigatori, care nu sunt acasă în momentul nașterii copiilor, dar și faptul că în ultima perioadă tot mai mulți constănțeni au plecat să muncească peste hotare, este de înțeles de ce numeroși părinți ajung să înregistreze nașterea copilului după termenul de 30 de zile, prevăzut de lege. 


Reprezentanții DGEP Constanța precizează că da, nașterea poate fi înregistrată și mai târziu, dar sunt anumiți pași care trebuie parcurși. 


"După împlinirea termenului de 30 de zile, prevăzut de lege, întocmirea actului de naștere se face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, precum și cu avizul conform al DGEP Constanța", au precizat reprezentanții Evidenței Populației. 


Cererea trebuie depusă la serviciul de evidența populației de pe raza localității unde s-a născut copilul sau la instituția pe raza căreia are domiciliul unul dintre părinți. 


"Înregistrarea actului de naștere se face în baza documentelor prevăzute la pct. I (cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, precum și cu avizul conform al DGEP Constanța),  iar dacă nu există certificat medical constatator al nașterii este necesară expertiza medico-legală cu privire la data nașterii, în format an, lună, zi, și sexul persoanei", se arată în comunicatul Evidenței Populației. La fel se procedează și dacă nou-născutul a venit pe lume în străinătate, iar declararea nașterii se face în țară.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3706 secunde