Cum marchează Arhiepiscopia Tomisului pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli

268

Articole de la același autor

Toți creștinii știu că sâmbătă, 15 iunie, sărbătorim Moșii de vară.  Cu această ocazie, Biserica Ortodoxă se roagă pentru cei răposați, pentru  ca și aceștia să se bucure de darurile Duhului Sfânt, a cărui Pogorâre este prăznuită la 50 de zile de la Înviere. 


Pentru a marca așa cum se cuvine evenimentul, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va oficia, începând cu ora 8.00, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica "Sfânta Treime" din localitatea Culmea Nord (zona Nazarcea). La doar o zi distanță, duminică, 16 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh.


Duminica Cincizecimii, numită în popor și Duminica Rusaliilor, este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli. Conform Noului Testament, aceștia stăruiau în rugăciune în Ierusalim, când s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor s-a pogorât Duhul Sfânt, în formă de limbi de foc. Pe moment s-a iscat confuzie, pentru că nimeni nu înțelegea ce s-a întâmplat. 
Apostolii au început a grăi în toate limbile pământului, dobândind putere și înțelepciune duhovnicească. Sf. Apostol Petru, cel mai în vârstă, a ținut prima predică oamenilor adunați în Ierusalim pentru o mare sărbătoare iudaică. Aceștia au crezut și au primit Botezul. 


Cu acest prilej, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Sf. Nectarie" din Constanța, apoi va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, ce simbolizează "limbile de foc" ale Duhului Sfânt, pogorâte peste Apostoli.
Mai târziu, de la ora 12.30, ierarhul Tomisului îi va premia pe cei aproximativ 50 de elevi din clasele V-XII, care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de Religie Ortodoxă, etapele județeană și națională. Totodată vor fi premiați și elevii care s-au remarcat la concursul "România în sărbătoare".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.465 secunde