Cum arată Basarabia în viziunea specialiștilor

184

Articole de la același autor

O delegație a Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" a participat luni, 19 martie 2018, la Chișinău, la masa rotundă cu tema "Basarabia și Dobrogea – punți de istorie și cultură". Evenimentul, organizat de Biblioteca Municipală "B.P. Hașdeu" din Chișinău – filiala "Ovidius", Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Filiala "Basarabia" a Asociației Române de Istorie a Presei, Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" și Consiliul Județean Constanța, a deschis seria manifestărilor care vor avea loc pe parcursul acestui an, la Chișinău, cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri.
Au fost abordate teme de reflecție aflate la confluența preocupărilor științifice ale savanților istorici, cercetătorilor fenomenului cultural, criticilor și istoricilor literari, oamenilor de cultură, jurnaliștilor, bibliotecarilor, muzeografilor. Astfel, s-a vorbit despre "Basarabia în conștiința Dobrogei", "Republica Moldova – punte de legătură între două spații geopolitice: Est și Vest, Contradicție vs Cooperare", "Constantin Tomescu – un dobrogean basarabenizat", "Mitropolitul Gurie și punți de spiritualitate spre Dobrogea" sau "Biblioteca Ovidius – un proiect inseparabil dintre Dobrogea și Basarabia".
Printre participanți s-au regăsit academicianul Andrei Eșanu – Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, dr. Valentina Eșanu – cercetător științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, dr. hab. prof. univ. Anatol Petrencu, Ion Negrei – cercetător știițific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, dr. Maria Danilov – conferențiar, cercetător științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, dr. Silvia Grossu – jurnalist, conferențiar univ. la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicări, Silvia Corlăteanu Granciuc – cercetător științific superior, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan.
Cu prilejul acestei manifestări, delegația Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" a donat și peste 1.000 de cărți Bibliotecii "Ovidius" din Chișinău. De asemenea, o donație de peste 2.000 de manuale școlare a fost făcută și de către Școala nr. 39 "Nicolae Tonitza" din Constanța prin directorul Nicoleta Bercaru, care însoțește delegația centrului în calitate de consilier județean. De altfel, având în vedere că donația a fost făcută către Biblioteca "Ovidius", înființată cu sprijinul Bibliotecii Județene "I. N. Roman" din Constanța, primul fond de carte fiind trimis la Chișinău chiar din Constanța, prof. Nicoleta Bercaru a vorbit, în contextul mesei rotunde, despre "Ovidiu – 2000 de ani de nemurire". Din delegația de la Constanța mai face parte și consilierul județean Adrian Bereș.
Seria manifestărilor continuă marți, 20 martie, cu un simpozion care va avea loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9943 secunde