Cornul și laptele, "împotmolite" la Constanța! "Ar trebui interzis pachețelul de acasă!"

2036

Articole de la același autor

Școala a început de două săptămâni, dar preșcolarii și școlarii din județul Constanța încă mai așteaptă cornul și laptele promise de autorități. Dacă în orașe, elevii au aproape întotdeauna pachețele cu gustări în ghiozdane, pentru cele cinci - șase ore pe care le petrec la școală, la țară, unde posibilitățile sunt mai reduse, mulți dintre ei stau flămânzi până termină cursurile. Iar cei din familiile sărmane, care în anii trecuți se bazau pe biata bucată de pâine dulce și zeama cu gust de lapte servite de Guvern, vor trebui să mai aștepte.


Consiliul Județean Constanța nu a finalizat încă procedurile pentru distribuirea produselor alimentare și se pare că nici nu vor fi gata prea curând. 


"Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 înlocuiește Programul Cornul și laptele aprobat prin Ordonanță de Urgență nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu orar normal de patru ore, în prezent abrogate, cu programul pentru școli. La nivelul Consiliului Județean Constanța, prin Direcția de Dezvoltare Județeană și Coordonarea Instituțiilor de Sănătate, Sport și Învățământ din cadrul Consiliului Județean Constanța a fost demarată procedura de achiziție publică în vederea încheierii unui acord cadru cu o valabilitate de patru ani, respectiv între anii 2018 – 2022. În acest sens, au fost aprobate referatul de necesitate nr. 17181/25-06-2018 și Caietul de sarcini nr. 17182/25.06.2018 având ca obiect furnizarea și distribuirea fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate și produselor de panificație elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și preșcolarilor din grădinițele de stat și private, cu program normal de patru ore", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mirela Matichescu, administratorul județului Constanța.
Potrivit acesteia, în data de 10 septembrie, a fost acceptată documentația privind acordarea de produse lactate și de panificație de către A.N.A.P., după care Consiliul Județean Constanța a publicat anunțul, care a fost validat pe 11 septembrie 2018.
"Anunțul s-a trimis conform legii și către J.O.U.E (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene) pentru validare, având în vedere că valoarea estimată a acordului cadru este mare, iar la selecția de oferte pot participa ofertanți din toată Uniunea Europeană. În două zile lucrătoare a fost validat și acest anunt de către J.O.U.E. Data limită de deschidere și selectare a ofertelor este 5 noiembrie 2018, ora 15", a mai adăugat administratorul județului Constanța.


Intenții bune,  program gândit prost


Așadar, sunt slabe șanse ca elevii să mai primească, anul acesta, ceva de mâncare la școală. Presupunând că lucrurile vor merge lin și după selectarea ofertelor și nu vor fi depuse contestații, alimentele ar putea ajunge în școli după vacanța de Crăciun și Revelion.


Din păcate, deși intențiile sunt bune, programul este prost gândit. Pentru a-și atinge scopul, autoritățile ar trebui să impună reguli noi. De exemplu, în școlile și grădinițele din oraș, cele mai multe cornuri și pahare cu lapte ajung la gunoi. Copiii nu le mănâncă, căci vin cu pachețele de acasă. Risipa este uriașă. În mediul rural, însă, sunt școlari care nu doar le consideră o masă de bază, dar iau și acasă ceea ce refuză colegii lor, pentru a le duce fraților mai mici sau mai mari.


"Am văzut în anii anteriori ce mizerii le duceau copiilor la școală. Cornuri mucegăite și un lapte transparent, care sigur că era îndoit cu apă. De aceea părinții le-au dat în continuare pachețele și lăzi întregi de cornuri erau aruncate. Dacă ar fi fost o calitate cât de cât mai ridicată, cu siguranță mulți nu le-ar mai fi pus nimic în ghiozdan și copilul ar fi mâncat produsele de la școală. La fel și merele acelea din programul din anii trecuți. Erau ca niște nuci mai mari, găunoase și veștejite", ne povestește Alina Zarea, o mămică din Constanța.


"Astfel, pe lângă un control mai serios al calității nu ar strica să se gândească și o regulă prin care școlarilor și copiilor de grădiniță să le fie interzis să mai vină cu pachețel de acasă. Și atunci să vezi ce vor mânca toți ce li se dă de la școală. Și nici nu vor mai veni cu chips-uri, prăjituri și alte fast-food-uri", este de părere un alt părinte.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3419 secunde