Copilărie nefericită. Lacrimi și boli, în loc de hrană și afecțiune

737
3
Copilărie nefericită. Lacrimi și boli, în loc  de hrană și afecțiune - copiimalnutriti5-1480439152.jpg

Articole de la același autor

Deși suntem în secolul XXI, foarte mulți copii se duc, zilnic, flămânzi la culcare, iar o bună parte dintre familii nu le pot asigura o dietă minim acceptabilă. Tocmai de aceea, acești copii malnutriți ajung în număr ridicat la Spitalul Clinic Județean de Urgență, cu anemii severe, pentru care li se fac transfuzii de sânge sau sunt aduși de părinți când sunt deja rahitici și nu se mai pot mișca. Alții, în schimb, le dau celor mici griș îndoit cu apă sau sarmale pisate, la doar 3-4 luni de viață.

La ora actuală, pe secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență sunt foarte mulți copii malnutriți, care abia dacă mai reușesc să se țină pe picioare de slabi ce sunt sau - mai rău - sunt țintuiți la pat timp de mai multe zile sau săptămâni, până când își mai revin.

"La noi, ajung cei cu deficiențe de nutriție, prost și insuficient hrăniți. De cele mai multe ori, copiii provin din familii sărace, cu mulți copii, fără posibilități financiare și care își hrănesc copiii necorespunzător", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Cristina Mihai, medic primar pediatrie, diabet și boli nutriție copii.

În primul rând, a precizat specialis-tul, compoziția alimentelor este una proastă. Unii nu le dau lapte micuților, iar dacă o fac, nu le dau unul adaptat vârstei lor. De multe ori, își hrănesc bebelușii cu griș cu apă, biscuiți cu ceai și tot felul de mâncăruri nepotrivite pentru vârsta copilului. Mai mult decât atât, părinții inconștienți expun copiii unor alimente procesate.

"Unii le-au dat sarmale pisate cu furculița de la 3-4 luni, alimente care nu pot fi metabolizate cum trebuie, așa că vin ulterior cu ei la spital extrem de slabi, bolnavi. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul celor mici nu are cum să-și producă în acest fel anticorpi, dacă nu mănâncă proteine de calitate. Or, acestea se regăsesc în formulele speciale de lapte sau în laptele matern, în primele luni de viață", a explicat medicul.

Malnutriția atrage după sine o mulțime de alte boli

Așa cum era de așteptat, în afara faptului că sunt vai de ei, cei mici ajung la spital și cu semne de rahitism, asta pe lângă distrofii sau anemie severă, pentru care primesc urgent sânge. Apoi, mulți fac infecții, pe lângă faptul că suferă de alte boli, dar anemia carențială pe care o capătă unii dintre ei poate avea consecințe grave pe viitor asupra capacității cognitive a copilului. Astfel, el poate avea dificultăți la școală din cauza anemiei, deci aceasta este clar o mare problemă de sănătate publică.

"Este îngrozitor ca în anul 2016 să existe copii atât de malnutriți, încât să vină cu o hemoglobină atât de mică, încât să necesite sânge. Sunt foarte mulți copii, nici nu vă imaginați cât de mulți. Majoritatea vin de pe toată raza județului Constanța, din Tulcea, dar, din start, Babadagul este o zonă critică. Probabil că acolo sunt foarte mulți oameni săraci, cărora li se adaugă copiii etniciilor turci. Mai grav este că și părinții au un grad de cunoaștere extrem de limitat, ca să nu zic absent, vizavi de ce trebuie să facă", a subliniat dr. Mihai.

Spre exemplu, de curând, pe secție a venit o femeie care mai avea nouă copii acasă, iar pe al zecelea l-a adus în comă hipoglicemică, pentru că nu-i dădea bebelușului de aproximativ o lună să bea decât 30 ml de lapte la fiecare masă în parte, asta în condițiile în care nou-născuții, la această vârstă, mănâncă deja o cantitate dublă sau poate chiar mai mult.

Un alt constănțean a venit cu copilul într-o stare extrem de gravă, micuțul având chiar febră, hipotermic, nemâncat și într-o stare generală extrem de gravă. Desigur, recuperarea în cazul tu-turor acestor copilași diferă de la unul la altul. Ca urmare, aceasta poate dura și câteva săptămâni până când sunt puși pe picioare, dar imediat cum li se dă să mănânce, încep să își revină. 

Comentează știrea

Liviu Chilian
30 noiembrie 2016
Rromarlanii sunt (ne)buni la un singur lucru - sa constate(un Roman constanțean)

Pe acest site am citit un comentariu in care Romanul a accentuat singura...apukatura "buna" a Rromarlanilor - la a constata nu'i întrece nimeni. Vedeți ca merdialqaedana evita sa ne spună de ce copiii Misieni sunt malnutriți, si ce trebuie făcut ca aceasta Crima Împotriva Umanității sa fie stopata si criminalii pedepsiți. Merdialqaedanei ii e groaza sa spună ca politicastrii kustendilimani in frunte cu Jiganii pesediști sunt Criminalii ce'i extermina pe copii. Ii e frica de moarte sa ceara pedepsirea bizdicilor mazareni si stăpânilor lor Israhatzeleni ce au JEFUIT Ținutul de doua miliarde dolari in 14 ani. Aduceți înapoi din Israhatzel, miliardele furate de Mafia Mazăre si Jewchadistii Satanici in frunte cu Schwartzenebunu si MAGARgenstern. Amin!

Logic
30 noiembrie 2016
Planeta

Planeta nu mai sustine atata omenire, nu au bani, sa nu faca copii. simplu si de bun simt. Parintii care aduc pe lume copii si nu au cu ce sa i creasca sunt niste iresponsabili.

Flegmans
1 decembrie 2016
Viata in GRI

Stiri triste, foarte triste publicate de C.L. Trista este realitatea in care traim...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.67 secunde