Copii dați la orfelinat, ca să nu moară de foame

3670
4

Articole de la același autor

În vremuri în care copiii nu se mai joacă afară, cu coarda și mingea, ci "socializează" pe internet, au tablete și telefoane deștepte, sute de micuți din Constanța se culcă seara cu burțile goale. Nu le pasă nici de calculatoare, nici de telefoane, pentru ei fiecare zi este ca o luptă pentru supraviețuire.

Vremurile tulburi pe care le trăim, lipsa unui loc de muncă și neputința de a-și crește normal și decent copiii îi determină pe unii părinți să aleagă calea cea mai simplă și să-i lase în grija statului. Pentru mulți, alegerea este foarte grea, dar, de cele mai multe ori, este și cea mai bună. Ajunși în centre de plasament sau chiar în grija altor rude, copiii au ce mânca, au cu ce se îmbrăca și șansa de a primi o educație.

Vrând-nevrând, statul îi ia sub aripa sa pe micuții cărora soarta nu le-a surâs și le oferă atât cât poate. Le dă un acoperiș, o mâncare caldă și o carte, să învețe. Nu poate însă să înlocuiască familia, dragostea mamei și a tatălui. Cu toate acestea, pentru unii copii, viața într-un centru de stat poate fi mai bună și chiar mai dulce decât abuzurile sau neglijența de care aveau parte acasă.

Peste 2.300 de copii, separați de părinți

Conform statisticii Direcției Județene pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța, la finele anului 2013, 2.372 de copii erau separați de părinți din diferite motive. Cei mai mulți sunt în această situație din cauza sărăciei. "Sunt înregistrate 103 cazuri în care separarea a survenit din cauza decesului părinților, cinci cazuri deoarece părinții au fost decăzuți din drepturi, 1.392 din cauza sărăciei, 511 pe motiv de abuz și neglijare, 35 din cauza unor dizabilități ale părinților, iar 141 din alte motive, cum ar fi părinți plecați în străinătate, părinți în detenție sau copii declarați fără părinți", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C. Constanța, Roxana Onea. Potrivit acesteia, durata medie de separare a copiilor pleacă de la 60 de luni și poate ajunge și la 120 de luni.

Nu au ce să le dea de mâncare

Cele mai multe cazuri provin din mediul rural. Sunt familii amărâte, care nu au rude, nu au pământ pe care să-l muncească, nu au animale în bătătură și nici nu găsesc de muncă. Unele renunță doar la un singur copil, altele la toți. Autoritățile susțin că a crescut simțitor numărul acestor cazuri în ultima perioadă, în unele zone chiar și cu 30%.

Ajunși în grija rudelor

890 din copiii separați de părinți din cauza sărăciei au ajuns, potrivit reprezentanților DGASPC, în grija unor rude, iar 253 la alte familii sau persoane. Alți 420 de copii sunt acum crescuți de un asistent maternal angajat al DGASPC, 547 sunt în servicii de tip rezidențial DGASPC, 158 în servicii de tip rezidențial OPA și 77 sunt în grija unui tutore.

Un copil din patru, sub pragul sărăciei

Situația este și mai gravă însă decât o spun statisticile autorităților. Mai mult de un sfert dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei, se arată într-un studiu al organizației UNICEF, despre amploarea sărăciei în rândul copiilor.

Comentează știrea

nae
18 octombrie 2014
tara sud americana

Copii care se joaca cu tablete ..etc sint copii de hoti daca ne raportam la o tara cu saracie de 50%,oricit ai fi de retinut nu poti sa nu gindesti asa ,desi e penibil.Socotesti puturosi,prosti,nedescurcareti 10-20 % dar 50 % cel putin e prea mult.Cistigurile s-au polarizat spre o masa de 20 %,nu neaparat privati chiar multi bugetari,dar nu sint cistigate pe merit multi neproducind nimic chiar facind paguba.Nepasarea din anii 90 ' la furt,cumetrii,urmasii securistilor etc e simtita acum de copii de azi traitori intr-o tara similara dictaturilor din America de Sud.In tarile din fostul lagar comunist dar mai vestice putin populatia a vegheat sa nu apara asa multi imbogatiti peste noapte iar cistgurile sa fie rezonabile mereu si asemanatoare occidentului adica RAPORT DE SALARII DE 1 La 5 indiferent de clasa sociala( venituri obisnuite ),la noi diferente e si de 1 la 20 si baremi daca ar ajuta la ceva.

Doraly
18 octombrie 2014
Ignoranta

trebuie facuta campanie informare pentru prevenirea sarcinilor, nu e normal sa se inmulteasca atat de mult daca nu au cu ce sa si hraneasca copiii, asta e ignornata si abuz sa aduci pe lume copii sortiti faomei, analfabetismului si abuzurilor si vietii groaznice ce va urma. Cine nu are cum sa si intretina copilul sa nu mai faca copii. Nu au nicio vina copilasii astia. Parintii iresponsabili sa nu aibe voie sa mai faca copii.

adevar graieste
18 octombrie 2014
cand se pun pe facut copii nu se gandesc

tot prostul e capabil sa se inmulteasca,a se vedea rasa albinosilor care fac copii pentru a trai de pe urma lor,insa nu se gandesc si ce le pot oferi copiilor odata ce ii fac,eu as propune sterilizarea animalelor astea care isi abandoneaza copii,inclusiv a albinosilor care se inmultesc excesiv

cucul mare
21 decembrie 2015
alta opinie

mai, in locul sterilizarii mai exista o cale, anume educatia, sistemul de infrastructura, protectia sociala, aveti ca exemplu Finlanda, dar acolo nefiind spiritualitate se sinucid tot mai multi, dar in Romania sunt sinucideri mai in masa, desi nu se vrea a se spune, in vreo 25 ani populatia Romaniei va scadea sub 15 milioane, cu mortalitati mari pe fiecare an din ce in ce, asa ca nu mai aberati. Daca vom avea politicieni buni, tara asta se va reface. Multe femei se prostitueaza pe bani grei, iar copiii sunt aruncati ori la gunoi ori la orfelinat. Iar ca sa va mai ganditi putin la nasteri, cautati statisticile despre fiecare etnie.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 10 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Cum se cere indemnizația copilului
Vineri, 26 Septembrie 2014
Stire din Monden : "Copilul nu este prioritate pentru mine"
Miercuri, 03 Septembrie 2014
Stire din Sănătate : Cât de periculoasă e febra la copii
Pagina a fost generata in 2.4246 secunde