Copii bolnavi de cancer. "Mulți părinți sunt reticenți. Spun că micuții nu sunt cobaii noștri"

303
Copii bolnavi de cancer.

Articole de la același autor

În momentul în care părinții află că cel mic suferă de cancer simt că totul se destramă în jurul lor. În acele clipe, în mintea adulților încolțesc tot felul de idei, planuri, toate numai pentru a-și salva copilul, ceea ce este și normal.  Ei reacționează imediat, mai ales atunci când este vorba despre această boală cruntă, care și-a înfipt colții în corpul unui copil nevinovat. 


Dacă  se ajunge într-o astfel de situație este firesc ca adulții să aibă multe întrebări, cum ar fi: Cine ar trebui să-mi trateze copilul? Copilul meu va fi bine? Ce trebuie făcut pentru ca el să își revină?


La ora actuală, în județul Constanța avem 120 de copii bolnavi de cancer, 40% dintre aceștia fiind diagnosticați cu leucemii și limfoame, pe locul trei aflându-se tumorile cerebrale. Mai grav este că cele din urmă pot fi provocate de telefoane. Dr. Adriana Apostol, medic specialist onco-pediatru, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța spune că unul dintre cei redutabili factorii de risc oncologic pentru copil îl reprezintă radiațiile non-ionizante (radiații de radiofrecvență ) eliberate de telefoanele celulare, computere, în momentul în care sunt conectate la internet. 


"De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase studii epidemiologice care au ridicat problema legăturii între telefoanele celulare și dezvoltarea cancerelor sistemului nervos central (tumorile cerebrale). Aceste studii au arătat că există riscul apariției acestei localizări, de la nivelul creierului", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Adriana Apostol. 


Medicul a precizat că populația trebuie să fie foarte atentă la simptome, întrucât acestea pot fi confundate, cu alte boli. Așadar, oamenii nu trebuie să intre în panică. Simptomele, în cazul leucemiilor și a limfoamelor încep cu episoade repetate de boală. Brusc, cei mici încep să se îmbolnăvească foarte des. Apoi, intervine oboseala, urmată de scăderea performanțelor școlare, tulburări de vedere, de echilibru, dureri persistente de burtă. 


De multe ori, boala este descoperită întâmplător


"Trebuie ținut, însă, cont de faptul că burta doare pe toată lumea, pornind de la paraziți intestinali, până la orice altceva. Alții, în schimb, vin la noi cu ganglionii umflați. Le reamintim că simptomele  pot fi confundate. Din ce cauză apar simptomele? Școala, în ziua de azi, este foarte grea. Copiii sunt foarte obosiți, au un program încărcat, cu meditații și alte activități extra-școlare. Ajung la noi palizi, nu mai au poftă de mâncare, iar acasă preferă să stea în pat să se odihnească, își schimbă, efectiv, programul. Ca urmare, este foarte greu să îți dai seama că ei sunt bolnavi, dar fiecare părinte își cunoaște copilul și ar observa dacă ceva este în neregulă cu el. Spre exemplu, am depistat o tumoare de ovare, la un moment dat, pentru că fetița a fost adusă la spital pentru o toxiinfecție alimentară de la o maioneză și așa a fost descoperită. De multe ori, diagnosticarea este întâmplătoare. Tumoarea trebuie să aibă o anumită dimensiune ca să doară și să se manifeste, copilul să spună că îl deranjează ceva. De asemenea, am avut și un băiețel cu cancer testicular, căruia îi era jenă să îi spună mamei prin ce trece și nu îl durea", a explicat specialistul. 


Indiferent de forma de cancer, părinții trebuie să știe că chimioterapia și tratamentele noi, inovatoare, îi ajută foarte mult pe cei mici, în ziua de azi. "Din păcate, mulți părinți sunt reticenți atunci când vine vorba de testarea unui medicament nou și spun că micuții lor nu sunt cobaii noștri. Este clar că nu toată lumea acceptă tratamentele. În general, sunt de acord cu ele, cei care au, deja, copiii într-un stadiu avansat al bolii, la care nu se mai face mare lucru. Le precizăm pe această cale că, dacă ajungi să testezi un medicament în stadiul IV, nu vor exista nici rezultate, așa cum este posibil în alte stadii", a mai spus dr. Apostol. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5849 secunde