Constănțenii, speriați de facturile mari de la RADET. "Bani mulți și nu am dârdâit niciodată de frig ca acum"

5809
11

Articole de la același autor

Foarte mulți constănțeni se plâng că în casele vecinilor ar fi mai cald ca la ei deși plătesc la întreținere exact aceleași sume de bani la sfârșit de lună. Tocmai de aceea, unii se întreabă dacă ar putea primi daune, pentru că nu li se pare normal să fie nevoiți să se îmbrace mai gros, doar pentru a suporta frigul din case.

"Week-end-ul acesta ni s-a afișat factura pe luna ianuarie, 750 de lei, o sumă exorbitantă pentru doi pen-sionari de peste 70 de ani. Mai mult decât atât, pe lângă suma imensă de bani pe care va trebui s-o dăm la asociație în scurt timp, mai există o problemă: caloriferele noastre nu sunt la fel de calde ca ale multor vecini și ne întrebăm de ce și ce se poate face în această situație", ne-a declarat familia Ursu, ce locuiește într-unul din blocurile din zona Capitol.

Aceeași nemulțumire o au și alți consumatori.

"Bani mulți și căldură puțină, asta se întâmplă la noi în bloc. Stăm aici de peste 20 de ani și nu am dârdâit niciodată de frig ca acum. În fiecare seară, după ce ajungem acasă, trebuie să punem pe noi o mulțime de haine, pentru că altfel am în-gheța", a declarat și Ilie M., un alt constănțean.

De partea cealaltă, reprezentanții Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) sunt de părere că dacă o persoană nu are căldură în apartament, trebuie depistată cauza. Spre exemplu, spun ei, în blocurile cu debranșări este aproa-pe firesc să existe probleme.

"Atunci când oamenii își dau acordul pentru deconectarea unui apartament, citesc pe respectivul formular pe care îl semnează că își asumă costuri mai mari și disfuncționalități. În plus, asociația care aprobă deconectări ar trebui să reechilibreze instalația și totodată să o redimensioneze, însă nimeni nu face așa ceva. Din nefericire, majoritatea redimensionează doar aparatul de măsură, însă acest lucru nu ajunge. Altă cauză ar fi vechimea de zeci de ani a instalațiilor, inclusiv a caloriferelor. Spre exemplu, în atâția ani de funcționare s-au depus săruri de calciu și magneziu, rugină și altele și s-au strangulat instalațiile. Așadar, soluția în aceste cazuri ar fi ca oamenii să își reînnoiască instalațiile", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul RADET, Liviu Popa.

Desigur, a precizat el, toate cele prezentate se regăsesc în sarcina consumatorilor.

"Furnizorul are obligația să asigure parametri la branșament, ceea ce facem și noi, RADET, dar dacă instalația interioară are probleme, căldura sau apa caldă nu mai poate ajunge firesc așa cum era cu instalația interioară nemodificată", a explicat șeful RADET. Toate ca toate, însă ce pot face consumatorii în astfel de situații? Pe de-o parte, dacă cer vecinilor și asociației daune, că ei sunt responsabili de cauzele precizate, este posibil să obțină un răspuns favorabil în instanță, însă numai acolo unde s-au făcut deconectări ilegale.

"Trebuie menționat că dacă un vecin are mai cald este răspunsul concludent că i se asigură necesarul de căldură. Că instalația este veche și neînlocuită, mai exact de când este construit blocul este firesc să nu funcționeze uniform. Prin urmare, se impune ca în sezonul estival să se procedeze la înlocuirea conductelor vechi, spălarea sau chiar schimbarea caloriferelor care sunt înfundate. La bloc se repartizează costul cu căldura pe suprafața utilă deținută de fiecare. În concluzie, cine vrea să beneficieze de confortul termic pe care îl achită, trebuie să își facă și să își mențină instalația în stare de funcționare", a conchis Popa.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Ion
20 februarie 2017
Cu parere de rau

Dar raul este facut tot de acesti batrani, votanti PSD. Asa ca sa mai puna un rand da haine pe ei si sa-si plateasca facturile enorme!

locatar
20 februarie 2017
indignare

La DR.uri,pe Soveja,facturile sunt exagerat de MARITE!!!!!...Inainte de debransari si dupa...Cred ca sesizarea Televiziunii locale va putea aduce vreo schimbare!!!

gelu
21 februarie 2017
izolare termica

Solutia la facturile mari este izolarea termica si debransarea de la Radet. Izolare termica cu o grosime a izolatiei de cel putin 15 cm. Izolatia ajuta si vara. Radet ul este o fosila si trebuie lasat de primarie sa intre in istorie.

jiji
21 februarie 2017
radet

radet este firma capuse a PSD , asa ca votantii PSD nu au ce sa comenteze facturile

Cucu
21 februarie 2017
Caldura in apartamente

Facturi mari ? Pai Primaria a subventionat pretul energiei termice furnizata de RADET. In loc de 430 lei/Gcal , se plateste 250 lei/Gcal. Asa ca domnule Ursu din articol trebuia sa platiti CORECT 750 x 430 : 250 =1290 lei. Diferenta de 1290-750 = 540 lei se plateste din impozite si taxe , adica tot de dv. , eu , el , voi , ei . E tare , nu ? Hihihihihi . P.S. Inlocuirea retelei interioare de distributie, care este veche , deci infundata , este un sfat corect.

Nicu
21 februarie 2017
nu e nimic infundat

Am avut caldura in ianuarie pe saturatelea. Am platit 1050 lei intretinerea la 3 camere tomis II pausal. Coloana e inlocuita de 2 ani, caloriferele se incalzesc pana jos, asa ca cine povesteste ca n-are caldura sa-si verifice coloana si caloriferele. In dormitor am avut in 80% din timp caloriferul inchis si 26 de grade, daca-l las deschis se duce in 28-30 si devine sufocant. Pretul e intr-adevar mare, dar cineva trebuie sa subventioneze si putorile de la HC.

@gelu
21 februarie 2017
izolatia aia la bloc

iti da 2-3 grade cel mult, nu mai zic ca e nerecomandat sa pui mai mult de 10 cm EPS. Oricum ai nevoie de sursa de caldura sa treci iarna, fie ca-i radet, centrala individuala, soba sau altceva.

jj
21 februarie 2017
jj

Saracii pensionari, stau in buricul targului si platesc mult. Plm, vindeti apartamentul si mutati-va in tomis 3, cu gaze si centrala. Nu zice nimeni ca n-ar merita sa stea la Capitol, dar o casa necesita investitii tot timpul. Nu poti sa stai 50 de ani fara sa faci nimic, fie el ap sau casa. Izolarea termica e fix pix cum e facuta la noi, nu exista apartamente calduroase, ca nu produc caldura, tot trebuie sa faci focul in casa sa te incalzesti. Nu mai ai bani de tomis 3, te duci in km 4-5, daca la cet, etc... pana la Osmancea.

psd uraste oamenii
21 februarie 2017
De ce nu vrea psd microcentrale pe gaz ???

De ce putoarea aia de preot care se da mare inginer atotstiutor nu-l duce mintea sa monteze in punctele termice microcentrale pe gaz. Ar fi f rentabile si ar iesi Gcal cam la JUMATE din pretul actual. Si nici nu s-ar desfiinta radetul f curand facand acest lucru. Altfel veti fi somerii de lux ai psd f curand.

Stelica
21 februarie 2017
Vand centrale pe gaz

Minciuni. A fost foarte bine. Sunt doar textele vanzatorilor de centrale si de gaz. Sa pristeasca lumea. Rusine cugetprostesc

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.482 secunde