Constanța, orașul european în care bicicliștii nu au loc pe șosele

3731
11
Constanța, orașul european  în care bicicliștii nu au loc pe șosele - fotofondbiciclisti1-1525274821.jpg

Articole de la același autor

În Constanța bicicliștii merg pe stradă pe riscul lor. Nu au piste pentru biciclete și nici nu vor avea prea curând. Singura porțiune unde pot circula protejați are mai puțin de un kilometru, mai exact, pe bulevardul Tomis, de la Capitol, la Lupoaică, dar, până acolo, ar trebui să meargă cu bicicleta în cârcă, pentru că străzile nu sunt făcute să-i primească, iar șoferii nu sunt deloc prietenoși cu ei în trafic. Mai este o pistă în stațiunea Mamaia, dar este prea îngustă și deseori traversată de pietoni, așa că nici acolo nu sunt în siguranță.

Recent, Primăria Constanța a refăcut strada Traian. A fost turnat covor asfaltic, au fost montate borduri noi și s-au trasat marcaje însă, din nou, nu există pistă de biciclete.

"De ce nu au gândit și aici o pistă de biciclete? În zona Lupoaică, de exemplu, putea să se lege cu cea de pe bulevardul Tomis și mai câștigam cel puțin un kilometru. Dar se pare că nu se vrea. Bicicliștii pur și simplu sunt ignorați de autorități. A fost păstrat un trotuar pe partea cu malul, inutil. Câți oameni se plimbă pe acolo. Dar o pistă pentru biciclete ar fi fost mult mai utilă", ni s-a plâns Constantin B., din Constanța.

În perioada următoare, vor fi demarate lucrări și pe bulevardul Marinarilor, în cadrul proiectului de reabilitare a zonei Poarta 1. Însă nici aici nu vor fi piste pentru bicicliști. Motivul invocat de autorități ține de înclinația arterei.

"Voi descuraja pista de biciclete pe o stradă care are pantă cu înclinație mare. Iar zona peninsulară, gradual, se va transforma într-o zonă liberă de mașini sau, mai bine zis, într-o zonă în care vor avea acces doar mașinile rezidenților și mașinile de aprovizionare și intervenție, într-un regulament bine definit. Cu alte cuvinte, te poți plimba pe oriunde în zona peninsulară cu bicicleta.

Tocmai de aceea, nu am simțit nevoia să știrbesc din infrastructura rutieră și așa subdimensionată și să mă hazardez în a construi acolo o pistă de biciclete, în condițiile în care ai partea cealaltă, la nivelul peninsulei, toate străzile la dispoziție", a declarat, pentru "Cuget Liber", primarul Decebal Făgădău.

Fără piste și fără planuri…

Edilul a evitat, însă, să ne spună unde mai sunt planuri pentru a fi realizate piste pentru biciclete. Totuși, studiile arată că mulți dintre cei care merg zilnic cu mașina prin oraș merg singuri și doar de acasă la serviciu.

"În momentul în care am făcut planul de mobilitate noi am elaborat un studiu mare de chestionare, la care au răspuns mulți oameni.

90 la sută dintre autoturisme, în momentul în care au fost oprite în trafic și s-a completat un chestionar origine - destinație, aveau un singur pasager, și anume șoferul, ceea ce este nenatural. Ba mai mult, peste 60 la sută dintre cei care au fost opriți în trafic și au avut amabilitatea să completeze acest chestionar origine – destinație aveau, zilnic, aceleași rute predefinite, cu alte cuvinte, aveau același traseu, de acasă la serviciu și de la serviciu spre casă", mai spune edilul constănțean.

Mai puțin de o treime din locuitori merg la serviciu pe bicicletă zilnic, celelalte două treimi folosind transportul în comun sau mașina proprie. Capitala mondială a bicicliștilor este Amsterdam, ultimele statistici arătând că în capitala Olandei sunt peste 840.000 de biciclete, de patru ori mai multe decât numărul mașinilor. Sigur că nu ne așteptăm ca peste noapte să ajungem la nivelul europenilor, dar măcar să vedem că se face ceva. Un plan de analizat, un proiect concret, un kilometru în plus de pistă, o stradă unde să aibă acces numai bicicliștii, orice! Altfel, riscăm ca, în curând, de la atâtea mașini și aglomerație, să nu mai avem ce respira!

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
sever
3 mai 2018
TARGUL MEDIEVAL CONSTANTA

si nici pietonii pe trotuare........OARE CAND PRIMARIA O SA PLANTEZE STALPI METALICI LA MARGINEA TROTUARELOR SI INTERSECTII CA SA IMPIEDICE IMBECILII SA SE PARCHEZE AIUREA, CAND STOPURILE O SA FIE SINCRONIZATE SA NU SE MAI CREEZE COZI DE SUTE DE METRII DE AUTOMOBILE, CAND O SA AVEM LOCURI DE PARCARE SUFICIENTE SI CAND DRACU O SA AVEM UN GOSPODAR IN CAPUL URBEI? CAND O SA AVEM UN TRANSPORT IN COMUN DEMN DE ACEST NUME? ETC. ETC.

anti psd
3 mai 2018
asa bre

Ce se mai dadea peste cap nea fagadau inainte de alegeri sa faca un metru de pista ! V-a pacalit sa-l votati ?Sigur , ca si penalii de la guvernare !

Meme
3 mai 2018
Constanta mahalaua cacacioasa

In care nu e loc de bine pentru nimeni.

Ptiu..ptiu..sa nu fie dă diochi !
3 mai 2018
Ce-i seamana lu' tat-su Mazare

Si noaptea daca-l sculai pe Mazare din somn, asa buimac cum era ,Mazare dadea explicatii si sfaturi. Fagadau nu este in stare sa faca deosebirea intre bicicleta ca mijloc de transport si trotineta ca un mijloc de distractie,mai ales pentru copii.El spune ca ne-a dat Peninsula ca sa "ne dam" cu bicicleta.Nici viziune nu are.Bicicleta este un mijloc de transport in primul rand si apoi un mijloc de relaxare.Dar de la un parvenit ca Fagadau nu ai prea multe asteptari.Cand muma-sa l-a facut intr-o pestera de la Altan Tepe mai intai i-a dat cheile de la jeep apoi i-a taiat buricul. Orasul este din ce in ce mai aglomerat de masini si din ce in ce mai poluat.Am vazut ca sunt anumite ore din zi cand nu se mai poate circula din cauza blocajelor auto sau al cozilor din semafoare.Trotuarele sunt toate ocupate cu masini.Parcarile sunt vai de ele.Autoturismul este cel mai pagubos mijloc de transport pentru ca un motor de 100-500 CP il pui sa transporte un "cur",doar un singur "cur", asa cum ziarul a mentionat.Risipa mai mare nu exista.Dar Fagadau nimic.Nici nu-l duce mintea prea mult.Si doar v-am zis ca omul asta este incuiat,prostut,superficial si arogant.Despre superficialitatea lui Fagadau vorbim data viitoare. Blestemnat oras.

ARABU
3 mai 2018
multi biciclisti

Adevarul este ca la cati biciclisti sunt in constanta ( o turma de hipsteri neantelesi si emo tampiti ) se merita sa ingustam soselele si bulevardele largi si luminoase ale orasului , ca sa circule tantalaii aia cu casti poliuretanice pe cap. Bai biciclistii lu peste eu am folosit bicicleta de la 7 la 16 ani dar nu am purtat ma atatea cotiere genunchiere si casti , parca sunteti robocop pe bicicleta , ai dracu mai sensibili ca un pui de gaina , vreti sa mergeti pe biciclete mergeti pe camp!

A
3 mai 2018
Greu cu schimbarea mentalitatii

S-au inmultit si in Constanta numarul celor care merg pe bicicleta. Ar fi foarte bine sa se creeze mai multe piste de bicicleta si la noi. In vestul tarii e ceva firesc sa mergi cu bicicleta dar la noi mai dureaza pana sa intre in normalitate, iar pe strada soferii au toleranta zero fata de biciclisti. Pe cand o pista din Mamaia la Cazino-ul din Cta...

Pt ARABU
3 mai 2018
Multi proști in orașul ăsta

Când ți-o da puradelul cu capul de asfalt ca a dat unu ca tine peste el o sa iti dorești sa fi purtat cască. Da oricum nu înțelegi tu prea multe. De ce ma obosesc sa iti explic.

Klaus
3 mai 2018
Constanta versus Timisoara sau Sibiu

In anul 2008,am facut o vizita la Sibiu si Timisoara , nu-mi venea sa cred ca aveau pista de bicicleta , pe kilometri intregi...cat de frumos este urbanistic vorbind . Pacat , aceeasi tara , dar mentalitati diferite

ARABU
3 mai 2018
Explicatii

Pai aia e nu te mai obosi sa explici, ca nu prea ai cum si nu prea ai ce sa imi explici tu mie .Ramai asa destept cum esti , hipsterule . Ahh era sa uit puradei a facut tac-tu si ma-ta .

Răspuns la: Multi proști in orașul ăsta
Adăugat de : Pt ARABU, 3 mai 2018
Când ți-o da puradelul cu capul de asfalt ca a dat unu ca tine peste el o sa iti dorești sa fi purtat cască. Da oricum nu înțelegi tu prea...
Pt. ARABU
3 mai 2018
...

Pt ca sunt multi ca tine a ajuns Romania unde e acum. Poate pe asta o intelegi. Mai pe intelesul tau : Gura mare ,idei de rahat venite din mintea de primata. Cauta in dictionar ,vezi ce scrie in dreptul cuvantului hipster. Nu scrie nimic de biciclete. Si ca sa intelegi , sunt un om simplu ,vad un inapoiat ca tine ,imi rup 5 minute din timp sa ii explic că mă-sa l-a crescut cam prost. Da doar de 2 ori ii zic. Ca altfel e pierdere de timp. Imi pare rau totusi ca impart aerul cu de-al de tine.

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4411 secunde