Constanța, orașul cu școli fără săli de sport, dar cu mulți copii obezi. "Nu sunt bani!"

1730
Constanța, orașul cu școli fără săli de sport, dar cu mulți copii obezi.

Articole de la același autor

Mii de copii din Constanța au făcut și anul trecut ora de sport în sala de clasă. Și tot așa vor face și de la toamnă, în anul școlar următor. Șansele ca unitățile de învățământ din municipiu care nu au sală de sport să se pricopsească peste vară cu vreun astfel de spațiu sunt zero. Autoritățile locale nu au alocat bani pentru a construi decât o singură sală de sport anul acesta. Și nici pe aceea nu a început-o încă… 


De ani de zile, 12 unități de învățământ din municipiul Constanța nu au o sală de sport în care să se poată desfășura activitățile specifice orei de educație fizică. Mai mult decât atât, din lipsă de spații de învățare, chiar și sălile unde erau câteva saltele și două spaliere au fost transformate în clase de curs. 


Așa se face că, în aproape jumătate din anul școlar, în lunile de iarnă, dar chiar și în zilele de toamnă și primăvară, când vremea este urâtă, orele de sport se fac în bănci, elevii nemaifăcând nici măcar efortul de a se schimba în echipament. Toate acestea în condițiile în care tendința actuală a copiilor este de a face din ce în ce mai puțin efort fizic, cea mai mare parte a timpului petrecând-o în fața computerului, cu telefonul deștept sau cu tableta în mână. Nici nu este de mirare că mulți deja au probleme cu greutatea și tind să devină supraponderali. 


Recent, am solicitat Primăriei Constanța o situație a unităților de învățământ care nu au în prezent sală de sport, dar și informații despre fondurile alocate în 2019 în vederea construirii de astfel de amplasamente. Din răspunsul primit pe adresa redacției și elaborat de reprezentanții Direcției Tehnic Administrativ din cadrul Primăriei Constanța, reiese că anul acesta nu au fost alocate fonduri pentru asemenea investiții. De fapt, anul trecut au fost alocați 99.000 de lei Liceului Teoretic "Traian", pentru construirea unei săli de sport, care, pentru că suma nu a fost cheltuită la momentul respectiv, a fost realocată în 2019. 


12 școli și licee, mii de copii 
Cele 12 unități de învățământ de pe raza municipiului Constanța care nu au, în prezent, o sală de sport în care să se poată desfășura orele de educație fizică și sport sunt: Liceul Teoretic "Traian", Liceul Teoretic "George Emil Palade", Liceul Teoretic "Dimitrie Leonida", Seminarul Teologic Ortodox "Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul", Școala Gimnazială nr. 3 "Ciprian Porumbescu", Școala Gimnazială nr. 6 "Nicolae Titulescu", Școala Gimnazială nr. 10 "Mihail Koiciu", Școala Gimnazială nr. 18 "Jean Bart", Școala Gimnazială nr. 24 "Ion Jalea", Școala Gimnazială nr. 37, Școala Gimnazială nr. 38 "Dimitrie Cantemir" și Școala Gimnazială nr. 5 "Nicolae Iorga", care anul acesta a trecut în administrarea Colegiului Național "Mircea cel Bătrân". 
"Una din unitățile de învățământ care nu are în dotare o sală necesară desfășurării orelor de educație fizică și sport și care beneficiază de suport din partea Primăriei municipiului Constanța este Liceul Teoretic «Traian». Din totalul de 5.157.237,56 de lei, cu TVA, conform devizului depus în anul 2018, s-a oferit suma de 22.000 de lei cu TVA, fonduri din bugetul local pentru demararea fazei de proiectare. Vă aducem la cunoștință că pentru elaborarea documentației tehnico-economice aferentă obiectivului de investiții «Construirea unei săli de sport» aferentă Liceului Teoretic «Traian», în cursul anului 2018 a fost aprobată de către ordonatorul principal de credite suma de 99.000 de lei cu TVA prin Nota de fundamentare înregistrată la nivelul Primăriei municipiului Constanța cu nr. 105232/26.06.208. Menționăm că această sumă nu a fost cheltuită până la finele anului bugetar și s-a realocat pe anul 2019", precizează Eugen Căruntu, directorul executiv al Direcției Tehnic Administrativ din cadrul Primăriei Constanța, în răspunsul transmis către "Cuget Liber". 


Acesta mai menționează că, "potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, prin Comportamentul Gestionarea Bazei Materiale a Unităților de Învățământ Preuniversitar se oferă finanțare complementară în baza unei documentații corecte și complete, întocmite și depuse de către unitățile de învățământ". 


Cu alte cuvinte, directorii de școli trebuie să-și facă proiectele și apoi să le prezinte autorităților locale pentru a putea primi bani să le realizeze. În condițiile în care unitățile de învățământ sunt finanțate tot de la primărie, toată documentația ar trebui să fie făcută pe banii părinților, prin asociațiile juridice înființate de aceștia. 


În ce privește suma alocată în bugetul local pentru anul 2019 în vederea construirii de săli de sport sau dotării și reabilitării sălilor de sport existente, răspunsul Primăriei Constanța este unul mai mult decât evaziv: "Suma alocată din bugetul local pentru unitățile de învățământ din municipiul Constanța este asimulată tuturor tipurilor de lucrări". 


În schimb, directorul Eugen Căruntu ne asigură că "în vederea alocării sumelor solicitate pentru finanțare, unitatea administrativ teritorială va ține cont de prioritizarea lucrărilor a căror soluționare impune urgență, precum și disponibilitatea fondurilor alocate de la bugetul local pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat". 


Nu sunt fonduri de la bugetul local 
Conducerea Școlii Gimnaziale nr. 24 "Ion Jalea" a făcut nenumărate solicitări către Primăria Constanța prin care cerea alocarea de fonduri pentru construirea unei săli de sport. 


"Vă aducem la cunoștință că am identificat un teren de 1.500 de metri pătrați pe care se poate construi o sală de sport prin accesarea fondurilor europene. Construirea unei săli de sport la Școala Gimnazială nr. 24 «Ion Jalea» reprezintă o preocupare prioritară, cu regim de urgență, în condițiile în care cei 1.526 de elevi care frecventează cursurile unității de învățământ se află în imposibilitatea de a desfășura orele de educație fizică. Ea va asigura desfășurarea în condiții optime a activităților sportive, îmbunătățirea calității predării lecțiilor de educație fizică și va contribui la creșterea interesului elevilor pentru activitățile motrice, curriculare și extracurriculare și orientarea celor mai buni dintre ei către sportul de performanță", a precizat directorul unității de învățământ, prof. Corina Loredana Teodoru, în ultima solicitare către Primăria Constanța, la finele anului trecut. 
În răspunsul primit ulterior și semnat de același Eugen Căruntu, sunt spulberate toate speranțele. 


"Acordarea de fonduri europene nu este eligibilă pentru obiectivul construire săli de sport. Menționăm că până la data prezentei nu s-au putut identifica și aloca fonduri de la bugetul local prin intermediul Compartimentului Gestionarea Bazei Materiale a Unităților de Învățământ Preuniversitar, respectiv Direcția Tehnic Administrativ pentru realizarea acestui obiectiv de investiții", se arată în scrisoarea trimisă către conducerea școlii. 


Aceeași situație este și la Școala nr. 7 "Remus Opreanu", unde învață peste 1.000 de elevi. Conducerea unității de învățământ a găsit un teren chiar în apropierea curții școlii, iar mai mulți părinți s-au oferit să susțină financiar o parte din cheltuielile cu documentația necesară proiectării sălii. Din păcate, ideea nu a primit susținere financiară din partea autorităților locale, așa că, deocamdată, a rămas la stadiul de vis frumos. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4972 secunde