Constanța, modernizată cu fonduri europene! "Asistăm la un moment istoric"

2693
Constanța, modernizată cu fonduri europene!

Articole de la același autor

Municipiul Constanța va avea o arteră principală modernă, care să ducă de la Gară până la intrarea în stațiunea Mamaia, cu benzi speciale pentru autobuze, piste pentru biciclete, trotuare noi pentru pietoni, așa cum numai în străinătate, în marile orașe vedem. Peste 20 de milioane de euro, din fonduri europene, vor fi folosiți pentru lucrările de reabilitare.

Bulevardul 1 Decembrie și Bulevardul Alexandru Lăpușneanu vor intra într-un amplu proces de modernizare, în cel mai mare proiect de infrastructură realizat după Revoluție, în municipiul Constanța. Primăria Constanța a semnat, în cursul zilei de ieri, contractul de finanțare pentru proiectul de "Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia". Lucrările vor costa peste 20 de milioane de euro, aproape în întregime fonduri nerambursabile, și vor dura 18 luni. Autoritățile locale speră ca procedurile de atribuire a contractelor de efectuare să se încheie cât mai curând, fără contestații și alte întârzieri, astfel încât proiectul să demareze în perioada imediat următoare.

"Asistăm la un moment istoric. Am semnat un contract de aproape 20 de milioane de euro, fonduri europene, cel mai mare contract pentru lucrări de infrastructură din ultimii 30 de ani din viața orașului nostru. Da, la Constanța vin fonduri europene. Cu acești bani vom schimba radical transportul în municipiul Constanța, pe bulevardul 1 Decembrie și bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Practic, de la intersecția de la Gară și până la intrarea în stațiunea Mamaia schimbăm tot ceea ce înseamnă infrastructură: 143.000 metri pătrați de asfalt, peste 44.000 metri pătrați de trotuare, aproape opt km de piste de biciclete, dar, poate mai important decât orice, vorbim de peste 11 km de benzi de circulație dedicate transportului public. În plus, vorbim despre stații de autobuz, mobilier urban inteligent, panouri de informare, o rețea nouă de iluminat public pentru carosabil, trotuare și piste de biciclete, iluminat smart la trecerile pentru pietoni, senzori pentru măsurarea calității aerului, spații verzi mediane și sistem de irigații. Este foarte important să menționez faptul că tot acest traseu va fi adaptat pentru persoanele cu dizabilități", declară primarul Decebal Făgădău.



"Generăm și o schimbare de metalitate!"


Obiectivul general al proiectului este prezentat de îmbunătățirea mobilității urbane în municipiul Constanța, prin resistematizarea infrastructurii de transport corespunzătoare arterelor rutiere Bulevardul 1 Decembrie 1918 și Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale, precum și adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă.

"Odată cu acest proiect sper să generăm și o schimbare de mentalitate și de atitudine. Vor urma multe alte proiecte, atât pentru infrastructură, cât și pentru eficiență energetică sau creșterea calității vieții tuturor constănțenilor. Vă asigur că nu va rămâne niciun cartier în urmă!", a mai subliniat edilul constănțean.

Se caută soluții pentru asigurarea locurilor de parcare

Pe lângă toate aceste vești bune, proiectul vine și cu o îngrijorare pentru constănțenii care locuiesc de-a lungul celor două artere care vor fi modernizate: parcarea autovehiculelor. Primarul Decebal Făgădău admite că proiectul nu presupune amenajarea de noi parcări, ci doar de eliminare a celor existente de-a lungul bulevardelor. Totuși, acesta dă asigurări că vor fi găsite soluții astfel încât locuitorii zonei să aibă unde să își lase mașinile.

"Trebuie să recunosc, nu sunt adeptul parcărilor pe bulevard. Totuși, toate locurile de parcare inventariate pe bulevard, vor fi asigurate fie in situ, fie în zona imediat limitrofă. Căutăm pentru zona Casei de Cultură un teren pentru amenajarea unei parcări uriașe, care să deservească o lungime importantă din acest tronson. Sincer, mi-aș dori să nu avem niciun loc de parcare pe bulevardele 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu, dar nu vom renunța la niciunul până nu creăm tot atâtea locuri de parcare, în zonă, înainte de demararea proiectului, întocmai cum am procedat și pe bulevardul Tomis, pe strada Soveja", explică Decebal Făgădău.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4863 secunde