Constanța, cu fața spre mare. Falezele și scările de acces curățate. Reabilitarea mai așteaptă

2315

Articole de la același autor

Peste fix o săptămână, Constanța va dudui de turiști. Începe o nouă ediție a festivalului Neversea, la care sunt așteptați peste 60.000 de festivalieri români și străini. Timp de patru zile și patru nopți, orașul se întoarce cu fața spre mare și toate drumurile duc la Plaja Modern.


În zona costieră a municipiului, pregătirile sunt în toi, iar în Peninsulă se lucrează chiar și în miezul zilei, în plină arșiță. Se mătură străzile, se taie bălăriile, casele vechi și ponosite sau în construcție au fost îmbrăcate în mash-uri, iar terenurile goale și în paragină au fost îngrădite.


Scările de acces spre Plaja "Modern" au fost curățate, iar bălăriile au fost tăiate, însă la festival se va putea ajunge numai pe scările din dreptul Piaței "Ovidiu" sau dinspre Portul Tomis. Deocamdată, cei care vor să meargă la plajă pot coborî atât pe faleza de la capătul străzii Mihai Eminescu și pe scările de la Zorile, cât și pe cele de la Esplanada și din Piața Ovidiu.
Ne-am plimbat, ieri, prin zonă, la orele prânzului. Deși soarele ardea tare, era plin de constănțeni care veneau sau plecau de la plajă. Pe aleea de acces dinspre strada Mihai Eminescu, am dat chiar peste niște străini care se relaxau pe pietrele din capătul scărilor. Toată faleza respectivă a fost îngrădită, în urmă cu câțiva ani, pentru un proiect imobiliar. Între timp, o parte din gard a fost desființată, pentru a avea acces la scările ce duc spre plajă, și se pare că s-a renunțat și la proiectul ce avea în plan construirea mai multor blocuri turn chiar pe faleză. Așa că scările sunt intens folosite, în prezent, pentru a ajunge pe plajă. "Este foarte frumoasă priveliștea de aici de sus. Să poți să vezi toată plaja și marea, până în zare, este un privilegiu. Păcat că nu este suficient amenajată. Îi lipsește o zonă de promenadă", ne-a spus un turist mai în vârstă care ne-a povestit că a fugit în America acum zeci de ani și că ori de câte ori vine în țară, ajunge și pe litoral. 


Vegetație arsă de soare
Până la scările de la Zorile, așa cum le știe tot constănțeanul, este, într-adevăr amenajată o mică promenadă, dar de către proprietarii restaurantului. Însă aceasta se termină abrupt, în malul necurățat de vegetație. Se vede însă că s-a făcut curățenie la scările de acces. Treptele au fost refăcute, iar buruienile și copacii crescuți pe alee, alandala, au fost tăiate. Foarte multe plante sunt însă complet uscate, așa că, dacă nu ai vedea marea în vale, ai zice că ai ajuns în mijlocul câmpului. E drept că, după zile în șir de arșiță, fără picătură de ploaie, nici nu ar fi avut cum să-și păstreze verdeața, mai ales că malul nu are sistem de irigație.


"S-a făcut ceva. E mult mai bine decât în anii trecuți. Dar mai sunt încă multe de făcut. Uitați-vă la coșurile astea de gunoi, unde ar trebui să aruncăm ambalaje. Nu sunt decât nici saci bătuți de vânt, legați de un fier. Aici pot să găsească o soluție, așa ceva nu se cade pentru un oraș de talia Constanței", ne-a arătat o constănțeancă pe care am întâlnit-o pe scări, plecând de la plajă împreună cu cei doi copii mici.


Miniparc, la Esplanada
Ne-am continuat plimbarea până la scările din dreptul bulevardului Ferdinand. Din păcate, zona arată ceva mai rău. Platoul uriaș dinaintea scărilor și din fața blocului rotund pare abandonat. O parte din gardul de protecție este căzută, spațiul comercial de la parter este părăsit, trotuarul este pe alocuri spart, iar coborârea spre scări pare mai degrabă o intrare în junglă. Deși se vede că și aici s-a făcut curat, încă mai sunt multe ambalaje aruncate pe jos, iar vegetația este ceva mai deasă. E bine, că este umbră, dar dă senzația de zonă neîngrijită, neamenajată, deși se află într-o porțiune extrem de cunoscută de constănțeni și un punct de atracție pentru turiști. Mai salvează situația statuetele de metal, montate de primărie anul trecut în spatele cărora au fost puse băncuțe de odihnă, rezultând un pic părculeț aerisit, pe malul mării. Și aici a fost tăiată iarba, dar cea care a mai rămas este complet arsă de soare. Poate că autoritățile locale ar trebui să aibă în vedere ca, în acest perimetru de aproximativ 100 de metri pătrați, să monteze totuși un sistem de irigație, astfel încât spațiul să rămână verde și în sezonul estival, adică tocmai atunci când Constanța este vizitată de turiști și constănțenii merg la Plaja Modern. De asemenea, într-un colț al micii grădini de vară au fost abandonate toate resturile de la iarba tăiată, laolaltă cu gunoaie. Cineva nu și-a dus munca până la capăt.


Promenada se întrerupe nefericit în fața unui restaurant, unde a fost turnat asfalt nou și vopsit parapetul. 20 de metri mai încolo, intri tot pe dalele vechi, sparte pe alocuri. Și aceleași resturi de iarbă tăiată, uitate de un muncitor, le-am găsit și la capătul falezei, în dreptul stației pentru bicicletele gratuite.


Scări iluminate, spre Portul Tomis
Câteva sute de metri mai la vale, în Piața Ovidiu, scările ce duc spre Portul Tomis sunt refăcute și arată mult mai bine. Toată zona a fost reabilitată în cadrul proiectului mai amplu de reamenajare a Peninsulei De altfel, aceasta este singura cale de acces prevăzută cu sistem de iluminat, fiind mult mai sigură de utilizat noaptea. În plus, zona a fost defrișată mai mult, scările au fost ușor lărgite astfel, oferind o priveliște reușită asupra portului turistic.


Primarul Decebal Făgădău susține că se are în vedere refacerea tuturor căilor de acces către Plaja Modern și Portul Tomis. "Au fost activități de igienizare a întregii zone. S-a făcut curățenie. Este adevărat, treptele sunt degradate, însă, pentru reabilitarea lor, este în lucru un proiect, care necesită mai multe studii și pe care urmează să le facem", a precizat edilul Constanței.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5262 secunde