Conferință la Curtea Brâncovenească: "Atenție la bolile digestive!"

426
Conferință la Curtea Brâncovenească:

Articole de la același autor

Curtea Brâncovenească din Constanța a găzduit, zilele trecute, o conferință, în cadrul căreia s-a discutat despre bolile digestive ale copiilor. Discursurile au fost susținute de Alec Blenche, consultant în nutriție, și conf. univ. dr. medic Floarea Damaschin, medic primar în igiena mediului și alimentației.

Cei doi specialiști spun că, deseori, adulții și copiii, dar mai ales cei mici se adresează medicului pentru simptome digestive acute, asociate cu erupții tegumentare. De regulă, diagnosticul este de intoleranță sau alergie alimentară, colon iritabil, parazitoze, iar recomandările au la bază eliminarea dulciurilor și făinoaselor. Tocmai de aceea, ei au încercat nu doar să demonstreze care sunt cauzele care au dus la aceste suferințe, dar mai ales să fie înțelese căile prin care poate fi redobândită sănătatea.

"Mi-am propus să atac acest subiect pornind de la cei mici, dar surpriza a fost mare, căci în sală au fost și foarte mulți adulți. Asta înseamnă că problemele digestive sunt mult mai presante în populație decât am estimat eu! Intestinul acoperă circa 80% din capacitatea imunitară a omului. Se știe că digestia este influențată de starea psihică (emoție, stres), de alimente, de hidratare și de felul respirației. După unii cercetători, digestia este influențată mai mult de starea psihică, decât de calitatea alimentelor, iar acest aspect este cunoscut în tradiție prin: «dacă ești sănătos, poți mânca și ceapă cu mămăligă!» Este clar că se face trimitere la digestie - întrucât ceapă cu mămăligă poți mânca doar când ai un tub digestiv sănătos", ne-a declarat dr. Florea Damaschin.

Aceasta a precizat că, fără discuție, digestia și calitatea ei sunt influențate de calitatea și cantitatea alimentelor consumate. În acest sens, se face apel la Hipocrate, părintele medicinii, care spunea că alimentele trebuie să fie medicamentele noastre, iar medicamentele să le luăm din alimente.

Cu alte cuvinte, hrana trebuie să fie medicament preventiv, iar în boală ea devine medicament care țintește vindecarea.

Dr. Damaschin este de părere că alimentația de după anul 1990 a fost și continuă să fie una strict comercială, întrucât educația pentru sănătatea prin aliment este nulă și lipsește cu desăvârșire. Tocmai de aceea, Conferința de la Curtea Brâncovenească și-a dorit să abordeze acest subiect privind alergiile, intoleranțele și indigestiile alimentare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4913 secunde