Comuniștii le-au închis școala dar ei nu au renunțat! Cum se păstrează limba greacă la malul mării

1374
Comuniștii le-au închis școala dar ei nu au renunțat! Cum se păstrează limba greacă la malul mării - fondeleniguriotis1-1571601628.jpg

Articole de la același autor

De aproape trei decenii, Eleni Guriotis predă limba greacă în cadrul Comunității elene "Elpis" Constanța. Vorbește cu drag despre elevii care i-au trecut prin mână, despre frumoasele rezultate pe care le-au obținut la olimpiade, despre cum s-au format prietenii și chiar iubiri între ei. Nu este adepta "înroșirii" temelor, ci le insuflă cursanților ei, atât copii, cât și adulți, cu blândețe, dragostea de limba greacă, de cultura și istoria elenilor la Marea Neagră. 


Despre greci se spune că sunt calzi, prietenoși, culți și preocupați de educația copiilor. Constănțeanca Eleni Guriotis, membră de seamă a Comunității elene "Elpis" Constanța, este un exemplu în acest sens. Cu zâmbetul pe buze, povestește cu drag despre istoria școlii elene la Marea Neagră, despre copilăria ei, dar mai ales despre numeroasele generații care i-au trecut prin mână, în cei aproape 30 de ani de când predă limba neogreacă. 


În 1950, anul în care Școala Greacă din Constanța a fost desființată de regimul comunist, Eleni Guriotis era elevă în clasa a II-a. Iar pentru că părinții au dorit ca cei doi copii ai lor să învețe în limba greacă – doamna Eleni și sora acesteia, renumitul medic constănțean Despina Hagiu – copila în vârstă de 8 ani, pe atunci, a fost înscrisă la singura școală din țară unde se mai preda în limba maternă, Liceul "Mihai Viteazu" București, secția limba greacă. "În momentul în care a fost desființată Școala Greacă, în cazul unora dintre noi, părinții au ținut să continuăm școala în limba greacă. Așa că, după clasa întâi făcută la Constanța, din clasa a II-a, am plecat la București, unde locuiam la internat. Pedagogii ne duceau și ne aduceau de la școală, pe toți, în șir; tot așa mergeam la film, la teatru. Acasă veneam doar la sfârșit de săptămână. Aveam profesori greci, am dat admitere și inclusiv Bacalaureatul în limba greacă", își amintește constănțeanca. Ulterior, după absolvire s-a întors la Constanța, unde a fost angajată ani buni la Navlomar. În 1991, la un an după înființarea Comunității Elene "Elpis", a început să predea limba neogreacă în cadrul asociației. 


Cursuri gratuite de limba greacă
Astăzi, la cursurile din cadrul comunității sunt înscriși aproximativ 60 de copii și aproape 30 de adulți. Un număr considerabil, ceea ce este îmbucurător. Pe de o parte, pentru că membrii comunității elene își doresc ca cei mici să nu-și uite limba maternă, iar pe de altă parte, așa cum a arătat Eleni Guriotis sunt și mulți constănțeni, care nu sunt greci, ce își înscriu copiii la cursuri. 


"Cursurile sunt recunoscute de Ministerul Educației și, la solicitarea părinților, notele obținute pot fi trecute în catalog, la școală, la limbă opțională sau la limbă maternă. De altfel, la comunitate avem catalog, unde trecem notele, absențele, mediile la sfârșit de semestru. Iar toate datele le transmitem către școli, cu o săptămână înainte de încheierea fiecărui semestru", a precizat învățătoarea. Și, an de an, au avut cu ce se mândri, pentru că elevii au fost conștiincioși și s-au întors mereu cu rezultate frumoase de la olimpiade, inclusiv de la cele internaționale. 


În prezent, în puține familii grecești se mai vorbește limba maternă. Printre altele, regimul comunist le-a restricționat inclusiv posibilitatea de a învăța în limba lor. "Unde se vorbește limba, copiii învață mai ușor", mărturisește Eleni Guriotis. În plus, limba neogreacă este dificilă. Dar copiii sunt conștiincioși, spune cu mândrie învățătoarea. Iar unii copii frecventează cursurile din cadrul comunității din clasa întâi până la absolvirea liceului. 


"Pe timpul comunismului, lumea se ferea să spună că sunt greci. La noi în casă s-a vorbit grecește de când ne-am născut. Sora mea are numai trei ani de școală greacă, la o vârstă mai mare și traduce cărți. În prezent, vin la cursuri copii din familii care doresc să-și cunoască limba maternă, din pasiune pentru limba greacă sau pentru că părinții doresc să se mute în Grecia. Rar se întâmplă să se retragă copiii, doar dacă pleacă în afara țării", afirmă constănțeanca. 
Eleni Guriotis spune că nu îi place să "înroșească" temele. "Dacă îi cerți, copiii se închid în ei", mărturisește învățătoarea. Așa că alege să le spună că pot mai bine. 


O bucurie la fel de mare este și faptul că, de-a lungul anilor, în cadrul comunității, a cursurilor de limbă greacă sau la dansuri, s-au format prietenii și viitoare familii. "Avem și cazuri când s-au cunoscut la comunitate, la dansuri sau la cursuri și au format familii. De asemenea, se formează prietenii și în rândul părinților, și al copiilor, merg împreună în excursii, în tabere", a mai arătat învățătoarea. 


Cursurile pentru copii se țin în week-end-uri, în vreme ce adulții vin la școală în cursul săptămânii. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, lecțiile sunt gratuite; înscrierile se fac până în luna octombrie, când încep cursurile. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5557 secunde