Comorile din subsolul Bibliotecii Județene. O singură carte veche valorează peste 325.000 euro

3183

Articole de la același autor

Biblioteca Județeană Constanța (BJC) "Ioan N. Roman" adăpostește, la ora actuală, mii de volume și periodice, care pot fi consultate la sala de lectură sau pot fi împrumutate acasă, dar adevăratele comori se află la subsolul instituției, în depozitele BJC.

Aici, se află o serie de documente rare, cărți vechi și rare, manuscrise, hărți și iconografie. Multe dintre ele au coperte originale din piele naturală, cu fir de aur sau, care au fost croite în măsuri gigant sau liliput.

Indiferent de forma lor, toate sunt extraordinar de frumoase și sunt păstrate în condiții excepționale de către angajații instituției. Toate acestea adunate laolaltă, însă, au o valoare inestimabilă. Spre exemplu, numai Incunabulul deținut de bibliotecă a fost estimat de un expert de la Alba Iulia la aproximativ 325.000 de euro. De ce atâția bani? Pentru că atunci când se avansează o sumă de bani, se ține cont de multe aspecte: starea în care se află cartea, tirajul care a existat la momentul tipăririi exemplarului, etc.

Oricum, imediat cum intri în depozitele bibliotecii, nu știi unde să privești, mai întâi. Atât de multe valori, atât de multe informații, de genii care au făcut parte din trecutul nostru și nu numai…La un moment dat, ajungi la rafturile colecțiilor speciale, unde se află cărți care impresionează prin vechimea pe care o au, prin raritate sau dimensiuni.

Aici, găsim cărți mari, pe care abia reușești să le cuprinzi sau câteva lucrări mici, cât o nucă. Una dintre piesele de rezistență ale bibliotecii din vechiul Tomis este "Liber Chronicarum" cunoscută și sub numele de "Cronica Nürnberg", care este și cea mai veche carte, tipărită în anul 1493. Alături de aceasta, foarte bine păstrată este și o carte cu Opere Complete semnată de Ovidius și tipărită în 1601.

"Cel mai vechi volum de carte veche pe care îl avem este «Incunabul»-ul,. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute incunabule din lume și a fost scris de medicul umanist Hartmannus Schedel. Lucrarea conține foarte multe ilustrații, numărând în total 1.809 xilogravuri. Prețul lui de achiziție, în urmă cu 41 de ani, a fost de 68.500 de lei, sumă foarte mare pentru vremea respectivă, cât un autoturism Dacia. Apoi, între aniii 1453 și 1456 Gutenberg a tipărit prima Biblie din lume și tot ce s-a tipărit până la 1500 s-a stabilit să poarte denumirea de incunabul", ne-a explicat bibliotecara Doina Moșoiu.

Cel mai vechi volum a văzut lumina tiparului în 1601

Ea este cea care are în grijă peste 2.000 de volume ce fac parte din colecțiile speciale ale bibliotecii constănțene și cea care vorbește despre toate aceste cărți cu mult profesionalism și dragoste.

Tot în depozite mai poate fi găsită și o colecție de carte veche dedicată poetului Ovidius din România. Cel mai vechi volum are coperți din piele și a văzut lumina tiparului în 1601.

"Cea mai veche lucrare românească datează însă, din anul 1648 și este, de fapt, traducerea Noului Testament, editat cu caractere chirilice. De asemenea, fondul de carte românească veche, până la 1830 este bine reprezentat. Spre exemplu, Noul Testament de la Bălgrad (1648,) este prima traducere a Noului Testament, o lucrare foarte valoroasă și este cel mai vechi volum de carte românească deținut de bibliotecă. Apoi, putem aminti "Îndreptarea Legii" (1652), tipărită pe vremea lui Matei Basarab, "Biblia de la Blaj" (1795), "Scrisoarea Moldovei" scrisă de Dimitrie Cantemir în anul 1825 și celebra carte "Învățăturile lui Neagoe Basarab, către fiul său Teodosie" (1845.). Acestora li se adaugă ediția "Princeps" ale poeziilor lui Eminescu, care au fost expuse, cu legătură originală, publicată în 1883", ne-a declarat directorul bibliotecii, Corina Apostoleanu.

Problema este că aceste cărți valoroase nu necesită doar o îngrijire specială (trebuie să stea la anumite temperaturi, la întuneric, în cutii neacide), dar au nevoie și de recondiționare, din când în când. Din păcate, biblioteca nu mai are laborator de restaurare de aproximativ zece ani și dacă aceste comori nu sunt îngrijite așa cum trebuie, se pot pierde și o dată cu ele, pierdem niște cărți de o valoare inestimabilă. Între timp, s-a apelat, la nevoie, la alte laboratoare, dar chiar și așa este greu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3905 secunde