Comandamentul SEEBRIG, găzduit în Republica Macedonia

141
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit ieri cu omologul său macedonean, Dragan Nikolic, la sediul Ministerului Apărării Naționale.


În timpul discuției au fost analizate relațiile militare bilaterale, dar și cooperarea între România și Republica Macedonia în cadrul inițiativelor regionale de menținere a securității și stabilității în Europa de Sud – Est. Un punct important al agendei l-a constituit discuția despre sprijinul pe care România îl poate oferi Republicii Macedonia în parcursul său euro – atlantic. 


Mircea Dușa a remarcat progresele realizate de Republica Macedonia în procesul de integrare și a subliniat disponibilitatea României de a oferi asistență în domeniul planificării integrate a apărării sau a planificării strategice, și consultanță în domenii precum logistică, instrucție și doctrină, comunicații, informatică și resurse umane. 


"Pentru România, spațiul Balcanilor de Vest reprezintă o zonă cu interes strategic, iar consolidarea stabilității și securității acesteia este deosebit de importantă. Acesta este și motivul pentru care am susținut constant, la nivel politic și tehnic, eforturile autorităților de la Skopje de a progresa în reformele necesare pentru atingerea obiectivelor de integrare în NATO și Uniunea Europeană", a subliniat Mircea Dușa. Oficialul român a adăugat că România sprijină activ politica NATO a ușilor deschise și va susține în continuare decizia Summit-ului de la București de a invita R. Macedonia să adere la Alianța Nord-Atlantică. 


Tot în sprijinul aderării R. Macedonia la NATO, Mircea Dușa a reiterat disponibilitatea Ministerului Apărării Naționale de a primi la cursuri ofițeri macedoneni în cele două centre de educare și instruire pentru partenerii străini, aflate în București și Brașov. 
Agenda discuțiilor a cuprins și o analiză a cooperării regionale pentru creșterea stabilității în Europa de Sud-Est și a modalităților în care aceasta poate fi consolidată, cu accent pe procesul SEDM, principala inițiativă regională în domeniul apărării menită să asigure un climat de securitate și stabilitate. 


Totodată, România susține găzduirea comandamentului SEEBRIG în Republica Macedonia, în perioada 2020 – 2026. În plus, țara noastră poate oferi asistență în asigurarea tuturor condițiilor necesare unei funcționări optime a comandamentului, prin prisma experienței acumulate în cei patru ani în care structura de comandă a fost găzduită la Constanța. 


Ambii oficiali au apreciat întrevederea ca fiind un pas important în consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8051 secunde