Colorate artificial și pline de aditivi! Cât de periculoase sunt măslinele din magazine

1147
2
Colorate artificial și pline de aditivi! Cât de periculoase sunt măslinele din magazine - maslinepericuloase-1493740355.jpg

Articole de la același autor

Aproape jumătate din măslinele de pe piață sunt colorate artificial și cele mai multe au aditivi alimentari. Cel mai grav este că se practică dezinformarea consumatorului, astfel că aceștia ajung să mănânce măsline care îi pot îmbolnăvi și chiar pot face cancer gastric.

Experții Asociației Pro Consumatori (APC) au efectuat, recent, un studiu privind calitatea măslinelor din magazine și supermarketuri. Au fost analizate 20 de sortimente comercializate fie vrac, fie ambalate și au fost identificate nouă tipuri de aditivi alimentari, cum ar fi acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginate de sodiu, glutamate de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoate de sodiu și gluconatul feros. Toți acești stabilizatori artificiali și potențiatori de gust sunt periculoși pentru sănătatea consumatorilor, unele provocând chiar și eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului.

Produsele care conțin astfel de aditivi nu trebuie consumate de către femeile însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Cu alte cuvinte, exact cei care consumă în mod frecvent măsline nu ar trebui să înghită astfel de aditivi.



De două ori mai multă sare decât doza zilnică recomandată

În ce privește informațiile nutriționale, cantitatea de sare în cele 20 de sortimente de măsline analizate au între 3,34 de grame și 7 grame de sare la 100 de grame de produs, în condițiile în care cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății recomandă maximum 5 grame de sare, zilnic. Practic, nu ar mai trebui să mănânce sare deloc în ziua în care consumă măsline.

Însă este deja bineștiut că românii consumă zilnic de două, trei ori mai multă sare "iodată" decât ce recomandă medicii, explicându-se astfel rata ridicată a hipertensivilor, aproximativ 40 la sută din populația adultă a României, precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale.



Etichetele sunt incomplete

"Denumirea sub care se vinde acest tip de produs trebuie să ofere consumatorului informația de bază necesară alegerii în cunoștință de cauză. Piața acestui tip de produs este formată dintr-o cantitate consistentă de măsline colorate artificial, aproximativ 40 la sută din cantitatea de măsline comercializate în țara noastră. Acest fapt se datorează necunoașterii de către consumator a acestui tip de fruct exotic, dar și a preferințelor de consum față de măslinele negre. Măslinele înnegrite prin oxidare sunt obținute din măsline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta în mod grav mucoasa gastrică. Având în vedere acest aspect, recomand consumatorilor să consume măsline negre netratate, zbârcite în mod natural, în copac, și care sunt obținute din fructe recoltate la maturitate completă, conservate numai prin sărare. Sarea este ingredientul care se regăsește în exces în acest produs, la unele sortimente conținu-tul de sare per 100 de grame produs depășește și cu 40 la sută necesarul zilnic de sare din dieta unui adult. Din păcate, etichetarea măslinelor comercializate în sistem vrac nu oferă și informații referitoare la cantitatea de sare din produsele aflate la vânzare", explică președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. 

Comentează știrea

Craii de curte veche
3 mai 2017
Maslinele

Nu am inteles nimic. Stim ca toti producatorii folosesc aditivi alimentari. Dar care soi , marca de masline sunt mai periculoase? De unde stie cumparatorul ce cantitate de aditivi este admisa/

cititor
3 mai 2017
masline

Cand sunt culese, maslinele sunt amare. Pt a scapa de gustul amar, maslinele se tin in sare cateva saptamani sau chiar luni. Din cauza faptului ca "producatorii" nu au acest timp la dispozitie, sunt adaugate diverse substante. Nu cred ca se aduc aici masline netratate. Maslinele din Grecia sunt netede, cele din Turcia sunt zbarcite. Daca au samburele negru, insemana ca au fost colorate. Se pare ca cele mai periculoase sunt cele jumbo si cele la care s-au scos samburii, tocmai pt a nu se vedea culoarea si aspectul.

Pagina a fost generata in 0.5527 secunde