CNAS propune o adeverință care să ateste starea de graviditate și creșterea numărului de zile de valabilitate a biletelor de trimitere

de Cuget Liber Miercuri, 23 Ianuarie 2019 144
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are în această săptămână întâlniri cu organizațiile patronale, sindicale și profesional reprezentative din domeniul medical pentru discutarea proiectului Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale pentru anul 2019. CNAS propune unele modificări, printre care introducerea unei adeverințe care să ateste starea de graviditate și creșterea numărului de zile de valabilitate a biletelor de trimitere pentru bolnavii cronici. Documentul se preconizează a intra în vigoare la finalul lunii martie.


Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul CNAS (www.cnas.ro), în secțiunea „Transparență decizională", în data de 12 decembrie 2018.


CNAS a propus în acest proiect o serie de noutăți față de actul normativ similar aflat în vigoare, printre care introducerea unei adeverințe emise de medicul de familie care să ateste starea de graviditate, în baza căreia femeile să poată beneficia de pachetul de bază de servicii medicale pe perioada sarcinii și lehuziei, după depunerea documentului la Casa de Asigurări de Sănătate;


De asemenea, se proppune majorarea de la 60 la 90 de zile a termenului de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialitățile clinice, pentru persoanele asigurate cu boli cronice.


Se mai propune "renunțarea la obligativitatea reconfirmării biletului de trimitere pentru investigații de înaltă performanță în ambulatoriu, în cazul în care în perioada de valabilitate a acestui bilet a survenit internarea în spital a persoanei asigurate respective".


"Astfel, se va evita efectuarea unei noi deplasări la medicul prescriptor al investigației, iar verificarea neefectuării respectivei investigații în timpul internării se va face direct la furnizorul de servicii paraclinice din ambulatoriu, pe baza biletului de externare sau a scrisorii medicale emise de spital",m a transmis CNAS.


De asemenea, se propune majorarea numărului de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.


Până acum, pentru adoptarea documentului, au avut loc consultări cu reprezentanți ai organizațiilor din segmentele: asistență medicală primară, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea reabilitare medicală, asistență medicală dentară, asistență medicală spitalicească, asistență medicală de recuperare și reabilitare în unitățile sanitare cu paturi, asistență de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu și asistență medicală ambulatorie paraclinică.


Seria de consultări și continua până la sfârșitul lunii. Pe baza propunerilor formulate precum și a celor transmise în cadrul procesului de transparență decizională, va fi definitivat proiectul de act normativ, care se preconizează să intre în vigoare după 31 martie a.c., scrie realitatea.net


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei