Clădirile istorice ale Constanței, într-o hartă interactivă a moștenirii arhitecturale

de Andreea PERHAIȚĂ Luni, 04 Noiembrie 2019 431
Centrul istoric al municipiului Constanța este un adevărat muzeu în aer liber. Descoperiri arheologice prețioase și bijuterii arhitecturale sunt la tot pasul, însă mulți dintre noi nu le cunoaștem și nici nu le știm povestea. Autoritățile locale au lansat o aplicație care ne ajută să admirăm toate clădirile istorice din peninsulă.


Peste o mie de imobile construite de specialiști celebri, în care au trăit oameni ai istoriei țării noastre sunt ascunse pe micile străduțe ale zonei peninsulare. Date despre centrul istoric al municipiului Constanța sunt disponibile, de câteva zile, prin aplicația Sit urban. Aceasta cuprinde un inventar complet al clădirilor din zona peninsulară, sub forma unei hărți interactive.
Împreună cu specialiști ai Băncii Mondiale, cu voluntari, arhitecți și specialiști din mai multe țări, urbaniștii din cadrul Primăriei municipiului Constanța au reușit să inventarieze în aplicația Sit Urban toate cele 1.081 de construcții din zona peninsulară. Fiecare imobil are o fișă de date care cuprinde toate informațiile despre clădire, de la anul construcției, identificarea în cvartal și regimul de înălțime până la funcțiune, starea fațadei, a acoperișului, tâmplăria, împrejmuirea sau starea anexelor. Sunt disponibile, în plus, și informațiile din kitul de regenerare urbană elaborat de specialiștii Băncii Mondiale în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat pentru Primăria municipiului Constanța.


„Am inventariat casă cu casă, imobil cu imobil, anexă cu anexă, toată zona cuprinsă între bulevardul Ferdinand și Cazino. Pentru fiecare din aceste imobile s-a realizat o fișă de date care conține informații de  la identificare în cvartal până la descriere și referințe. Tocmai pentru că acest prim inventar se vrea a fi un instrument viu pentru administrație, pentru proprietari, pentru pasionați, fac apel la toți cei care dețin date despre imobilele din zona peninsulară să contribuie și să ne ajute să populăm toate câmpurile rămase libere. De exemplu, pentru orice imobil noi avem codul de identificare, regimul de construire, de aliniere, anul construcției, stilul clădirii, arhitect. La partea de identificare multe dintre câmpurile pe care le veți vedea în această aplicație sunt libere. Sunt convins că atât istoricii cât și pasionații de istorie, enciclopediști, oameni de cultură ne pot ajuta să populăm cu informații aceste câmpuri pentru a avea o radiografie arhicompletă a inimii orașului nostru. La descriere avem funcțiunea, starea clădirii, fațadele, acoperișul, împrejmuirea și la referințe vorbim despre existența sau inexistența unei documentații, propuneri ale specialiștilor care au realizat acest inventar ce reprezintă o primă analiză arhicompletă a zonei peninsulare”, explică primarul Decebal Făgădău.


Potrivit acestuia, a fost elaborat și un kit de regenerare urbană, fondul construit fiind separat de spațiul public. „Fiecare din aceste imobile reprezintă o fărâmă din moștenirea noastră. Fiecare dintre noi își poate aduce contribuția la moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri și împreună putem reclădi un oraș cu care să ne mândrim. Sper ca specialiștii în primul rând să își aducă aportul în popularea cu date a acestei aplicații și  pentru fiecare  din aceste imobile îmi doresc să primesc cât mai curând o documentație în vederea consolidării, reabilitării, restaurării pentru că doar așa putem da viață acestei zone extrem de frumoase și unice a orașului nostru”, adaugă edilul.


În plus, harta interactivă „Aplicația Sit Urban” permite accesul la informații georeferențiate în timp real în ceea ce privește reglementările urbanistice actuale, dar și viitoare care vor fi supuse dezbaterilor publice. Mai mult decât atât, harta reprezintă un instrument în plus în procesul de dezvoltare, planificare și activitate interactivă (autoritate locală-populație) de regenerare urbană a zonei peninsulare.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei