Citiți cu atenție ce scrie cu litere mici! Clauzele abuzive din contracte vă pot ruina

451
Citiți cu atenție ce scrie cu litere mici! Clauzele abuzive din contracte vă pot ruina - fotofondclauzeabuzive-1488724498.jpg

Articole de la același autor

Mii de constănțeni se află în prezent în situații dificile după ce au semnat contracte fără să dea atenție tuturor clauzelor și s-au trezit cu sume imense de plătit, cu servicii de proastă calitate sau cu contractul prelungit tacit.

Clauzele din contractele care ne pun în dezavantaj și care ne prejudiciază interesele sunt interzise de lege. Acestea se numesc abuzive și pot fi declarate nule. Atenție, însă, această regulă nu se aplică dacă o clauză contractuală specifică a fost negociată și agreată în mod individual. Pentru a identifica eventuale clauze abuzive, este bine să citim inscripțiile scrise mic pe spatele sau la finalul unor înscrisuri.

De exemplu, unul dintre cele mai des întâlnite cazuri de clauze cu contracte abuzive este cel încheiat cu o companie de televiziune prin cablu pentru o perioadă obligatorie inițială de doi ani. Dacă doriți să renunțați după un an, furnizorul vă va spune că, potrivit contractului, în situația dată trebuie să plătiți o sumă fixă, ca despăgubire. O astfel de clauză poate fi considerată abuzivă.

Un alt exemplu ar fi contractul de credit cu o bancă, unde se prevede o dobândă de 5 la sută. După un an, constatați că aceasta a crescut cu un punct procentual. Solicitând explicații, aflați că o clauză contractuală dă dreptul băncii de a modifica dobânda în funcție de evoluția pieței. Această clauză poate fi considerată abuzivă, pentru că este prea generală și lasă la bunul plac al comerciantului motivele pentru care urmează să modifice costurile creditului. În cazul în care ați identificat o clauză abuzivă în contract, puteți să încercați o negociere personală cu comerciantul, iar dacă nu ați reușit să rezolvați problema, contactați una dintre organizațiile de consumatori sau autoritatea de stat, pentru a obliga comerciantul să retragă sau să modifice clauza respectivă sau pentru consiliere.

Nu luați de bun tot ce vă spune comerciantul!

"Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care obligă con-sumatorul să se supună unor condiții contractuale despre care nu a avut posibilitatea reală să ia cunoștință la data semnării contractului, care dau dreptul comerciantului să prelungească automat un contract încheiat pentru o perioadă determinată, prin acordul tacit al consumatorului, dacă perioada limită la care acesta putea să își exprime opțiunea a fost insuficientă sau care restrâng sau anulează dreptul consumatorului să pretindă despăgubiri în cazurile în care comerciantul nu își îndeplinește obligațiile contractuale", explică Sorin Mierlea, președintele asociației de consumatori, InfoCons.

Acesta ne sfătuiește ca, înainte de a semna orice fel de contract, fie el pentru cablu TV, utilități sau credit, să citim cu mare atenție toate paginile, până la final, inclusiv acele porțiuni care apar scrise cu caractere mici. De cele mai multe ori, acolo sunt prevederile care îl dezavantajează pe consumator. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5591 secunde