Cinematografele în aer liber, transformate în afaceri imobiliare și ipotecate la bănci

1758

Articole de la același autor

Pandemia cu noul coronavirus ne-a privat de multe lucruri mărunte, pe care înainte nici măcar nu le apreciam atât cât ar fi trebuit. Unul dintre ele este mersul la cinema, vizionarea unui film în fotoliile uriașe, în fața unui ecran imens, cu o cutie de popcorn în brațe și cu sonorul dat la maxim. Nu se știe când vom mai putea savura o astfel de ieșire în oraș, mai ales că în Constanța nu avem nici măcar un singur cinematograf în aer liber.

Foarte puțini își mai amintesc nopțile răcoroase de vară când mergeam la un film, fie el chiar și indian, la cinematograf, în aer liber, în stațiunea Mamaia sau în centrul Constanței. Mulți nici nu au mai avut ocazia să calce pragul grădinilor de vară cu ecrane uriașe, unde se făceau proiecții cu filme străine, după ce, în anii ‘90 RADEF RomâniaFilm a început să facă tranzacții imobiliare cu sălile pe care le avea în proprietate, multe dintre ele fiind pierdute pentru totdeauna. În prezent, RomâniaFilm este în insolvență și în patrimoniul său nu mai figurează niciunul din cinematografele fie interioare, fie în aer liber ale județului Constanța.

Unele au dispărut de mult, altele încă mai există, dar sunt în stare avansată de degradare și probabil că este doar o chestiune de timp până când vor fi transformate în afaceri imobiliare.

La Constanța, două astfel de cinematografe în aer liber stau abandonate de ani de zile, în timp ce pe faleza de la Cazino sau în Piața Ovidiu, mii de oameni se strâng vară de vară să vizioneze filme de Oscar sau pelicule renumite. Sunt evenimente care, cu siguranță, și-ar găsi mai bine locul, în special acum, pe timp de pandemie, în grădina părăsită din Parcul Arheologic sau în cinematograful "Albatros" din inima stațiunii Mamaia.

"Nu am crezut că o să ajung vreodată să spun: mi-e dor să văd un film bun, la cinema! Sunt o mare fană a filmelor și îmi place să fiu la curent cu toate aparițiile noi. Mă duc la cinema cel puțin o dată pe lună. Este relaxant, pentru două ore uiți de tot ce te înconjoară. Acum îmi lipsește mult această activitate. Am căutat cinematografe în aer liber, pentru că știu că pe vremuri erau și chiar îmi plăcea mult să merg cu părinții, apoi cu prietenii. Dar acum nu mai sunt. Păcat, mare păcat! Românii au nevoie de cultură, au nevoie de spații unde să evadeze, unde să-și petreacă timpul liber, altfel, ajungem cu toții să ne uităm la televizor, la tot felul de emisiuni care nu promovează decât mediocritatea și subcultura", ne-a transmis, pe adresa redacție, Ioana Roșu, din Constanța.



Mize imobiliare


Cinematograful "Arenele Tomis", din Parcul Arheologic este, în prezent, ferecat. Cumpărat pe un preț de nimic de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor România, a fost, pe rând, teatru, cinematograf în aer liber, patinoar. În prezent, se pare că imobilul este ipotecat la o bancă pentru o sumă mult mai mică decât ar valora pe piața imobiliară. Singurul instrument pe care Primăria Constanța îl are la dispoziție pentru a-l determina pe proprietar să curețe zona este de a-l supraimpozita pe motiv că este neîngrijită și lăsată în paragină.

O situație asemănătoare este și la cinematograful "Albatros" din Mamaia. Închiriat unei firme din București, a fost transformat în club și acum zace în mizerie. Scaunele au fost demontate, ecranul uriaș a fost demolat și acum este doar o groapă de gunoi.

Se poate și altfel

La Eforie Sud, însă, Centrul Ceh din București a renovat cinematograful vechi, construit în 1960 și ferecat apoi mai bine de 14 ani. De trei ani de zile, acolo se desfășoară festivalul Cinemascop, care în 2020 este programat să aibă loc între 1 și 5 august, cu proiecții de filme europene și alte activități. De asemenea, la Mangalia, autoritățile locale au preluat grădina de vară "Farul" și cinematograful "Pescărușul", pe care intenționează să le modernizeze și să le redeschidă publicului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5761 secunde