CET taie apa caldă. Constănțenii, victime în scandalul datoriei imputate RADET-ului

5348
CET taie apa caldă. Constănțenii, victime  în scandalul datoriei imputate RADET-ului - fotofondcet-1537981413.jpg

Articole de la același autor

Peste 100.000 de constănțeni care sunt încă racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea rămâne fără apă caldă începând de astăzi.

Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. a anunțat în cursul zilei de ieri că RADET Constanța nu a îndeplinit condițiile solicitate prin preavizul transmis în data de 10 septembrie 2018, ca urmare a nerespectării obligațiilor de plată.

"În aceste condiții, Consiliul de Administrație al Electrocentrale S.A. Constanța a hotărât, prin decizia nr. 13 din 26 septembrie 2018, să pună în aplicare preavizul dat către RADET Constanța, deși Electrocentrale Constanța S.A. are instalațiile pregătite în vederea reluării furnizării agentului termic către consumatorii racordați la sistemul centralizat al municipiului Constanța, după ce a fost efectuată revizia anuală a instalațiilor de alimentare", se arată în comunicatul transmis de reprezentanții CET Constanța.

Potrivit acestora, Electrocentrale Constanța a primit notificări pentru plata unor sume restante de la furnizori, notificări ce au ca scadență data de 26 septembrie, dar, din cauză că RADET nu a plătit datoriile către societate, nu le va putea achita. "Astfel, Electrocentrale Constanța S.A. se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza principalului său client, RADET Constanța, care nu a înțeles să își respecte obligațiile de plată asumate contractual. Amintim că la data de 10 septembrie a.c., Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A., prin decizia nr. 11/07.09.2018, a transmis un preaviz către RADET Constanța, document prin care aduce la cunoștință faptul că, dacă până la data de 26 septembrie a.c., conducerea regiei nu va urgenta să își plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanța S.A. și nu va prezenta un plan de eșalonare a debitelor, va sista furnizarea agentului termic către toți consumatorii racordați la sistemul de termoficare al municipiului Constanța, începând cu data de 27 septembrie a.c.", se mai precizează în documentul transmis de conducerea CET Constanța.

Consiliul de Administrație susține că Electrocentrale Constanța S.A. a emis către RADET Constanța facturi în valoare totală de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare. "Din suma totală, RADET Constanța, conform imputației plaților asumate, a achitat doar 21.017.180,20 lei, adică numai 17,71% din suma facturată. Mai mult decât atât, totalul datoriilor pe care RADET Constanța le are către Electrocentrale Constanța S.A. la data de 26.09.2018, se ridică la suma de 256.397.880,84 lei, din care: 215.844.426,54 lei reprezintă contravaloarea energiei termice livrate, 32.469.364,26 lei reprezintă dobânzi penalizatoare, iar 8.084.090,04 lei reprezintă suma aflată într-un dosar de executare silită.

Poziția Consiliului de Administrație al Electrocentrale S.A. Constanța rămâne fermă. În condițiile în care RADET Constanța va înțelege să achite sumele solicitate prin preaviz și să prezinte un plan privind eșalonarea debitelor, Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. este pregătit să revină asupra deciziei privind sistarea furnizării agentului termic", mai precizează reprezentanții CET.

Cum se apără RADET în scandalul apei calde

Referitor la această situație, la închiderea ediției, RADET Constanța a transmis un comunicat de presă. Printre altele, reprezentanții instituției susțin că motivul opririi CET Palas nu poate fi imputat RADET Constanța, situație care, în opinia lor, reiese din raportul dintre facturile emise și plățile efectuate în relația comercială dintre Electrocentrale Constanța SA și RADET.

"Electrocentrale Constanța S.A. se confruntă cu probleme grave, din moment ce valoarea producției vândute nu acoperă costurile de funcționare. Sumele invocate de Consiliul de Adminstrație al Electrocentrale Constanța SA în comunicatul de presă mai sus amintit nu reprezintă creanțe certe, pe rolul instanțelor de judecată existând litigii între părți ce au ca obiect penalități generate de plata cu întârziere a subvenției acordate populației de la bugetul consolidat al statului. Aceste sume nu pot fi imputate RADET și nu pot fi achitate întrucât tariful reglementat nu a prevăzut în structura sa o componentă care să permită stingerea acestor penalități de întârziere. RADET respinge presiunile la care recurge astăzi Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța S.A. de a opri producerea energiei termice primare, întrucât considerăm că este un mijloc de a-și masca neperformanța. Considerăm că întreaga responsabilitate asupra opririi producerii energiei termice primare îi revine numai Consiliului de Administrație al Electrocentrale Constanța SA care caută să transfere responsabilitatea către principalul său client – RADET, în loc să identifice modalități prin care să eficientizeze activitatea societății și să dezvolte producerea energiei în cogenerare (fapt care nu se mai întâmplă în prezent la CET Palas), în condițiile în care în prezent costurile de producție depășesc valoarea energiei vândute", se spune în comunicatul de presă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7073 secunde