Ce se întâmplă cu contribuțiile plătite de o persoană care a decedat înainte de pensie?

488
Ce se întâmplă cu contribuțiile plătite de o persoană care a decedat înainte de pensie? - contributiisursathirdforcenews-1586698439.jpg

Articole de la același autor

Foarte multe persoane ne-au întrebat ce se întâmplă în acele situații nefericite în care oamenii nu mai apucă să iasă la pensie. Din păcate, cel mai scurt și mai dur răspuns este următorul: în cea mai mare parte banii decedatului rămân la bugetul de asigurări sociale. Practic, este o situație similară ca în cazul asigurării auto obligatorii. Oamenii plătesc mereu, chiar dacă nu se folosesc de ea. Bine, la asigurarea auto obligatorie nici nu ne prea dorim să ne folosim de ea, întrucât nimeni nu își dorește un accident. Așa stau lucrurile și cu asigurarea pentru pensie. Angajații cotizează mereu, fără a știi dacă vor apuca sau nu să beneficieze de rezultatul ei, respectiv pensia. Altfel spus, așa cum poți plăti o viață întreagă asigurarea auto degeaba, dacă nu aveți nici un accident, tot așa se poate considera că ați plătit contribuțiile la pensie, dacă între timp decedați prematur.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș, există doar două situații în care o parte din contribuțiile plătite se întorc familiei în urma decesului unei persoane care încă nu a ieșit la pensie. Una dintre acestea se referă la ajutorul de deces, care se plătește o singură dată, unei persoane care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare. Cel de-al doilea beneficiu este pensia de urmaș, care se acordă copiilor sau soțului supraviețuitor în anumite condiții. În plus, în situația în care la momentul decesului unui asigurat nu există copii sau soți care să îndeplinească cerințele prevăzute de lege pentru a putea beneficia de pensie de urmaș, contribuțiile de asigurări sociale nu se pot recupera.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.52 secunde