Ce poți să faci cu uleiul vegetal uzat

576
1
Ce poți să faci cu uleiul vegetal uzat - uleiuzat-1454606145.jpg

Articole de la același autor

În fiecare gospodărie se folosește, la gătit, uleiul. Ce facem cu el după câteva prăjeli succesive, aici este problema! Mulți nu știu că uleiul vegetal, uzat, poate polua apa și solurile și este considerat un reziduu toxic. 


Din anul 2010, organizația nonguvernamentală Mare Nostrum a inițiat o campanie, desfășurată la nivel național, care urmărește implementarea unui nou concept pe piața din țara noastră: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valo-rificat în biodiesel. 


Această campanie este adresată în special persoa-nelor fizice, care în schimbul a cinci litri de ulei vegetal uzat adus la sediul Mare Nostrum, primesc ca recompensă un litru de ulei vegetal, bun de folosit la gătit. 


"Suntem încântați că din ce în ce mai mulți oameni con-știentizează pericolul reprezentat de acest reziduu asu-pra mediului înconjurător și cu ajutorul a 79 de persoane am colectat, în 2015, 553 litri ulei vegetal uzat. Uleiul uzat colectat la sediul Mare Nostrum este ridicat de către Stoehr Mineral & Vegetal Oil și transformat în biocombus-tibil", explică directorul executiv al Mare Nostrum, Mihaela Cândea Mirea. 


Uleiul vegetal uzat este nociv pentru mediu (dacă este aruncat pe scurgerea de la chiuvetă sau direct în natură), precum și pentru sănătatea noastră. Acesta duce la poluarea pânzei freatice și chiar a apei pe care o consumăm. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani. 


Fiind un deșeu, un reziduu, care rezultă în urma prăjirii, uleiul alimentar vegetal (de floarea-soarelui, porumb, măsline, palmier etc.), dacă este refolosit de mai mult de două - trei ori, devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariția celulelor cancerigene și mărește riscul de accidente vasculare cerebrale. 


Mare Nostrum invită constănțenii să se alăture acestei campanii și să predea uleiul vegetal uzat. Astfel, fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de resurse și la protecția me-diului înconjurător, având în același timp și un beneficiu personal - un litru de ulei bun de gătit.


Comentează știrea

MARIAN
5 februarie 2016
TOATE BUNE SI FRUMOASE DAR......

Toate bune si frumoase, dar credeti ca se plimba cineva cu 5 litri de ulei vegetal uzat pana la Mare Nostrum ca sa ia 1 litru de ulei bun?! Daca mai ttrebuie sa folosesti autobuzul sau masina personala, actiune este moarta din fasa.Asta o dovedeste chiar faptul ca, intr-un an de zile, la populatia Constantei, s-au strans 553 litri de ulei uzat. Este la fel ca si cu materialele reciclabile, pubele puse aiurea, in loc sa fie alaturi de genele de gunoi, asa ca sa nu faci kilometri de la ghena de gunoi la pubelele ptr reciclare. Faceti in asa fel ca, operatiune de depunere a materialelor reciclabile sa fie facila pentru locuitori si sigur aceasta actiune va avea succes, dar daca ne puneti sa facem kilometrii atunci rezultatul va fi zero.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1611 secunde