Ce pacienți vor ajunge la spitalul militar de pe stadionul "Portul"

1363

Articole de la același autor

Sute de cadre medicale și militari vor lucra în cadrul spitalului militar modular care este amenajat, zilele acestea, pe stadionul "Portul" din municipiul Constanța. Intenția autorităților este ca în aceste corturi să fie cazate și să le fie oferit sprijin medical cazurilor ușoare și medii, dacă numărul infectaților va crește considerabil, pentru a nu bloca spitalele, unde vor fi internate doar cazurile grave.



Numărul românilor infectați cu noul coronavirus, COVID 19, crește de la o zi la alta, cu aproximativ 300 de cazuri în medie. Deocamdată, după cum susțin autoritățile, atât cele centrale, cât și cele locale, sistemul medical "face față". Dar privind peste hotare, în state cu sisteme medicale mult mai bine pregătite, unde COVID 19 face ravagii, este lesne să îți dai seama că numărul de paturi și dotările din spitale nu vor fi suficiente. În această idee este realizat spitalul militar modular de pe stadionul "Portul" din municipiul Constanța. De fapt, titulatura exactă este: "Sistem Medical Modular de Intervenție și Tratament" (SMMIT) Constanța. Potrivit lt. col. dr. Nicolae Cătălin Boca, medicul militar care va coordona activitatea integrată a ansamblului, capacitatea acestei facilități medicale este de 55 de paturi, iar campusul medical pentru carantinare, care este amenajat zilele acestea pe același stadion va avea o capacitate de 100 de locuri.

Sistemul medical modular va funcționa ca o secție exterioară a Spitalului Militar de Urgență "Alexandru Gafencu" Constanța, iar aici vor fi acordate îngrijiri medicale cazurilor ușoare și medii de infectare cu COVID 19.

"Scopul nostru este de a veni în sprijinul unităților medicale din Dobrogea, pentru a ușura și decongestiona spitalele, pentru ca acestea să poată prelua cazurile mai grave de infectare cu COVID 19. Vor fi tratate cazurile ușoare și medii, celelalte urmând să fie preluate de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța", a precizat lt. col. dr. Nicolae Cătălin Boca.

O parte din echipamentele medicale necesare au ajuns deja: este vorba despre șase ventilatoare mecanice și 20 de concentratoare de oxigen, între timp organizându-se procedurile legale pentru alte achiziții.

"Sunt patru paturi de terapie intensivă, pentru cazurile care se agravează, și șase ventilatoare pentru ventilația pacienților, pe o perioadă determinată, până când vor fi preluați pentru a fi transportați la spital. De asemenea, avem 20 de concentratoare de oxigen, pentru a furniza oxigen pacienților care necesită această terapie. Totodată, sunt aparate pentru presiune negativă, care filtrează aerul", a mai explicat lt. col. dr. Boca.

În corturi urmează să fie instalate și aparate de aer condiționat, televizoare, lavoare în capetele acestora, dușuri în zona de carantinare. Altfel spus, se încearcă crearea unor condiții cât mai propice pentru pacienți.

"O facilitate asemănătoare este amplasată în New York, de către o organizație non profit, de altfel, genul acesta de facilități sunt peste tot în lume", a mai arătat lt. col. dr. Nicolae Cătălin Boca.



Personalul medical, cazat la Spitalul CF Constanța


Îngrijirea medicală și întreținerea acestui sistem modular medical urmează să fie asigurate de cadre medicale militare și militari. "Personalul care va deservi această facilitate este de la Spitalul Militar Constanța, de la Spitalul CF și de la Centrul de Medicină Navală Constanța. Dar, dacă situația o va impune, există posibilitatea ca și alte structuri ale armatei să aducă personal în sprijinul nostru. Deocamdată, vom completa statul de organizare cu personal de la cele trei instituții amintite", a afirmat col. dr. Aurel Trană, directorul Spitalului Militar Constanța. În total, vor fi aproximativ 230 angajați, personal medical și non-medical.

În prezent, planurile pentru sediul de pe B-dul 1 Mai al Spitalului CF Constanța – care a fost dat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, tocmai pentru a putea fi folosit în contextul realizării acestei facilități – sunt pentru a fi utilizat ca spațiu de cazare pentru personalul medical care va lucra în campusul medical de pe stadion.

"În prezent se lucrează la operaționalizarea logistică a acestui campus, urmând ca apoi să se continue cu operaționalizarea medicală", a mai arătat lt. col. dr. Nicolae Cătălin Boca. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1962 secunde