Ce obligații au angajatorii în perioadele cu temperaturi scăzute extreme

228

Articole de la același autor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța va monitoriza pe toată perioada sezonului rece modul în care angajatorii respectă măsurile ce pot fi aplicate pentru protecția salariaților.

Astfel, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, sub -20 de grade Celsius sau temperaturi care, în condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure condiții minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber. Angajații trebuie să primească cel puțin jumătate de litru de ceai, pe schimb, să beneficieze de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. De asemenea, angajatorii sunt obligați să asigure echipament de lucru și echipamentul individual de protecție adecvat.

"În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, vor lua, de comun acord cu reprezentanții angajaților, măsura reducerii programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activităților în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Aceste măsuri vor fi stabilite dacă temperaturile scăzute extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv. De asemenea, angajatorii au obligația de a lua măsuri și pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme", explică directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola.

În cazul în care angajatorii nu se conformează acestor obligații, sancțiunile contravenționale sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei sau, în cazul nerespectării măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, angajatorii pot primi sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.521 secunde