ITM avertizează

Ce obligații au angajatorii față de salariați, în zilele cu ger și viscol

1091
Ce obligații au angajatorii față de salariați, în zilele cu ger și viscol - atentionareitm2-1519665713.jpg

Articole de la același autor

Angajatorii constănțeni trebuie să ia măsuri speciale pentru protecția salariaților în aceste zile cu temperaturi extreme. Mai mult decât atât, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a emis o atenționare privind măsurile ce trebuie aplicate în perioada următoare. Astfel, sunt obligatorii măsurile corespunzătoare pentru asigurarea protecției persoanelor care desfășoară activități în aer liber.

Angajatorii sunt obligați la distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, dar și acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și asigurarea echipamentului individual de protecție adecvat.

"În situația în care condițiile meteorologice nefavorabile îngreunează sau nu permit desfășurarea activităților, se vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau reprezentanții aleși ai salariaților următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului. Măsurile prevăzute se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv", a declarat șeful ITM Constanța, Eugen Bola.

Acesta a mai spus că, pentru reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului, patronii vor decide care sunt modalitățile de recuperare a timpului nelucrat și modalitățile de plată. Variantele sunt următoarele: prin recuperarea în următoarele șase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, cu menținerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activității, dar cu acordarea drepturilor salariale proporțional cu timpul efectiv lucrat.

Totodată, se are în vedere asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, dar și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu diferite afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4378 secunde