CE FACEM CU MAIDANEZII DIN CONSTANȚA? Când începe adopția câinilor

1944
16
CE FACEM CU MAIDANEZII DIN CONSTANȚA? Când începe adopția câinilor - candincepeadoptia1-1389282081.jpg

Articole de la același autor

Câinii comunitari au împărțit locuitorii Constanței în două tabere. Pe de o parte sunt cei care îi protejează și îi alungă pe hingheri, iar pe de alta sunt cei care ar face orice să scape de ei. Acum, că a apărut și eutanasierea în peisaj, vrajba este și mai mare. Părerile sunt pro și contra, însă mulți vorbesc, puțini fac. 


Iubitorii de animale nu se înghesuie să adopte câinii adunați de pe străzi. Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost publicate în Monitorul Oficial la sfârșitul anului 2013. Ele sunt deja aplicabile în momentul de față. 


Primăria Constanța stabilește, zilele acestea, cum va proceda la nivel local, atât în ce privește adopția, cât și eutanasierea. În prezent, de la Biobaza din Constanța nu se pot adopta câini, persoanele doritoare fiind rugate să revină la mijlocul săptămânii viitoare. 


"S-a schimbat legislația și, în prezent, nu știm ce documente sunt necesare. Vă rugăm să reveniți săptămâna viitoare, miercuri", ni s-a spus politicos, de la Biobază. 


Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate în cadrul ședinței de Guvern din 11 decembrie 2013, la aproximativ trei luni de la intrarea în vigoare a legii care dă posibilitatea autorităților publice locale de a opta pentru eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă nu sunt adoptați în termen de 14 zile lucrătoare. Ulterior, normele au fost publicate, fiind aprobate prin HG nr. 1059/2013, publicată în Monitorul Oficial din 23 decembrie 2013. 


Panouri stradale și târguri periodice de câini 


Prin actul legislativ, operatorii serviciilor specializate au obligația de a promova adopția și revendicarea câinilor fără stăpân și de a informa constant populația cu privire la programul de funcționare a adăposturilor publice pentru maidanezi. 


Astfel, vor fi amenajate panouri speciale de afișaj stradale, care vor fi actualizate ori de câte ori este necesar. Pe ele vor fi prezentate informații privind data și locul capturării fiecărui lot de câini, precum și numărul cuștilor în care câinii respectivi sunt cazați, adresa sediului serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, adresa adăposturilor publice, adresele de e-mail, precum și numerele de telefon. De asemenea, se va face public și programul de vizitare a adăpostului, precum și programul de revendicare. Legea mai vorbește și despre crearea de website-uri deschise, ce pot fi accesate de oricine, dar și despre organizarea periodică de târguri de adopție a câinilor fără stăpân.


Cum pot fi adoptați maidanezii 


Persoanele care vor să revendice un câine ridicat de hingheri o pot face în primele șapte zile lucrătoare de când animalul a fost adus în adăpost. Cei care revendică au prioritate în fața persoanei care intenționează să adopte același câine. După expirarea primelor șapte zile lucrătoare de staționare a câinelui în adăpost, în cazul în care câinele nerevendicat a fost deja adoptat, proprietarul are dreptul să recupereze câinele de la adoptator dacă dovedește că a fost în imposibilitate de a introduce cererea de revendicare în primele șapte zile lucrătoare. 
Adopția se face gratuit, pe baza unei declarații angajament. Cererile de adopție se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, iar preluarea câinelui de către adoptator se poate face începând cu a opta zi lucrătoare din momentul cazării câinelui în adăpost, dacă acesta nu a fost revendicat. 


Condiții stricte 


Cel care vrea să adopte un maidanez trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții. Este vorba despre prezentarea dovezii spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor, prezentarea dovezii resurselor materiale pentru creșterea și întreținerea câinelui, prezentarea acordului asociației de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de doi câini. De asemenea, noul stăpân este obligat să înregistreze câinele, imediat după adopție, în Registrul de evidență a câinilor fără stăpân.  


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
noni
10 ianuarie 2014
de la capat...

Olguta, cati maidanezi ai adoptat, nu pe strada, legal, la tine in casa, pe raspunderea ta, pe banii tai, sa stati impreuna la masa si sa papati puiutul de la Mazare ? Rog Cugetul sa mai verifice daca eutanasierea se va aplica, pt ca cititoarea Olguta e prietena buna ca Pastaie, a fost ea personal la el, i-a pupat picioarele, l-a rugat sa nu eutanasieze cainii, eventual pe cei care nu iubesc cainii, ca emplin orasul de oameni rai care musca din caini si el k-a raspuns: Scumpa mea Olguta, oamenii sunt rai, nu iubesc cainii, nu iubesc USL, unii nu ma voteaza, i-as eutanasia pe ei si scap cateii dar pentru tine, ca ne cunoastem, ma votezi, papi puiut, te plimbi cu troleu', nu o voi face. Si uite asa Olguta, tu ramai credula si votanta perfecta, noi ramanem pe cap cucei ca tine si cu javrele si ce e mai rau, cu Pastaie. Macar daca vor castra cainii, sa va fi sterilizat si pe voi... Astept voturile negative, replicile acide si mai ales, un raspuns stupid din partea Olgutei. Sunt pregatit...

arabu
10 ianuarie 2014
la asa primar asa oras

Domnisoara reporter, de ce nu il intrebati pe edilul etnobotanist, ca se tot caca pe el cu turismul, cu fel de fel de proiecte, insa avem caini peste tot, pe plaja , printre blocuri si chiar in centrul Constantei, ce turism si ce siguranta a cetateanului se poate promova cind lunar sint muscati de caini peste 20 de persoanesi tot el s-a laudat ca din ianuarie o sa-i stinga in , dar nu a specificat ANUL !!?

noni
10 ianuarie 2014
bravo

Sunt mandru de voi, mai ales de tine !

arabu
10 ianuarie 2014
pentru prea civilizata olgcutu-cuta

Daca faci parte din clanul '' iubitorilor '' de animale , de ce nu-i iei matale in casa, ca in afara ca le dai mincare , sint sigur ca nu -i si deparazitezi sau sa le stringi excrementrle din fata blocului, pe unde umbla si copiii.Mai aveti pretentii de civilizatie urbana, animalelor !!!

admirator
10 ianuarie 2014
nazistu tzopaitor

nu ii aduna, ca nu are bani; lumea inca n-a inceput sa plateasca taxele si impozitele; si nici nu vrea; primest spaga de la ong-urile promaidaneze; asa ca... obisnuiti-va cu sharlele pe strazi si cu olgutele zbanghii, care va ad in nas! Dar legea spunea ca aia care nu-s luati acas tre' sa fie adormiti! nu?

anti gunoaie umane
10 ianuarie 2014
olguta e un trol sau unu care face misto

e imposiil ca o persoana sa fie asa proa sta ,analfabeta si dement aca olguta ..sau o fi o baba senila care a descoperit netul

hingher mazare
10 ianuarie 2014
olguta analfabeta

Eutanasiati o urgent pe olguta.e praf si pardaf de proasta

noni
10 ianuarie 2014
previzibil

Era o chestie de timp pana sa te faci de ras si te-ai facut. Te-am facut vedeta. Pe mine nu ai cum sa ma jignesti decat cu prezenta ta, pentru ca nu pot fii analfabeta, urata si stresata pentru ca sunt BARBAT !! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Macar stim ce esti tu si cum esti tu...te-au descris colegii de mai sus ! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dana
10 ianuarie 2014
Cum adica vor anunta programul????

Domnii mei, noua lege prevede foarte clar ca programul de relatii cu publicul al tuturor ecarisajelor din tara este de luni pana vineri, intre orele 10 - 18. Cititi legea....Adica ecarisaul din CT nu va fi deschis publicului larg in acest interval orar, toata saptamana de lucru? Cum incurajezi adoptiile daca restrangi drepul de vizitare al cetateanului care vine si el cand poate, are liber...????

adrian
10 ianuarie 2014
noni, suc de dude

noni, baiatule, get a life.. pe aici erai mare comentator si acum jumate de an.. bai, baiete, faci parte din familia celor ce castiga de pe urma ecarisajului? prea esti dubios..

Răspuns la: de la capat...
Adăugat de : noni, 10 ianuarie 2014
Olguta, cati maidanezi ai adoptat, nu pe strada, legal, la tine in casa, pe raspunderea ta, pe banii tai, sa stati impreuna la masa si sa papati...
16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3981 secunde