Câtă carne este în sandvișul tău preferat? Salamurile din magazine, batoane cu aditivi și grăsimi

902
1
Câtă carne este în sandvișul tău preferat? Salamurile din magazine, batoane cu aditivi și grăsimi - fotofondsalam-1499603688.jpg

Articole de la același autor

Un sandviș ne poate potoli foamea rapid și ne poate ostoi pofta de carne, dar cine mai are curajul să mânânce salamuri în ziua de azi? Asociația Pro Consumatori a analizat 13 sortimente de salam presat existente, comercializate în prezent în supermarketuri și puține dintre acestea aveau cu adevărat carne în ele.


"Experiența din ultimii ani a consumatorului român de mezeluri ne-a arătat că preferințele acestuia în privința produselor consumate au devenit din ce în ce mai diversificate și rafinate. Astfel, calitatea superioară a produsului, deși este o condiție esențială, nu mai este suficientă. Spre exemplu, consumatorul preferă un salam cu un procent ridicat de carne și cât mai sărac în aditivi și conservanți, dar care să fie ușor de feliat și de consumat. Este un avantaj incontestabil al salamurilor presate (în diverse forme sau în forme tradiționale) pentru că în general, conținutul mare de carne presupune un procent mic de alte ingrediente adăugate. De aceea, în multe cazuri vom vedea o listă mai scurtă de ingrediente", explică președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.


Astfel, în urma studiului realizat de experții APC România, în topul mărcilor de salam presat după conținutul declarat de carne, pe locul întâi, se află salamul secuiesc Goodies (Pikok), la care pentru 100 grame de produs se prelucrează 109 grame de carne. Pe locul al doilea este salamul Semenic extra de la Caroli, care conține 90 la sută carne de porc, în timp ce salamul sandviș cu șuncă extra, tot de la Caroli, are 62 la sută carne de porc și 28 la sută pulpă de porc. Pe locul al treilea este, conform studiului, salamul secuiesc de la Kaufland, cu 65 la sută carne de porc și 18 la sută carne de vită. Urmează salamul sandviș de la Caroli, cu 80 la sută carne de porc și, pe locul al cincilea, salamul sandviș toast cu pui de la Fox, cu 55 la sută carne de pui.


În topul cinci al mărcilor de salam presat după conținutul declarat de proteine din 100 grame de produs se situează salamul Semenic de la Caroli, cu 19 grame, mini salamul săsesc de la Cris-Tim, cu 18,96 grame, salamul sârbesc de la Fox, cu 17,28 grame, apoi salamul sandviș extra cu 17 grame și salamul sandviș toast cu 16,18 grame.


Sare și grăsimi multe


Din păcate, salamurile de pe piață conțin și o cantitate mare de sare. Astfel, pe locul întâi sunt mărcile Goodies (Pikok), Auchan (Salam secuiesc) și Aldis (Salam presat), care conțin 2,5 grame de sare la suta de grame de salam. În ce privește grăsimile, Aldis (Salam presat) are declarată o cantitate de 28 grame de grăsimi la suta de grame de produs, Auchan (Salam secuiesc) - 27 grame, Kaufland (Salam secuiesc) - 26 grame, Caroli (Salam sandviș extra) - 21,5 grame și Fox (Salam sandviș toast) - 20,71 grame.


Etichete înșelătoare


"În cazul produselor din carne, și nu numai, calitatea acestora este influențată în mare măsură de ponderea ingredientului principal. Din păcate, foarte puțini producători declară conținutul de carne din produsele pe bază de carne. Un alt aspect căruia consumatorii ar trebui să-i acorde o importanță deosebită este declarația nutrițională. Aceasta, în cazul produselor din carne, ne oferă informații despre cantitatea de proteine, grăsimi și sare din 100 grame produs. Acordați atenție grăsimilor saturate (nu mai mult de 6 grame în 100 grame salam) și conținutului de sare (necesarul zilnic de sare pentru un adult este de 5 grame), acestea fiind printre factorii determinanți în apariția bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral. Vă recomand să cumpărați numai acele produse din carne care au menționat pe etichetă procentul de carne, care nu trebuie să fie mai mic de 80%. Astfel pe exemplul salamului presat, în 100 grame produs trebuie să existe cel puțin 80 grame carne", mai spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.


La rândul lor, comisarii Protecției Consumatorilor ne recomandă să citim cu atenție lista de ingrediente a tuturor produselor pe care le cumpărăm și consumăm în dieta zilnică. Este foarte important să fiți interesat și să înțelegeți eticheta produselor. În cazul salamurilor presate, sfatul lor este să alegem produse cu un procent cât mare de carne și cu o listă scurtă de ingrediente.


Comentează știrea

Dan
10 iulie 2017
ATENTIE!!

Vizionati reportajul WHAT THE HEALTH....dupa aia mai putem conversa...daca mai avem ce!

Pagina a fost generata in 0.4405 secunde